V záchranářském souboji rozhodl Slezan o cenném vítězství již v první třetině

04.10.2012, Gabriela Juříková

Přímý souboj o Černého Petra – poslední místo v tabulce – svedl RT TORAX s Opavou. Už v sedmé minutě se po dlouhém dobývání porubské branky ujali hosté vedení. Domácí působili bezradně a neškodně. Obrana zapomínala plnit svou práci a Poruby rychle prohrávala již o tři branky. Domácím se povedlo snížit na konci druhé třetiny Dominikem Csabalou. Poruba se ve třetí třetině nadechovala k náporu. Změnit stav mohl z trestného střílení Šípek a svěřencům trenéra Miroslava Bahníka se nevydařila ani přesilovka pěti proti třem. RT TORAX prohrál se Slezanem 1:3 a aktuálně okupuje poslední místo tabulky. Další zápas sehraje v neděli v poledne na ledě Třince.

ELIOD extraliga mladšího dorostu - 7.kolo čt 4.10.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
Hokejový klub Opava
1:3(0:3, 1:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 38. Csabala (Dohnal) – 7. Bohanos (Langer, Říčka), 11. Borunský (Rousek, Olšr), 15. Říčka (Hendrych). Rozhodčí: Polášek – Krakovčík, Goláň. Vyloučení: 2:7. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 114. Střely na branku: 44:36. Průběh utkání: 0:3, 1:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Peslarová – Široký, Boháč, Bijota, Šípek, Krupa, Pažický – Csabala, Dohnal, Bialoň – Kovalski, Konvička, Novák – Veselý, Bernát, Stach – Malát, Konečný.
Hokejový klub Opava: Huzlík – Bohanos, Cibulka, Borunský, Nardelli, Rousek, Fedor, Olšr, Černý, Langer, Hendrych, Kosina, Říčka, Klement, Hlačík.

Z porubské strany velice nepřesný hokej. Více ze hry měli od začátku zápasu Slezané. Hodně lehce přecházeli přes domácí obranu a dobývali domácí svatyni. Překonat gólmanku Peslarovou se pokusil bekhendovou střelou Fedor a neuspěl ani Říčka. Na druhé straně Huzlík v bráně Opavy čelil pokusu Stacha, napodobit se jej snažil Csabala a posléze střílel od modré čáry Konvička.

Následně se potvrdilo známé „nedáš, dostaneš“. V sedmé minutě se Slezané ujali vedení. Útočná akce začala u Říčky, pokračovala přes střední pásmo přes Langra a úspěšně zakončoval Svatopluk Bohanos. Srovnat skóre mohl Dohnalův útok s Csabalou a Bialoněm na křídlech. Brankář Huzlík se stačil včas přesunout k druhé tyči. V dalším střídání se nepovedlo změnit stav po samostatné akci Csabalovi.

Opavští domácím předvedli, jak se jednoduše překonává střední pásmo a celá obrana. Rousek nahrál z vlastní třetiny na útočnou modrou Davidu Borunskému, který se šikovně schoval za obránce a střelou mezi lapačku a beton překonal Kláru Peslarovou podruhé. Po čtyřech minutách se stav utkání opět měnil. Souhra Hendrycha s Patrikem Říčkou vedla k tomu, že hosté získali nad RT TORAXem tříbrankový náskok.

Koncem první třetiny se herní projev domácích zlepšil. Začali lépe bruslit a být agresivnější na puku, ale gólem žádná akce neskončila. Dohnal mířil jen do boční konstrukce a Konvička se netrefil do odkryté brány. Se stejnou hrou vstoupili i do druhého dějství. Jenže Opava byla stále lepší a dostávala se častěji do větších gólových šancí než domácí RT TORAX. Doposud se hrálo velice slušně až na jedno vyloučení na opavské straně za držení protihráče, ale vedení se Slezanům podařilo uhájit. I ve čtyřech dokázali zaútočit a překonat porubskou obranu. Kosina zavezl puk do útočné třetiny, přihrál na křídlo Hlačíkovi a jeho projektil prošel gólmance pod betony a jen se štěstím neskončil v bráně, ale v pravém rohu hřiště.

