První body do tabulky Ligy juniorů získal ve slezském derby domácí RT TORAX

20.09.2013, Gabriela Juříková

Dvakrát se střetli v přípravě a v součtu se lépe vedlo domácímu RT TORAXu. V ostrém startu Ligy juniorů byli v prvních deseti minutách pod opavským tlakem a vypadalo to, že jim Slezan poslední porážku z přípravy hodlá vrátit. Šrámek tým podržel skvělými zásahy a klid na domácí hokejky přinesl gól ze čtrnácté minuty Vojtěcha Holaně, který v průběhu zápasu asistoval u dalších dvou tref. Hosté v začátku druhé tercie vyrovnali, domácí do druhé přestávky brankou Pobuty opět vedli. V poslední třetině překonal dvakrát gólmana Kobera Denis Brnčal a Poruba získala za výhru 4:1 první body do tabulky. Další zápas hrají porubští junioři v neděli 22. září od 13:30 hodin na ledě Prostějova.

Liga juniorů - 1.kolo pá 20.9.18:15
HC RT TORAX Poruba 2011
Hokejový klub Opava
4:1(1:0, 1:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 14. Holaň, 33. Pobuta (Maček), 56. Brnčal (Holaň), 60. Brnčal (Havránek, Holaň) – 25. Hula (Rybka, Rohovský). Rozhodčí: Mikula – Řezáč, Kopřiva. Vyloučení: 8:9, navíc Maček (POR) 10 min. OT. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 69. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1.
HC RT TORAX Poruba 2011: Šrámek – Baca, Puškár, Bolek, Pšeja, Kotas, Ryška, Chamrád – Pobuta, Gola R., Schwarz, Kaleta, Brnčal, Mišenko, Rataj, Maček D., Mihal, Holaň, Havránek, Kysučan.
Hokejový klub Opava: Kober – Bendík, Rohovský, Slavík, Hon, Pražák, Hlaváček – Vrabel, Štindl, Hula, Březina, Rybka, Cios, Volf, Otipka, Klapetek.

Opavští hned v začátku zápasu třikrát zkusili štěstí, ale Šrámka nepřekonali. Na druhé straně nedotáhl kličku Schwarz. Šrámek zasahoval proti střelám častěji než jeho slezský protějšek. Mihal si odpykával trest a Opava dobývala domácí bránu. Neuspěl Cios, Vrabel ani Hula. I po střele Štindla se skóre zápasu neměnilo, stejně tak ani po druhé opavské přesilovce.

V osmé minutě, při zadávání trestu pro hosty, se časomíra vynulovala a než se vše dalo dopořádku, čekala obě mužstva na pokračování duelu zhruba dvě minuty. Domácím přesilovka nevycházela, jak by si přáli. Vzápětí díky špatnému střídání se RT TORAX pokusil o reparát. Tato přesilovka vypadala lépe a k první brance měl blízko kapitán David Maček. Jenže ve finální fázi útočné akce mu puk před brankářem Koberem sklouzl po hokejce.

Přestože měli hosté střeleckou i herní převahu, z první branky se radovali domácí. Ve čtrnácté minutě po samostatné akci a kličkované se prosadil Vojtěch Holaň a Poruba vedla 1:0. Ve druhé třetině se RT TORAX herně soupeři vyrovnal a začal zápas ovládat. Bojovnost předvedl Maček, když objel tři hráče a zakončil. Puk se zastavil o Koberovy betony. Domácí si vytvořili tlak, Kober byl pořád ve střehu a v páté minutě druhé tercie mohl poděkovat spoluhráčům za vyrovnání.

Ze sevření v obranném pásmu vyjel Rohovský a sekundovali mu Rybka s Tomášem Hulou. Přestože si Šrámek bedlivě střežil první tyč, kotouč někudy proklouzl a bylo vyrovnáno – 1:1. Série zakázaných uvolnění na obou stranách hru kouskovalo. Opava si zahrála čtvrtou přesilovku a jen co se vrátil Pavel Pobuta z trestné lavice, zapsal se autorsky pod druhou branku Poruby. Maček předvedl své zrychlení, přebruslil obranu a Kober jeho střelu vyrazil. Pobuta kotouč z otočky poslal po ledě k levé tyči – 2:1.

V třicáté šesté minutě bylo nařízeno trestné střílení, které domácí útočník Brnčál neproměnil. Druhá třetina byla z pohledu domácího týmu podstatně lepší než první tercie. Slezané začínali ztrácet bojovnost a klid na holích. Po odehrání tří minut poslední třetiny, způsobil Rataj opavskému Slavíkovi krvavé zranění a rozhodčí udělili čtyřminutový trest. Domácí trenéři Trojan – Bahník, navíc nemohli využít služeb Mačka, který si odpykával 10 minutový osobní trest za útok na oblast hlavy a krku.

Dlouhé oslabení se podařilo domácímu týmu zvládnout. V dalším průběhu zápasu byl k dalšímu gólu blíže RT TORAX. Holaňovi k dosažení třetího porubského gólu stál v cestě Kober. O pár minut později dopadl stejně i Schwarz. Domácí gólman měl v poslední třetině rozhodně méně práce oproti první dvacetiminutovce. Což mohlo být zrádné. K vyrovnání se schylovalo při šanci Rybky s Hulou. Šrámek vymrštil betony alá Hašek a puk skryl pod tělem, za což sklidil hokejový aplaus ze střídačky.

Čtyři minuty před konce poslední třetiny propálil vše před sebou od modré čáry střílející Denis Brnčál po nabídce Holaně – 3:1. Potyčka okolo domácí branky znamenala hru čtyři na čtyři, což se hrálo pouhou půl minutu. Poté fauloval hostující hráč a domácí si zahráli čtyři na tři. Jenže brzy se provinil proti pravidlům Kysučan a na ledě se proháněli tři hráči v bílých dresech RT TORAXu a tři červení Slezané.

Devět vteřin před koncem se protlačil před branku Denis Brnčál , gólmana Kobera si položil a pohodlně poslal puk do odkryté brány – 4:1. Přes rozpačitý začátek našel domácí tým recept jak vyhrát a šel za vítězstvím bojovností, nasazením a velkým odhodláním. V neděli 22. září zajíždějí na horký led Jestřábů, kde od 13:30 hodin duel začíná.

Ohlasy k utkání

Petr Trojan (HC RT TORAX Poruba): Utkání bylo zpočátku hodně nervózní. Byl to první zápas o body, doma a byla vidět nervozita, z naší strany asi více. Opava přijela s tím, že to zkusí a my museli. Pak se hra v polovině první třetiny vyrovnala, začali jsme soupeře přehrávat, hlavně střelecky. Skóre mohlo být daleko vyšší, neproměnili jsme trestné střílení a vůbec se nám střelecky nedařilo, jak bychom chtěli. Utkání bylo hodně bojovné a nakonec jsme si vydřeli výhru.

Petr Beránek (HC Slezan Opava): S Porubou jsme měli dva přátelsky a dneska jsme věřili, že bychom mohli uhrát remízu. Dvě třetiny to tak vypadalo, pak jsme neproměnili šanci na 2:2, byli jsme zbytečně vyloučeni, inkasovali jsme a třetí branka kluky tak zdecimovala, že jsme v závěru zápasu ještě inkasovali. Jinak si myslím, že to bylo vyrovnané utkání, ale domácí do toho dali srdíčko, ten správný drajf a nezbývá mi nic jiného, než Porubě gratulovat.