Starší dorostenci potrápili silnou Kometu a vybojovali první cenný bod

09.09.2013, Kateřina Juříková

Doposud porubští starší dorostenci nezískali při návratu do extraligy žádný bod. Velmi blízko k němu měli v Havířově, jenže inkasovali dvě vteřiny před závěrečnou sirénou. Na svém ledě tentokrát přivítali brněnskou Kometu, která zatím ze dvou kol utržila jeden bodík, takže obě mužstva toužila poprvé v sezoně uspět. Během tří třetin viděli diváci celkem dvanáct branek. Šest na jedné straně a šest na straně druhé, takže rozhodnout o vítězi muselo až prodloužení. Klára Peslarová, na kterou během celého utkání Brno vypálilo 61 střel, měla co dělat, aby svou svatyni uhlídala, ale čtyřicet vteřin před koncem prodloužení inkasovala. Dvěma brankami a jednou asistencí se může pyšnit porubský Patrik Gola. Další utkání Poruba sehraje 13. září na domácím ledě proti Vsetínu.

RAKO Extraliga staršího dorostu - 3.kolo po 9.9.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Kometa Brno
6:7p(2:2, 3:2, 1:2 – 0:1)
Branky a nahrávky: 2. Gřeš (Csomor, Štěpán), 15. Gola (Nardelli), 25. Gola, 29. Nardelli (Gřeš, Csomor), 40. Mládek (Gola), 52. Csabala (Bartoň) – 7. Štancl, 12. Havlát (TS), 33. Dymáček, 38. Biolek (Denk, Hroudný), 48. Havlát (Štancl, Zohorna), 53. Zohorna (Dymáček), 65. Zohorna (Dymáček). Rozhodčí: Schmejkal – Jureček, Rychlý. Vyloučení: 2:6. Využití: 1:0. Diváci: 100. Střely na branku: 26:61. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 4:2, 4:4, 5:4, 5:5, 6:5, 6:7.
HC RT TORAX Poruba 2011: Peslarová – Štěpán, Šípek, Široký, Síkora, Kovaljov, Olšr – Csomor, Mládek, Gřeš – Gola, Nardelli, Kurnik – Csabala, Bartoň, Šustala – Václavík, Boleslavský.
HC Kometa Brno: Slavíček – Hájek, Sedláček, Marcello, Štancl, Šnajnar, Kubeš, Gotthard, Dvořák, Hasoň, Denk, Zohorna, Dymáček, Garčic, Biolek, Hroudný, Havlát.

V úvodu první části zaútočili jako první hosté, ale Zohorna ani Biolek neuspěli. Pověstné pořekadlo "Nedáš, dostaneš" zafungovalo i v tomto případě, neboť po brněnských neúspěších domácí skórovali. Po nahrávkách Štěpána a Csomora se za Slavíčka trefil Tomáš Gřeš.

Gólmanka Peslarová se dlouho pokoušela odolávat nátlaku, který hosté neustále vytvářeli. První, kdo ji ale překonal, byl Patrik Štancl. Druhou branku dostala, když díky jejímu spoluhráči bylo nařízeno trestné střílení. Šípek hákoval Roberta Havláta ve chvíli, kdy chtěl zakončit svou akci. Následný nájezd proměnil a poslal své mužstvo do vedení.

Poruba se stále pokoušela o dorovnání stavu, ale Csabala, stojící těsně před Slavíčkem, nedokázal připravený kotouč do odkryté klece dostat. Když se po jednom z vyhození na zakázané uvolnění brněnskými hráči vhazovalo před jejich klecí, domácí srovnali. O dorovnání stavu se postaral Patrik Gola.

Druhou třetinu začalo lépe mužstvo domácích, které se na led postavilo jakoby s novou silou. Více útočilo a déle se udrželo v útoku. Pohotovou akci začal a také dokončil Patrik Gola a pár minut po něm skóroval jeho spoluhráč David Nardelli, kterému se podařilo Slavíčka překonat po dlouhém boji před brněnským brankovištěm.

Hostům se to samozřejmě nelíbilo a také se na malou chvíli usadili v útočném pásmu, kde domácí mužstvo pořádně potrápili. Když Roman Dymáček ukořistil kotouč, sám ujížděl přes celé kluziště a podařilo se mu skórovat. A backhandem nahozený kotouč z hole Martina Biolka také skončil v porubské bráně.

V závěru třetiny to vypadalo, že stav bude opět nerozhodný, ale po střele Jonáše Mládka, který pálil z kruhu, bylo vše jinak. Brno tak obdrželo gól do šatny a Poruba šla opět do vedení.

Závěrečná část tohoto utkání měla rozhodnout o vítězi, ale jak se později ukázalo, nebylo to lehké. Domácí stále udržovali stav 5:4 a snažili se jej i navýšit, jenomže v útoku bylo více Brno, které ustavičně zásobovalo gólmanku Peslarovou notnou dávkou střel.

Dorovnávací gól vstřelil Robert Havlát a pro domácí nastaly krušné chvíle. Pokusy o delší setrvání v útoku často selhávaly, neboť brněnští hráči dokázali kotouč vždy domácím z holí ukradnout. I když se Jonáši Mládkovi podařilo po střele z prostoru kruhů skórovat, vzápětí hosté znovu stav dorovnali. O srovnání se postaral Radim Zohorna, který také zápas v prodloužení rozhodl. Poruba tak získala alespoň první cenný bod.

Ohlasy k utkání

Petr Rambousek (HC RT TORAX Poruba): Máme první extraligový bod, ale myslím si, že, i když jsme několikrát v zápase vyhrávali, byl soupeř lepší a vyspělejší. Bylo vidět, že mají v kádru pár kluků, kteří již hrají za juniory. To, co se nám stalo v Havířově, bylo velké neštěstí, takže tohle je pro nás zlatý bod. Kluci si svou bojovností ten bod zasloužili. Brno ale bylo lepší. Lépe bruslilo a více střílelo. Se zápasem jsem ale spokojen.

Jan Konečný (HC Kometa Brno): Zápas byl nahoru dolů. Myslím si, že za nás rozhodly naše chyby. Děláme zatím spoustu chyb a poté dáváme soupeři góly zadarmo. Musíme na tom začít pracovat. Dneska ovšem stálo štěstí při nás a vyhráli jsme v prodloužení, ale po celou dobu museli kluci stav dotahovat a byly tam i zbytečné fauly. Budeme se snažit zapracovat na našich chybách, aby zápasy byly lepší.