Poruba málem promarnila během dvou minut luxusní náskok, rozhodl gól v oslabení

05.02.2018, René Chyla

Porubští hokejisté se s poslední Opavou příliš nemazlili a ve 22. minutě vedli i díky brankám dvou nejnovějších posil Viktora Nestrašila a Milana Švarce už 4:0. Poté ale přišla dvojnásobná přesilovka Opavy a něco, co čekal jen málokdo. Slezan přesilovku využil nejlépe, jak mohl, za pár vteřin se trefil ještě Šimon Pělucha a během 114 sekund byl rozdíl rázem pouze jednobrankový. Výpadek ale delšího trvání neměl, naproti tomu se v závěrečné třetině trefil Jan Káňa při vlastním oslabení, na nějž navázal po exkluzivní individuální akci Michal Hryciow a bylo rozhodnuto. V závěru ještě přidal definitivní pojistku David Ballner, a Poruba tak porazila Opavu potřinácté v řadě, tentokrát 7:3.

2. liga – skupina Východ - 32.kolo po 5.2.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
Hokejový klub Opava
7:3(2:0, 2:3, 3:0)
Branky a nahrávky: 3. Švarc (Nestrašil, Fojtík), 17. Nestrašil (Fojtík, Kaluža), 21. Luka (Janota), 22. Jaroš (Hryciow, Ballner), 43. Káňa J. (Jaroš), 47. Hryciow, 59. Ballner (Jaroš, Ollender) – 27. Chalupa (Tichý, Hermann), 28. Hermann (Vítek, Tichý), 28. Bitomský (Pělucha). Rozhodčí: Holaň – Barteček, Konvička. Vyloučení: 5:5, navíc Šindelář (OPA) 10 min. OT. Využití: 3:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 691. Střely na branku: 43:31. Průběh utkání: 4:0, 4:3, 7:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Kubáň – Puškár, Adam; Slavík, Dresler; Hryciow, Janota; Fišera, Kaluža – Haas, Zachar, Káňa T. – Finsterle, Káňa J., Luka – Ballner, Jaroš, Ollender – Švarc, Nestrašil, Fojtík
Hokejový klub Opava: Wanecki – Kažimír, Kiss, Šindelář, Tichý, Slavík D. – Cihlář, Pělucha, Bitomský, Herman, Vítek, Štindl, Chalupa, Maxner, Wolf, Hartmann, Černý L., Malina

Hvězdy zápasu

Viktor Nestrašil (POR) (1+1)
Tadeáš Jaroš (POR) (1+2)
Jan Káňa (POR) (1+0)

Exkluzivní premiéra prostějovských Jestřábů

Porubští hokejisté dohrávku proti poslední Opavě nepodcenili a vstoupili do ní se vší parádou. Už ve třetí minutě se výtečně sehranou akcí prezentovala prostějovská dvojice. Viktor Nestrašil vyslal do úniku Milana Švarce, který si rozpohyboval Michala Waneckému a mazácky jej zaskočil střelou mezi betony – 1:0. V deváté minutě řádila čtvrtá pětka znovu, Josef Fojtík ale z kruhu trefil jen tyč. Za tři minuty ujel opavské obraně Viktor Nestrašil, jenž chtěl na opavského gólmana vyzrát stejným způsobem jako jeho kolega, Michal Wanecki ale se štěstím udržel puk pod svými betony.


Smolař Fojtík

HC RT TORAX dostal v závěru třetinu výhodu přesilovky, kterou také beze zbytku využil. Střela Josefa Fojtíka sice svůj cíl nenašla, dorážka Viktora Nestrašila do prázdné ale znamenala dvoubrankové vedení – 2:0. V posledních vteřinách ještě Milan Švarc vyhrál buly ve svém pásmu a nahrávkou nakrátko uvolnil Josefa Fojtíka, porubský útočník ale znovu orazítkoval pouze tyč.


Luka s Jarošem vypracovali luxusní vedení

Porubský uragán řádil i na začátku druhé třetiny. Uběhlo pouhých čtyřicet vteřin a Michala Waneckého propálil dělovkou z levého kruhu Vladimír Luka – 3:0. Čas 21:13 a čtvrtý gól v opavské síti. David Ballner vybojoval v útočném pásmu kotouč, poslal jej na modrou na Michala Hryciowa, do jehož střely vložil ještě hůl Tadeáš Jaroš, který tečoval puk pod víko – 4:0. Ostravané mohli přidat pátý zářez ve vlastním oslabení, nahrávka Tadeáše Jaroše na Samuela Ollendera ale byla příliš razantní a porubský útočník před opavským gólmanem kotouč nezpracoval. Ve 26. minutě byli domácí posláni do tří, což byla svěcená voda na opavský mlýn.


