Poruba je po dalším obratu krůček od WSM ligy, rozhodla Haasova formace

11.04.2018, René Chyla

Tak to byly zase nervy. Porubští hokejisté se s Jabloncem dvě třetiny až nečekaně trápili a prakticky nic nenasvědčovalo většímu zvratu, Vlci vedli v RT TORAX ARENĚ nečekaně 3:1. To by to ale nesměla být Poruba, aby jí nestačila poslední třetina na obrat, v níž se postupně trefil Marek Haas, Luboš Adam, Jan Káňa, Tadeáš Jaroš a znovu Marek Haas, kteří tak dirigovali porubský megaobrat a další tři body do tabulky. HC RT TORAX tak je už pouhý krůček od WSM ligy!

2. liga – skupina Východ - K3 st 11.4.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Vlci Jablonec nad Nisou
6:3(1:1, 0:2, 5:0)
Branky a nahrávky: 11. Káňa J. (Fojtík, Haas), 42. Haas (Fojtík, Káňa J.), 49. Adam (Jaroš, Finsterle), 51. Káňa J. (Fojtík, Haas), 56. Jaroš (Finsterle, Ollender), 58. Haas – 19. Nevyhoštěný (Peřina), 31. Havlas (Pilař, Zeman), 35. Bříška (Víšek). Rozhodčí: Fiala, Obadal – Gančarčík, Lukš. Vyloučení: 5:4. Využití: 0:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 1 893. Střely na branku: 43:34. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 6:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Kůdela (od 35. Kubáň) – Dresler, Slavík; Hryciow, Kaluža; Puškár (od 20. Janota), Adam – Káňa J., Haas, Fojtík – Káňa T., Zdeněk (35. - 36. Zachar), Luka – Finsterle / Ollender, Zachar (od 20. Finsterle), Jaroš
HC Vlci Jablonec nad Nisou: Hosnedl – Zeman, Čechura, Pavlů, Pilař, Tondr M. – Babec, Bříška, Tondr L., Víšek, Havlas, Nevyhoštěný, Mulač, Demel, Homolka, Peřina

Hvězdy zápasu

Jan Káňa (POR) (2+1)
Marek Haas (POR) (2+2)
Josef Fojtík (POR) (0+3)

Úvodní slovo měli domácí

Poslední domácí utkání sezony 2017/2018 začalo o něco lépe pro domácí, vzruch u jablonecké branky a hned několik dorážek Haasovy formace dokázal ovšem Lukáš Hosnedl zlikvidovat. Opatrné tempo diváky příliš netěšilo a oko hokejového fanouška chřadlo a chřadlo. Vše změnila až 11. minuta, v níž se sice nejprve zdálo, že Ostravané celou akci překombinovali, Jan Káňa se ale dostal ke své odražené střele a ranou k levé tyči otevřel skóre – 1:0. HC RT TORAX jako by se uspokojil, Vlci začínali být totiž naopak nebezpečnější a nebezpečnější.


Nevyhoštěný po zásluze vyrovnal

Porubskou obranu prověřil pořádně při vlastním oslabení Lukáš Tondr, který se natáhl až za posledního beka, v rozhodující chvíli před Hynkem Kůdelou ale puk nezvedl. Na druhé straně zase spálila tutovku dvojice Jan Káňa – Vladimír Luka, jablonecký gólman si ale pokus druhého jmenovaného vychutnal svou vyrážečkou. Nedáš – dostaneš. Domácí borci šanci nevyužili, a tak přišla odplata. Jiří Peřina sice zprava neuspěl, dorážka Michala Nevyhoštěného z mezikruží ale svůj cíl už našla – 1:1.


Peřinova tyč, Zdeňkův únik a trestné střílení pro Haase

Porubské trápení s papírově nejslabším celkem kvalifikace pokračovalo i ve druhé třetině. Blízko obratu byl ve 22. minutě Jiří Peřina, který trefil z prostoru mezi kruhy tyč Kůdelovy branky. Za tři minuty poté vyslal do úniku Vladimír Luka Jiřího Zdeňka, ten ale v kýžený moment nedokázal puk usměrnit do sítě. Následně byl v brankovišti faulován Marek Haas a hlavní sudí nařídil nekompromisně trestné střílení. V něm však porubský útočník selhal a následně se hra ostravského týmu sypala jako domeček z karet.


