Starší dorost nepoznal porážku již osmnáct kol a Maček podruhé za sebou vychytal čisté konto

13.01.2013, Gabriela Juříková

Po první třetině se nezdálo, že by měl být zápas jednoznačnou záležitostí RT TORAXu. Přestože Slezané přijeli v nejmenším možném počtu, byli dvě třetiny rovnocenným soupeřem. Na první gól se domácí nadřeli. Připravili si jej v oslabení a padl již při plném počtu hráčů v polovině první třetiny. Další branky viděli diváci až na začátku druhé části, kdy se trefil Jonáš Mládek. Na třetí brance se podílel asistencí a později v závěru zápasu přidal ještě dvě gólové střely, čímž zkompletoval hattrick. Dvě branky vsítil Martin Csomor a Marek Maček vychytal další čisté konto. Starší dorostenci tentokrát vyprovodili Slezany devíti góly. Další utkání sehrají již v pátek na ledě Frýdku-Místku.

Liga staršího dorostu - 24.kolo ne 13.1.13:30
HC RT TORAX Poruba 2011
Hokejový klub Opava
9:0(1:0, 3:0, 5:0)
Branky a nahrávky: 11. Stoklásek (Bartoň), 23. Mládek (Rataj, Laryš), 27. Rataj (Mládek, Laryš), 32. Csomor (Smrčka, Gřeš), 48. Csomor (Smrčka), 53. Holaň (Štěpán, Kropka), 54. Gřeš (Csomor), 54. Mládek (Rataj, Bolek), 58. Mládek (Rataj, Laryš). Rozhodčí: Fiedler – Barteček, Novák. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 65. Průběh utkání: 9:0.
HC RT TORAX Poruba 2011: Maček – Štěpán, Kropka, Charvát, Síkora, Kotas, Bolek, Ščurek, Hranoš – Havránek, Bartoň, Holaň – Csomor, Smrčka, Gřeš – Laryš, Mládek, Rataj – Kurnik, Stoklásek, Boleslavský.
Hokejový klub Opava: Kostka (32. Marek) – Hon, Zbytek, Wolf, Monczmann – Ondruch, Rypar, Horák, Vopálka, Machač, Hlista, Pražák, Krupa.

V prvních minutách nepustil RT TORAX Opavu k žádné vážnější akci. Hosté se k první střele dostali až ve třetí minutě. To se před Marka Mačka dostal Hlista. Vzápětí viděli diváci další opavský výpad, když ztratil domácí obránce puk na útočné modré. Wolf jel se spoluhráčem dva na jednoho, ale zvolil střelu, kterou domácí obránce Bolek zblokoval. Slezané měli stále více a více šancí prosadit se, ale domácí obrana s gólmanem v zádech pracovala dobře.

Velkou šanci v porubském drese na otevření střelecké listiny měli Bartoň s Havránkem, ale puk za záda Filipa Kostky neprotlačili. V deváté minutě poslali rozhodčí na trestnou lavici za menší prohřešek domácího hráče a Opavským se naskytla velká příležitost dovršit snažení gólem. Měli několik slibných šancí, ale v závěru přesilovky nechali hodně prostoru Martinu Stokláskovi, který Kostku překonal lehkým lobem přes pravé rameno a puk prošel těsně pod horní tyčí v momentě nástupu potrestaného hráče na led.

Slezané nadále dobývali porubskou bránu, několikrát jeli dva na jednoho nebo zkoušeli štěstí v samostatných akcích. Velice slibně vypadala akce Pražáka s Honem, ale druhému jmenovanému chyběl krok, aby trefil ideálně přihrávku skrz útočnou třetinu. Útočilo se i na druhou stranu. Akce domácích borců zvedaly diváky ze sedaček, ale Kostka nedovolil puku přejít brankovou čáru. Na začátku druhé třetiny se snažili Opavští snížit vedení domácích. Z prostoru mezikruží a z otočky se to skoro povedlo Machačovi, jenže domácí gólman byl pozorný. Hosté stále zkoušeli překonat domácí obranu, potažmo gólmana. Měl však méně práce než jeho protějšek, který musel čelit více výpadům domácích hráčů.