Protiútok domácích a Dohnalův projektil rozezvonil za opavským Huzlíkem tyč. Přesilovku si zahráli v druhé třetině i hosté, když dostali domácí menší trest za příliš hráčů na ledě. Hendrych pálil od modré a za brankou zaburácel mantinel. Přelstít brankářku se nepovedlo hodně aktivnímu Fedorovi z kruhů ani od mantinelu a i rychlou střelu z buly Peslarová lapila.

Už v plném počtu se po levém mantinelu prosmýkl do útočné třetiny porubský Kovalski a vypálil. Pro puk si dojel k zadnímu mantinelu a vystřelil na bránu, kde se puk zastavil na brankářových bruslích. Následně po pravém křídle zavezl puk do útočné třetiny Bernát a přihrál na střed Veselému, který nechal puk za sebou a slibnou akci zastavil. Ve 38. minutě se domácí dočkali branky. Kapitán Dohnal se probojoval do útočné třetiny, zajel za brankovou čáru a přihrál přes brankoviště volnému Dominiku Csabalovi, který trefil odkrytou bránu – 1:3.

V úvodu třetí třetiny zahrozila opavská trojice Říčka – Bohanos – Langer. Stav se neměnil ani poté, když se před hostujícím gólmanem Huzlíkem ocitl sám Konečný, ke kterému se puk odrazil ze skrumáže na mantinelu. Puk vypálil do připraveného gólmana. Poruba si zahrála druhou přesilovku, ale početní výhodu opět nevyužila. Naopak gólové střele Hlačíka čelila domácí brankářka Peslarová. Marcel Fedor už při plném počtu hráčů jen o milimetry minul bránu.

V 49. minutě bylo nařízeno trestné střílení za hákování Bohanose na pronikajícího Šípka, který bekhendovou střelou nedokázal hostujícího gólmana překonat. Stav 1:3 se neměnil. Domácí takto neproměňovali spoustu šancí. Z bezprostřední blízkosti brány ji vždy přestřelili a několikrát nedokázali dopravit puk za již překonaného Huzlíka. Obranu naopak po první třetině zlepšili. Sice Borunský dokázal přejít přes všechny hráče a vystřelit z brankové čáry, ale Peslarová si pravou tyč ohlídala.

V další přesilovce se domácí střelecká nemohoucnost opět potvrdila. Bernát – Novák – Kovalski se ani jednou netrefili do prázdné brány. Pak podruhé v zápase domácí špatně střídali a chvíli se hrálo ve čtyřech. Následně si krátce zahrála přesilovku Opava, jenže Kovalski byl faulován a pětadvacet vteřin se hrálo ve čtyřech na obou stranách. Za zbytečný a hloupý faul – odkopnutí soupeřovy hokejky – se hosté dostali do tří a RT TORAXu se naskytla velká příležitost snížit opavské vedení. Měli na to minutu a půl, přesto se nedokázali prosadit. Slezané dvoubrankové vedení uhájili a odvezli si z porubského ledu velice cennou výhru.

Ostatní výsledky ELMD – sk. Východ:

HC PSG Zlín – SHKm Hodonín 5 : 1
HC Olomouc – HCM Warrior Brno 4 : 3 sn
HC AZ Havířov 2010 – HC Vítkovice Steel 2 : 5
VHK Vsetín – HC Oceláři Třinec 1 : 10

Ohlasy k utkání

Miroslav Bahník (HC RT TORAX Poruba): V první řadě chci pogratulovat soupeři k výhře. O zápase rozhodla první třetina, kterou jsme prohráli 3:0. Od druhé třetiny se hokej vyrovnal. Kluci začali bojovat, ale už se nám stalo po několikáté, že za výsledek, prohru, můžou útočníci, kteří neumí proměnit gólové šance. A po několikáté se stalo, že jsme neproměnili trestné střílení, nevyužili přesilovku pět na tři a střely létají dva metry okolo brány.

Mgr. Miroslav Kukol (HC Slezan Opava): Pro oba týmy to bylo velice důležité utkání. Rozhodovalo se, kdo uteče z poslední příčky. Samozřejmě vypjaté utkání, protože oba jsme chtěli uzmout tři body. Nám se podařilo v první třetině odskočit díky třem vstřeleným gólům, získali jsme převahu. Samozřejmě se Poruba nevzdala a když dokázala snížit, trochu jsme se začali bát o výsledek. Bojovala do poslední minuty, nevzdala se. Myslím si však, že jsme byli o fous lepším týmem, dokázali jsme se ubránit v oslabení a stali jsme se šťastnějším týmem.