Porubský uragán vystřídal opavský hurikán

V čase 26:06 dorazil střelu Josefa Tichého mezi betony Petr Chalupa – 4:1. Uběhla minuta a Slezan využil i klasickou početní výhodu. Na levém kruhu do kotouče plácl Bohumil Herman, který prostřelil přesouvajícího se Andrease Kubáně – 4:2. Za dalších pár desítek vteřin ale porubské publikum zmlklo znovu. Z nulového úhlu zkusil štěstí Jakub Bitomský, který nachytal Andrease Kubáně, jenž si nepokryl dostatečně svou levou tyč – 4:3. Opava se dotáhla na kontakt v rozmezí 114 sekund. Ostravští hokejisté se osmělili znovu až ve vlastním oslabení ve 35. minutě, Marek Haas zachytil chybnou opavskou rozehrávku, Michal Wanecki šel sice dobrovolně k zemi, porubský útočník ale ztroskotal na ležící Waneckiho holi.


Jan Káňa se trefil v oslabení a hra nahoru dolů

Větší zápletka však v RT TORAX ARENĚ už nepřišla. V oslabení ujel Tadeáš Jaroš, který sice střelou mezi betony neuspěl, následně však chytře poslal puk na najíždějícího Jana Káňu, který k pravé tyči uklidnil domácí – 5:3. V tomtéž oslabení dokázal upláchnout i Marek Haas, ten ale ani napodruhé svůj nájezd nevyřešil nejlépe. Ve 47. minutě bylo již více méně hotovo. Michal Hryciow se vydal na útočný výlet, obkroužil opavskou klec a zasunul puk za zmateného Michala Waneckého – 6:3.


Ballner v brance i jeho pojistka v závěru

Na druhé straně mohlo přijít ještě snížení, proti nájezdu Jakuba Vítka ale Andreas Kubáň skvěle vyjel a vyloženou šanci zlikvidoval. O akce nebylo nouze, na druhé straně se v podobné situaci objevil o pár sekund později David Ballner, ten si ale sebe spletl s pukem a místo černého nesmyslu dopravil do klece sám sebe. Definitivní zářez přidal po velkém závaru a několika dorážkách v opavském brankovišti v 59. minutě David Ballner – 7:3.


Ostatní zápasy 32. kola

Kopřivnicevs.Val.Meziříčí3:2
Šumperkvs.Hodonín5:3

Ohlasy k utkání

Aleš Flašar (HC RT TORAX Poruba 2011): Byly to povinné tři body, které máme, takže jsme rádi. S výkonem jsme však byli spokojeni tak do stavu 4:0, pak jsme ale tradičně polevili a zápas tím zbytečně zdramatizovali. Trošku jsme pak byli zlí a museli zvednout hlas, důležité určitě bylo, že se Opavě nepodařilo vyrovnat, protože pak by to bylo ještě o to těžší. Pak jsme ale dali v oslabení na 5:3 a už jsem byl klidný, ale jak říkám, bylo to zbytečně dramatické, měli jsme dát za stavu 4:0 pátou šestou branku a bylo by hotovo. Kluci ale vždycky poleví a pak to naháníme, nicméně konec dobrý, všechno dobré.

Zdeněk Pavelek (Hokejový klub Opava): Hráli jsme s hráči, kteří byli předtím na hranici sestavy. Měli jsme tady jenom čtyři obránce, dva nám onemocněli, další dva jsme dali na hostování do jiných klubů. Klukům musím poděkovat, hráli perfektně. Možná jsme byli na oko i chvílemi lepším týmem, ale bohužel. Škoda, že za stavu 4:3 nám tam něco nespadlo. Ve třetí třetině už jsme odešli fyzicky, kupili chyby, ale to se dalo čekat.

Tabulka po dohrávce 32. kola

mužstvo zápasyskórebody
1.Poruba 36159:9878
2.Hodonín 36154:11068
3.Šumperk 36158:9866
4.Nový Jičín 3692:12150
5.Val. Meziříčí 36120:12849
6.Kopřivnice 36100:14942
7.Opava 3690:16925