To byla jatka! Porubští nemilosrdně deklasovali poslední Opavu

17.02.2018, Lukáš Bajgar

Výhra, jaká se nerodí každý den. Tak by se dal ve zkratce popsat sobotní duel domácího HC RT TORAX a hostů z Opavy, vždyť nasázet šestnáct branek soupeři se Ostravanům nepoštěstilo několik desítek let. Přitom v desáté minutě na skóre svítilo pro hosty milosrdných 2:1, jenže následující dění měli Ostravané plně na svých holích. Luka a Jan Káňa se blýskli hattrickem, ale oba zastínil kapitán David Zachar čtyřmi přesnými zásahy! Absolutorium zaslouží šestnáctiletý brankář Opavy Ovčáček, jenž se ctí odchytal polovinu utkání.

2. liga – skupina Východ - 46.kolo so 17.2.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
Hokejový klub Opava
16:1(4:1, 4:0, 8:0)
Branky a nahrávky: 3. Zachar (Švarc, Adam), 9. Fojtík (Luka, Fišera), 11. Káňa J. (Fojtík, Fišera), 13. Fojtík (Fišera, Slavík), 24. Zachar (Nestrašil, Puškár), 27. Nestrašil (Jaroš, Finsterle), 34. Zachar (Nestrašil, Adam), 36. Káňa J. (Fojtík), 42. Káňa T. (Dresler), 44. Káňa J. (Luka), 46. Luka (Fojtík, Slavík), 47. Popela (Luka), 52. Luka (Slavík, Fišera), 53. Finsterle (Jaroš), 57. Luka, 58. Zachar (Adam) – 10. Štindl (Hartmann, Kiss). Rozhodčí: Šudoma – Vengřín, Blaha. Vyloučení: 3:5. Využití: 4:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 451. Střely na branku: 50:28. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 16:1.
HC RT TORAX Poruba 2011: Kubáň – Puškár, Adam, Fišera, Slavík, Dresler, Popela – Nestrašil, Zachar, Švarc – Fojtík, Káňa J., Luka / Finsterle – Jaroš, Haas, Káňa T.
Hokejový klub Opava: Plánovský (od 36. Ovčáček) – Čechman, Kiss, Šindelář, Šendera, Tichý – Raček, Herman, Rousek, Vítek, Cihlář, Štindl, Chalupa, Wolf, Hartmann

Hvězdy zápasu

Vladimír Luka (POR) (3+3)
David Zachar (POR) (4+0)
Jan Káňa (POR) (3+0)

Zachar s Fojtíkem odstartovali nevídanou kanonádu

Stejně jako B-mužstvo, tak i druholigový výběr málem doplatil na nevýrazný start, v RT TORAX ARENĚ totiž porubské publikum málem umlčel Patrik Raček, Andreas Kubáň si ale s jeho pokusem poradil. Ve třetí minutě ale domácí naopak z první akce udeřili. Milan Švarc nahrával Davidu Zacharovi, který prostřelil Filipa Plánovského mezi betony – 1:0. V páté minutě mohlo být vyrovnáno, Tomáš Rousek ale nezužitkoval nahrávku Bohumila Hermanna a porubskou klec přestřelil. V deváté minutě zase úřadovali Ostravané, Vladimír Luka naservíroval puk připravenému Josefu Fojtíkovi, který z mezikruží potrestal laxnost opavské defenzívy – 2:0.


Kontakt Štindla a Fojtíkův megazápas

Za 21 sekund se však opavský Slezan dotáhl na kontakt. Jan Štindl se prodral do útočného pásma a následně vymetl růžek Kubáňovy klece – 2:1. Další minuta znamenala další gól. Josef Fojtík tentokrát našel přesně Jana Káňu, jenž vrátil domácím dvoubrankové vedení – 3:1. Slezan musel poté za katr, čehož Ostravané spolehlivě využili. Ve zmatku v opavském brankovišti se nejlépe zorientoval Josef Fojtík, který dostrkal kotouč za záda Filipa Plánovského – 4:1.


