Po výměně trenéra za dva body. Poruba porazila Havířov po nájezdech

23.10.2021, David Kubatík

Se staronovým trenérem Karlem Suchánkem na lavičce a ještě bez dvou čerstvých posil na ledě. V takovémto rozpoložení nastoupili hokejisté HC RT TORAX Poruba 2011 do čtrnáctého kola Chance ligy proti regionálnímu rivalovi z Havířova. A nutno říci, že se nejednalo z jejich strany o nic jednoduchého, protože už po deseti minutách prohrávali 0:2. Ostravané však napnuli všechny své síly a po obratu už kráčeli ke třem bodům, které však spolu s dvoubrankovým náskokem ztratili v nepovedeném závěru. Malou náplastí tak pro Porubské mohl být zisk druhého bodu díky vítězství v samostatných nájezdech, kde se jediným úspěšným střelcem stal Samuel Bitten.

CHANCE LIGA - 14.kolo so 23.10.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
AZ Heimstaden Havířov
5:4sn(1:2, 1:0, 2:2 - 0:0)
Branky a nahrávky: 14. Bitten (Žovinec), 24. Toman (Réway, Voráček), 45. Jenyš (Vachovec, Gřeš), 53. Toman, rozhodující nájezd Bitten – 4. Maruna (Severa, Pas), 10. Dostálek (Hudeček, Kratochvil), 54. Severa (Pechanec, Valenta), 56. Doktor (Groch). Rozhodčí: Koziol, Cabák – Otáhal, Konvička. Vyloučení: 4:3. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 780. Střely na branku: 42:29. Průběh utkání: 0:2, 4:2, 4:4, 5:4.
HC RT TORAX Poruba 2011: Muštukovs – Žovinec, Kozák, Szathmáry, Voráček, Urbanec, Husa, Houdek – Réway, Toman, Korkiakoski – Stloukal, Bitten, Hrníčko – Jenyš, Vachovec, Gřeš – Kanko, Hotěk, Brodek.
AZ Heimstaden Havířov: Štipčák – Chroboček, Hlaváč, Valenta, Mrowiec, Korím, Pastor, Groch – Doktor, Pechanec, Bednář – Hudeček, Dostálek, Kratochvil – Severa, Paś, Maruna – Hrubec, Stuchlík, Mrva.

Porubští nezačali zápas dobře. Už na konci čtvrté minuty si na Severovu přihrávku zprava najel Jan Maruna a poslal puk za brankovou čáru – 0:1. A to nebylo ze strany hostů vše. Za šest minut si totiž zpracoval puk za porubskou brankou Vlastimil Dostálek a následně procpal puk mezi Muštukovsovými betony do porubské sítě podruhé. To ale Ostravany nezlomilo. Na konci čtrnácté minuty se k puku dostal Samuel Bitten a z levého kruhu nedal Štipčákovi šanci. Do konce úvodní dvacetiminutovky se pak už nic zásadního nestalo, a tak skončila těsným vedením Havířova.

Z druhé třetiny uběhlo pouze tři a půl minuty a bylo srovnáno. Štipčák sice ještě Réwayovu střelu z mezikruží vyrazit dokázal, na dorážku Radima Tomana byl už ale přece jen krátký. Začínalo se tedy znovu od nuly. Poté měli diváci v RT TORAX ARENĚ možnost zhlédnout několik šancí na obou stranách. Postupně v nich selhali jak domácí Hotěk, Jenyš, Korkiakoski a Stloukal, tak i hostující Groh, Doktor a Bednář. Žádný z výše jmenovaných ale nakonec ruce nad hlavu nezvedl, a tak zazněla druhá siréna za nerozhodného stavu 2:2.

Porubany vyrovnání viditelně nakoplo a po pouhých čtyřech minutách dokonali obrat. Po závaru ve Štipčákově brankovišti si vzal puk Pavel Jenyš, zkušeně obkroužil branku a zakončil do prázdné. Ostravští hráči pak pokračovali v náporu a dokázali se prosadit i počtvrté, navíc stylově ve vlastním oslabení. V padesáté třetí minutě využil zaváhání havířovské defenzivy Radim Toman a z úniku propálil Štipčáka počtvrté. Všechno už pro Porubské vypadalo skvěle. Bohužel to ale nejspíš vedlo k uspokojení. V padesáté čtvrté minutě šikovně tečoval Pechancovo nahození Jiří Severa a o minutu a půl později vyrovnal na 4:4 Jakub Doktor. Následovalo tak prodloužení.

V tom i přes několik dobrých šancí na obou stranách gól nakonec nepadl. Neprosadili se jak domácí Kozák a Voráček, tak ani hostující Bednář, Doktor a Dostálek. O všem tak nakonec musela rozhodnout nájezdová loterie. V té se dlouho nemohl nikdo prosadit. Podařilo se to až ve čtvrté sérii porubskému Kanaďanovi Samuelu Bittenovi, který se tak stal střelcem vítězného gólu tohoto zápasu.

Porubským se tak první zápas po výměně trenéra výsledkově poměrně povedl. Už v pondělí je však čeká další. A znovu proti jednomu z regionálních rivalů. Odehraje se od 18:00 ve frýdeckomístecké Polárce.

Ohlasy k utkání

David Moravec (HC RT TORAX Poruba 2011): Po sérii proher to byl dnes velmi náročný souboj. Zápas nezačal moc dobře. Dostali jsme dvě laciné branky, které pramenily z naší nedůslednosti. Potom jsme se ale fantasticky vrátili do zápasu a otočili jsme to na 4:2. Sice chyby z naší strany byly, ale to se po takovém problému, který nás potkal, může stát. Nicméně jsme rádi za dva body a je velmi důležité, že jsme dokázali vyhrát druhé nájezdy v sezóně. Teď je potřeba s respektem postupně začít stoupat tabulkou.

Pavel Zdráhal (AZ Heimstaden Havířov): Pro diváky to bylo určitě atraktivní utkání. Zápas se hodně otáčel. Nejdřív jsme vedli, potom vedla Poruba a nakonec to skončilo remízou. Mužstvo musím pochválit i přes to, že jsme bonusový bod nevybojovali. Jinak jsem za předvedenou hru spokojený a i ten jediný bod bereme.