Nelehké utkání dovedli dorostenci k první domácí výhře. Tadeáš Kalužík získal čistý hattrick

18.09.2021, Gabriela Juříková

Porubští dorostenci přivítali v sobotním odpoledni 18. září vsetínské vrstevníky. Do 27. minuty bylo utkání gólově vyrovnané, dá se říci, že i herně. Oba týmy chtěli získat body a dělali proto vše. Na obou stranách stáli skvělí gólmani, jenže právě od zmíněné minuty, kdy šel RT TORAX poprvé do vedení 3:2 gólem Tadeáše Kalužíka a pak bylo vše jinak. Porubané náskok nepustili a ve třetí třetině jej ještě navýšili hlavně dvěma góly posledního střelce, který tak získal na konto čistý hattrick. Vsetínské snajpry přiváděl k zoufalství Jakub Chylík lapením jejich tutovek. Dorostenci Poruby zaslouženě slavili první domácí výhru.

Extraliga dorostu - 4.kolo so 18.9.13:15
HC RT TORAX Poruba
VHK ROBE Vsetín
6:2(1:1, 2:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 7. Wendelín (Kršík), 27. Vehovský (Kalužík T.), 29. Kalužík T. (Vehovský), 41. Kalužík T. (Vehovský), 57. Kalužík T. (Moravec), 58. Konečný (Wendelín) – 3. Dočekal (Juráň, Urge), 23. Dočekal (Zedek, Juráň). Rozhodčí: Holibka – Kociňák, Jiráček. Vyloučení: 6:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 102. Střely na branku: 35:27. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 6:2.
HC RT TORAX Poruba: Chylík – Michalčík, Jeřábek, Kršík, Pavlíček, Glos, Janeček, Kalužík J., Kyjovský – Vehovský, Moravec, Kalužík T. – Wendelín, Šrubař, Konečný – Szcześniak, Murín, Stasiuk
VHK ROBE Vsetín: Čada – Stodůlka, Zedek, Hrdinka, Šedlbauer, Kotrla, Herman – Urge, Koláček, Juráň, Kovář, Škarka, Budín, Frolo, Pejchal, Dočekal

V kulise áčkového týmu, při kterém hraje hudba a nástup na led je pompézní, začal dorost RT TORAX malinko rozpačitě. Od třetí minuty prohrával gólem Davida Dočekala, který dostal parádní nahrávku zpoza brány a z mezikruží nemohl střelou po ledě bránu minout. O čtyři minuty později se odhodlání a důraz před vsetínskou brankou proměnil ve vyrovnání. Tomáš Wendelín nastavil v pravý čas čepel hole a protežoval kotouč za Čadova záda. Pak dokázal tým Poruby ustát oslabení ve třech a to minutu a čtvrt dlouhé. Možná pomohla hudební kulisa při každém přerušení hry a možná odhodlání konečně doma vyhrát. Protože otěže třetiny pomalu přebíral z rukou Vsetína domácí celek.

Velmi dlouhá druhá třetina přerušovaná skrz fauly a jednak skrz góly. Vsetín opět skóroval ve třetí minutě. Chylíka v přesilovce překonal opět David Dočekal. A po vzoru soupeře i Poruba vyrovnala v sedmé minutě parádní akcí Tadeáš Kalužíka s Maximem Vehovským nahrávkou zpoza brány. Domácí strhli vedení na svou stranu o dvě minuty později akcí jako přes kopírák jen s opačným garde nahrávky a střílejícího. Tadeáš Kalužík dostal nabito Vehovským a Poruba taktéž proměnila početní výhodu. Konec třetiny byl opět aktivní a do poslední sekundy byl stav 3:2.

Do třetí třetiny vlétl Vsetín s odhodláním se stavem 3:2 něco udělat. Od prvního střetu puku s ledem to bylo hodně znát. Jenže. Poruba je v obraně hodně kvalitně připravená a i když se přihodí zádrhel, škobrtnutí, dokáže soupeře eliminovat. Navíc do útoku je RT TORAX také silný což ve třetí třetině patřičně ukázal. Těsně před koncem první minuty třetího dějství, navzdory vsetínskému nasazení, navýšil vedení Tadeáš Kalužík. Jel za dorážkou a ta se povedla. Čada zasáhl proti střele úspěšně, obránci už byli v obloucích do hřiště, ale porubský forvard stále viděl možnost dostat puk do brány. Klepl do něj a ten přeletěl Čadova ramena. Tři minuty před koncem základní hrací doby dokonal Tadeáš Kalužík čistý hattrick. A aby toho nebylo na Vsetínské málo, za minutu se opět dívali na porubskou radost, kdy Čadu překonal Dominik Konečný.
ROBE Vsetín měl utkání dobře rozehrané. Co na tom, že Poruba mu dvakrát stav vyrovnala a šla do brankového vedení. Třetí třetina se ale nevyvedla.
To RT TORAX Poruba se doma raduje z výhry poprvé a za výkon v poslední dvacetiminutovce zaslouženě.