Poruba sehrála v Havířově vyrovnanou partii, v pohledném duelu přesto na body nedosáhla

15.10.2011, David Motloch, Adam Bagar

S novou trenérskou dvojicí zajížděli hokejisté HC RT TORAX Poruba 2011 na led rozjetého Havířova. Poruba sice již po jedenácti vteřinách hry inkasovala, ale to ji vůbec nesložilo, právě naopak. RT TORAX předvedl asi nejlepší výkon sezóny, který přesto na body nestačil. Azet hnaný téměř třemi tisíci diváky šel ve třetí části již do tříbrankového vedení, ale RT TORAX ještě parádní utkání, které se muselo všem přítomným líbit, dokázal pořádně zdramatizovat. Brankami Matějného, Chajretdinova a Chaloupky snížil na 4:3. V závěru ještě vyzkoušeli Porubští hru bez brankáře, v té rozhodl AZ o svém vydřeném vítězství 5:3. Další utkání čeká svěřence Pavlů Hinnera a Leksovského ve středu, kdy přivítají Karvinou.

2. liga - skupina Východ - 11.kolo so 15.10.17:00
AZ Heimstaden Havířov
HC RT TORAX Poruba 2011
5:3(1:0, 1:0, 3:3)
Branky a nahrávky: 1. Maruna (Zientek L.), 35. Kraft (Klimša, Najdek), 41. Najdek (Klimša, Prokop), 50. Sztefek (Stránský, Potočný), 60. Prokop (Maruna) - 44. Matějný (Krayzel, Zdráhal), 52. Chajretdinov (Krayzel), 57. Chaloupka (Galgonek, Mintěl). Rozhodčí: Jeřábek J. - Hrubec, Řezáč. Vyloučení: 8:9. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 2674. Střely na branku: 30:28 (6:11, 12:6, 12:11). Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1, 4:3, 5:3.
AZ Heimstaden Havířov: Vrba - Prokop, Rimmel, Krisl, Machálek, Balčík, Vydra, Zientek M., Zientek L. - Klimša, Najdek, Maruna, Sztefek, Potočný, Stránský, Daneček J., Říčka, Pavlas, Brezani, Kraft, Kopún.
HC RT TORAX Poruba 2011: Gleich - Wolf, Vnenk, Mládenka, Šindelář, Piskura, Mintěl, Chajretdinov - Matějný, Zdráhal, Zuber, Kalina, Badžo, Chaloupka, Pavlačka, Galgonek, Kotásek, Vajda, Krayzel, Bartošek.

Havířov vkročil do utkání jako uragán. Už po jedenácti vteřinách se Jan Maruna radoval z gólu, když kličkou oklamal překvapeného Gleicha. Porubští ale mohli na inkasovaný gól rychle odpovědět. Při přesilovce domácí špatně rozehráli, čehož využil Krayzel, pálil však pouze do Vrby. V 6. minutě zase udělal průvan v hostujícící obraně Pavlas, ale jeho střela za zády Gleicha neskončila.

O chvíli později se mohli s trochou štěstí radovat tři útočníci Havířova, jenže jejich přečíslení ukončil ofsajd. Na druhé straně zase nebezpečně tečoval rus Chajretdinov. Hosté pomalu začali přebírat iniciativu zápasu. Dopomoct jim k tomu mohla přesilová hra, kterou RT TORAX sehrál nadmíru dobře, jenže branku vsítit nedokázal.

Ve 14. minutě se naopak musel mít napozoru Gleich, když na poslední chvíli vytěsnil ramenem pokus Brezaniho mimo brankovou konstrukci. Hosté dopláceli na slabou koncovku. Matějný si vypracoval prvotřídní příležitost, ale ani vstříc gólmanovi nedokázal skórovat, a to ani z následné dorážky.

První třetinu uzavřely dvě velké šance domácích. Nejprve si Marunovu střela sám ztečoval do branky jeden z porubských beků a chvíli později se v dobrém světle ukázal Říčka. Ve 22. minutě ve slibné pozici Daneček netrefil branku hostů. Ve 29. minutě se Gleich měl co ohánět po nepříjemné teči, po které puk skončil jen těsně vedle branky.

Havířov celkově dobrý vstup do druhé třetiny potvrdil i dalšími vypracovanými šancemi. Například Stránský nebo Kraft mohli slavit úspěch, kdyby měli trochu více štěstí. Nakonec se však domácí přece jen prosadili. V 35. minutě jel AZ dva na jednoho a po střele Najdka Daniel Kraft nekompromisně dorazil puk až do branky.

Výborné starty do třetin potvrdili domácí i ve třetí periodě. Klimša vytvořil prostor pro Roberta Najdka, který pálil takřka do poloprázdné branky. Hosté nevypadali, že by mohli zápas zdramatizovat. Ale rychle vsítěná branka je opět postavila na nohy. Po krásné akci dostal nahrávku zpoza branky Matějný a trefit branku z takové pozice pro něj byla hračka.

Havířovu ale pomohla ukázkově sehraná přesilovka. Po sérii přihrávek, kdy si puk vyměnili snad všichni přítomní hráči na ledě, se kotouč dostal k Michalu Sztefkovi, který tak v 50. minutě mohl slavit gól. Ale ani tato branka nepoložila Porubu psychicky dolů.

I hosté totiž ukázali, že přesilovky hrát umí. Ruský hokejista Ildar Chajretdinov propálil od modré vše, co mu stálo v cestě. Tlak RT TORAXu stoupal, s ním ale také počet brejků. Blízko ke gólu měl Potočný, Sztefek nebo Prokop.

Nakonec se však v 57. minutě dotáhla Poruba na rozdíl jediné branky, když se prosadil Jan Chaloupka. Poruba to nakonec zkusila v šesti lidech a tento tah se jí stal osudným jelikož do prázdné klece skóroval Petr Prokop, čímž definitivně strvrdil výhru AZetu a poslal jej tak do čela tabulky východní skupiny druhé ligy.

Ostatní výsledky 11. kola II. hokejové ligy - Východ:

HC Slezan Opava - HC ZUBR Přerov 4 : 2
HC Plus Oil Karviná - HC Bobři Valašské Meziříčí 8 : 0
HC Nový Jičín - HC Frýdek - Místek 0 : 2
LHK Jestřábi Prostějov - HC Uherské Hradiště 5 : 3

Ohlasy k utkání

Jan Daneček (HC AZ Havířov 2010): Věděli jsme, že nás nečeká lehký zápas, protože po trenérských změnách v týmu soupeře se čekalo, že to mužstvo dostane nový impuls. Za stavu 3:0 hosté vsadili vše na útok, a i když jsme jim ke dvěma brankám hodně pomohli, nakonec jsme zápas dovedli do úspěšného konce. Z laxnosti hráčů, která vedla k inkasování branky při vlastní přesilovce, ještě vyvodím důsledky.

Pavel Leksovský (HC RT TORAX Poruba 2011): Věděli jsme, že zajíždíme na led týmu, který hraje špičku tabulky 2. ligy, má v kádru kvalitní hráče a trenéry, a že nás nečeká nic lehkého. Navíc jsme po trenérské změně měli jen dva tréninky, na kterých jsme se snažili zapracovat na změnách ve stylu hry týmu. Myslím, že se dnes potvrdilo, že ta nastolená cesta bude správná. V zápase jsme sice museli neustále dotahovat, ale nakonec jsme měli i šanci na vyrovnání. Štěstí se ale nakonec přiklonilo k lepšímu týmu. My jsme zápas ztratili tím, že jsme soupeři sami darovali čtyři branky a to často po chybách zkušených hráčů.