Po nezvyklé tahanici před opavskou brankou se domácí dostali do dvoubrankového vedení. Jakmile puk vyletěl ze skrumáže, která vznikla před opavským gólmanem, využil toho Jonáš Mládek a kotouč dopravil za brankovou čáru. Domácí první přesilovku nevyužili, přestože zatlačili soupeře do defenzívy a po skončení trestu opavského hráče pokračoval RT TORAX v tlaku, který nakonec přetavili ve třetí branku. Kostka si na puk z hole Tomáše Rataje sice sáhl, ale kotouč zaplachtil za jeho záda.

Opavští měli příležitosti v další přesilovce. Přihrávku obránců zachytil Martin Csomor a v samostatném úniku skvěle zakončil, ale Kostka jej ještě lépe vychytal. Nakonec se Martin Csomor do střelecké listiny zapsal. Gřeš vypálil, Smrčka dorážel a Csomor odražený puk poslal do odkryté brány. Opavský trenér Plánovský poslal hájit opavskou bránu Petra Marka. Třetí přesilovka se Slezanům vydařila lépe, co se týče střelby. Ondruchovu střelu Maček chytil a vychytal i další střelce v barvách Slezanu. Na začátku poslední třetiny měli více šancí domácí, ale Marek si střelce pohlídal a pomohla mu i dobře postavená tyč.

Hostující gólman dlouho vzdoroval a poprvé inkasoval gól až v sedmé minutě třetí třetiny. Na 5:0 zvyšoval Martin Csomor po kolotoči přihrávek s Gřešem a Smrčkou a nespočtu střel. Opava si v polovině třetiny zahrála další přesilovku, jenže vyslala na Mačka jen pár střel a s těmi si domácí gólman poradil. Bylo zřejmé, že si domácí vedení pohlídají a chyběla jen odpověď na otázku, kolik gólů Opavě nastřílí. V čase 52:48 využila Poruba přesilovku. Před čtrnácti dny se po nemoci vrátil do sestavy Radek Bartoň a hned do prvního útoku, který se až v tomto zápase prosadil. Vojtěch Holaň s pomocí obránců Kropky a Štěpána zvyšoval na 6:0. Po minutě se stav zápasu opět měnil. Jako sedmý se do střelecké listiny zapsal díky přihrávce Csomora Tomáš Gřeš.

Hlasatel ještě nestačil střelce této branky ohlásit a už musel zapisovat střelce osmé branky. Po osmnácti vteřinách se podruhé v tomto zápase prosadil Jonáš Mládek. Přestože už neměli hosté dost sil, pokoušeli se alespoň o čestný úspěch, jenže porubský gólman hodlal udržet čisté konto a nedovolil žádnému kotouči přes něj projít. Dvě minuty před koncem zápasu nedokázal Marek zneškodnit střelu Jonáše Mládka, který devátým porubským gólem zkompletoval hattrick.

Starší dorostenci RT TORAXu nepoznali porážku již osmnáct kol a před Hodonínem mají po 24. kole náskok sedmnácti bodů. A i když do konce soutěže zbývá dvanáct kol, trenéři pomalu připravují mužstvo na barážovou část této sezóny. Další body si mohou připsat v pátek 18. ledna ve Frýdku-Místku.

Ostatní výsledky 24. kola LSD – sk. Východ:

SKHm Hodonín – LHK Jestřábi Prostějov 3 : 0
HC Uherské Hradiště – HK MD Šumperk 7 : 4
HCM Warrior Brno – VSK Technika Brno ODL.
SK Karviná – HC Frýdek-Místek 6 : 2

Ohlasy k utkání

Petr Rambousek (HC RT TORAX Poruba): Na Opavu jsme se připravovali, jako by to byla už baráž, protože je to kvalitní soupeř z horního patra tabulky a jediný, který nás dokázal v sezóně porazit. První třetina nebyla podle našich představ, kluci nebruslili a byli bez pohybu. Další dvě třetiny již byly pro nás trenéry podle trenérských představ.

Jaroslav Plánovský (HC Slezan Opava): Zápas byl v režii domácích. Po první třetině jsme prohrávali jedna nula, po druhé čtyři nula, ale pořád jsme klukům říkali, že se dá se zápasem něco udělat. V poslední třetině nám ubývaly síly a domácí si vítězství už jen pojistili.