Jablonecké tresty, šance pro Kubáně a excelentní Hosnedl

Ve 31. minutě nahodil kotouč do brankoviště Vojtěch Havlas, jehož pokus neudržel Hynek Kůdela před brankovou čarou, celou situaci musel ještě posvětit brankový rozhodčí – 1:2. Za čtyři minuty Vlci řádili znovu, Kamil Bříška se uvolnil a z mezikruží zamířil zkušeně nikým nehlídaný pod víko – 1:3. Další laciná branka už byla konečnou pro Hynka Kůdelu a mezi tři tyče se po dlouhé době postavil Andreas Kubáň. Poruba v tu chvíli alespoň na pár chvil ožila, velký závar a dorážky Josefa Fojtíka či Marka Kaluži, které už mířily do odkryté branky, ale dokázal vždy nemožně zlikvidovat Lukáš Hosnedl. Ve 39. minutě se do úniku dostal Kamil Bříška, který byl faulován, domácí mohli být v tu chvíli jen rádi, že proti nim nebylo nařízeno trestné střílení.


Kontakt Haase, Tondrova minela a úniky Porubských

O mnoho více radosti přinesli domácí borci svým fanouškům v poslední části. Už ve 42. minutě vyslal zpoza jablonecké brány Josef Fojtík ideální pas do brankoviště Marku Haasovi, jenž střelou nad lapačku vykřesal pro svůj tým kontaktní gól – 2:3. Poruba mohla následně ihned vyrovnat v přesilovce, paradoxně se ale musela více bránit, velkou tutovku Martina Tondra dokázal eliminovat zase skvěle vyjetý Andreas Kubáň. Na druhé straně pak ujel Josef Fojtík i Tadeáš Jaroš, ostravským střelcům ale zvlhnul střelný prach. Hra se přelévala ze strany na stranu a poté, co nedal tutovku Michal Nevyhoštěný, bylo srovnáno.


První vlnu euforie rozpoutal Adam, druhou Jan Káňa, Jablonec v závěru odpadl

Tadeáš Jaroš objel jabloneckou klec, naservíroval puk Luboši Adamovi, jenž dorážkou v brankovišti překvapil Lukáše Hosnedla mezi betony – 3:3. Čas 50:46 a RT TORAX ARENA explodovala. Jan Káňa dostal z rohu kluziště kotouč do brankoviště od Josefa Fojtíka, porubského snajpra sice nejprve vychytal jablonecký gólman, pak si ale exvítkovický forvard vzal svou odraženou střelu a do prázdné už nemohl nedat – 4:3. V 56. minutě bylo už hotovo. Lukáš Finsterle nahrával do výborné pozice Tadeáši Jarošovi, který sice nejprve trefil tyč, pak se ale k puku dostal znovu a napodruhé už vymetením pravého růžku rozjásal domácí publikum znovu – 5:3. Vlci mohli ještě zadělat v závěru při přesilovce na drama, v oslabení a při soupeřově power-play ale ujel Marek Haas, který pečetil – 6:3.


Ohlasy k utkání

Aleš Flašar (HC RT TORAX Poruba 2011): vyjádřím se po kvalifikaci.

Josef Březina (HC Vlci Jablonec nad Nisou): Jsem velmi zklamaný z toho, jak to nakonec dopadlo. Nepřicestovali jsme sice s žádnými většími ambicemi, přeci jen je už konec sezony a navíc jsme přijeli jen s jedním brankářem a patnácti hráči. První dvě třetiny jsme ale takticky odehráli velice dobře, dostali jsme se zaslouženě do vedení 3:1, troufám si říct, že jsme byli i lepším mužstvem. Po druhé třetině jsme si říkali, že si musíme pohlídat začátek poslední části, protože jsme věděli, že na nás Poruba vletí, ale bohužel jsme to neuhlídali. Za stavu 2:3 jsme mohli v oslabení přidat čtvrtý gól, ale nějakým hloupým vymýšlením jsme o vedení přišli a po domácím velkém tlaku a našich velmi hloupých chybách se dostali domácí na koně. Mohli jsme si určitě odvézt bod, možná i tři, protože utkání jsme měli ve svých rukách.

Tabulka po 4. kole kvalifikace

mužstvo zápasyskórebody
1.Poruba 317:109
2.Havlíčkův Brod 210:73
3.Jablonec 38:180



×
Dnes v 17:30 | Jun.
HC Slavia Praha
HC RT TORAX Poruba 2011