Dreslerova tyč a strašák Nestrašil

Opava se znovu mohla vrátit do zápasu ve 22. minutě, Petr Wolf ale z přečíslení dva na jednoho neuspěl. To na druhé straně to za dvě minuty vypadalo už vážněji, Jan Dresler ale ztroskotal na tyči opavské branky. Bůra schytal porubský rival ve 24. minutě, kdy Opava hrála znovu v oslabení. Viktor Nestrašil nahrával na kruh Davidu Zacharovi, který bez problémů propálil Filipa Plánovského – 5:1. Za necelé tři minuty úřadoval lídr druholigové skupiny znovu. Ránu Tadeáše Jaroše sice ještě opavský brankář vyrazil, na dorážku Viktora Nestrašila už ale neměl nárok – 6:1. I opavský Slezan ale dostal výhodu přesilovky, v ní si ale prakticky nic nevytvořil a Andreas Kubáň dále ve své kleci mrzl. Šest minut před druhou sirénou pokračovali Flašarovi učni v destrukci.


Zacharův hattrick a Ovčáček místo Plánovského

První střela Davida Zachara sice svůj cíl nenašla, následně však puk vypadl Filipu Plánovskému z výstroje, a tak neměl porubský útočník problém svou akci dotáhnout do konce – 7:1. Za dvě minuty už připomínal výsledek pořádný debakl. Jan Káňa nahodil puk do brankoviště, kde si jej nešťastně za svá záda srazil opavský brankář – 8:1. V tu chvíli to už bylo příliš i pro opavské trenéry, kteří Filipa Plánovského nahradili teprve šestnáctiletým Jindřichem Ovčáčkem. Poslední velká šance druhé třetiny však připadla hostujícím hráčům, když Petr Wolf vybídl ke skórování Tomáše Rouska, jehož ale zastavil perfektní Andreas Kubáň.


Bratři Káňové upekli desítku, památný puk pro Popelu a Honzův hattrick

Ostravané se s výsledkem nespokojili a útočili na nejvyšší výhru v novodobé historii. Pevné základy k tomuto počinu postavil už ve 42. minutě Tomáš Káňa, jenž se prosadil od modré čáry – 9:1. Porubští následně ustáli oslabení, krátce po něm ale znovu opavské torzo drtili. Vladimír Luka nahrával při přečíslení Janu Káňovi, který dokonal druhý hattrick v zápase – 10:1. 90 sekund a další gól v opavské síti. Vladimír Luka se dostal k odraženému kotouči a tváří v tvář už Jindřichu Ovčáčkovi neselhal – 11:1. Uběhlo přesně 64 vteřin a Opavští by se nejradši už viděli někde doma. Lukáš Popela si totiž zkušeně stáhl kotouč z výstroje Jindřicha Ovčáčka a střelou do prázdné dokonal zmar slezského celku – 12:1.


Třetí hattrick a tyč Luky

I poslední desetiminutovka patřila Porubským. V čase 51:05 napřáhl mezi kruhy Vladimír Luka, který propálil opavského gólmana – 13:1. Za 59 vteřin Ostravané slavili počtrnácté. Tadeáš Jaroš našel v situaci dva na jednoho parádně Lukáše Finsterleho, který ranou nad lapačku pokračoval v destrukci – 14:1. V 55. minutě dokonce Slezan docílil druhého gólu, dle hlavního sudího ale však byla branka dosažena vysokou holí, a tak nemohla být uznána. Vladimír Luka vybojoval poté kotouč na útočné modré, z opavských beků si udělal dobrý den a střelou mezi Ovčáčkovy betony natočil hořkou patnáctku – 15:1. V čase 57:58 bylo gólové představení u konce. David Zachar tentokrát ujel po straně a střelou na lapačku napodobil předloňské vítězství proti polské dvacítce z přípravného období – 16:1. Výsledek mohl ještě navýšit Vladimír Luka, pět vteřin před koncem ale trefil jen břevno.


Ostatní zápasy 46. kola

Kopřivnicevs.Val.Meziříčí7:2
Šumperkvs.Hodonín2:4

Ohlasy k utkání

Aleš Flašar (HC RT TORAX Poruba 2011): Pro nás jsou důležité body, Opava dorazila v torzu a bylo mi kluků celkově líto. Z našeho pohledu je fajn, že si kluci zastříleli pro diváky, vybojovali povinné body. Samozřejmě mám radost z každé výhry.

Zdeněk Pavelek (Hokejový klub Opava): Bez komentáře. K dnešnímu zápasu či výkonu nelze nic říct, přijeli jsme s torzem.

Tabulka po 46. kole

mužstvo zápasyskórebody
1.Poruba 39185:10884
2.Hodonín 40173:12280
3.Šumperk 39168:10869
4.Nový Jičín 39104:13255
5.Val. Meziříčí 39124:14149
6.Kopřivnice 40116:16647
7.Opava 40106:19930