Porubští si s chutí zastříleli! Domácímu Havířovu nadělili sedm branek

27.12.2021, David Kubatík

Hokejisté klubu HC RT TORAX Poruba 2011 zajížděli na led posledního Havířova s jedním jediným cílem – zvítězit. A to se jim podařilo. Už v jedenácté minutě vedli díky přesným zásahům Martina Réwaye, Tomáše Gřeše a Michala Houdka 3:0 a postupně jejich skóre narůstalo až na konečných 7:0. O to se postarali ještě Dušan Žovinec, Petr Stloukal, Tomáš Guman a Pavel Jenyš. Nutno však dodat, že až na pár dobrých šancí v úvodní části byli havířovští hráči takřka neškodní a jejich výsledkově mizérie tak stále trvá.

CHANCE LIGA - 31.kolo po 27.12.17:30
AZ Heimstaden Havířov
HC RT TORAX Poruba 2011
0:7(0:3, 0:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 3. Réway (Guman, Hotěk), 5. Gřeš (Jenyš, Žovinec),11. Houdek (Urbanec, Réway), 27. Žovinec (Réway), 32. Stloukal (Žovinec, Voráček), 47. Guman (Réway, Hajný), 58. Jenyš (Korkiakoski, Urbanec). Rozhodčí: Čech, Jaroš, Kleprlík, Vašíček. Vyloučení: 5:4 Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 729. Střely na branku: 35:30. Průběh utkání: 0:7.
AZ Heimstaden Havířov: Dolejš (29. Štipčák) – Chroboček, Kadeřávek, Hlaváč, Pastor, Lytvynov, Kunc, Kočí – Dostálek, Hudeček, Doktor – Bednář, Pechanec, Maruna – Rousek, Handl, Křemen – Kratochvil, Damašek, Severa.
HC RT TORAX Poruba 2011: Brízgala – Žovinec, Voráček, Husa, Szathmáry, Houdek, Urbanec – Hrníčko, Toman, Stloukal – Gřeš, Korkiakoski, Jenyš – Hajný, Bitten, Carter – Réway, Hotěk, Guman – Brodek.

Porubští začali na ledě svého slezského rivala výborně. Ve třetí minutě otevřel skóre těsně po skončení vlastní přesilovky Martin Réway a za necelou minutu ho napodobil Tomáš Gřeš. Dobrý úvod Ostravany viditelně povzbudil, což na konci jedenácté minuty přineslo i třetí puk v Dolejšově síti. Šťastným střelcem se tentokrát stal Michal Houdek. Následně se ale stalo to, že s pohodlným náskokem v zádech porubští hokejisté lehce zvolnili, za což mohli zaplatit svým čistým kontem. Za domácí se však postupně neprosadil Kratochvíl, dvakrát Pechanec a nakonec ani Dostálek, který svůj pokus namířil do horní tyče. Oba celky se tak do kabin rozjely za tříbrankového vedení hostů.

Poruba do druhé třetiny vlétla doslova jako hurikán, ze začátku se ale nemohla gólově prosadit. Tento stav trval až do dvacáté sedmé minuty, kdy se při přesilovce na levém kruhu napřáhl Dušan Žovinec a svou nekompromisní dělovkou vyhnal Daniela Dolejše z branky. Možnost ukázat svůj um tak dostal Marek Štipčák. Ani tomu ale čisté konto nevydrželo moc dlouho. Už za tři minuty totiž předvedl svou kličkovanou v útočném pásmu Petr Stloukal a hravě zvýšil už na 5:0. Ve zbytku druhé části už porubští hokejisté hru plně kontrolovali.

Třetí část se už nesla ve velice poklidném tempu. Porubští měli situaci plně pod kontrolou a „Ázeťáci“ se i přes viditelnou snahu ne a ne prosadit. Jejich zmar pak vyvrcholil ve čtyřicáté sedmé minutě, kdy jejich obraně ujel Tomáš Guman a nadělil jim tzv. „Vánočního kanára“. A když už to vypadalo, že tímto výsledkem zápas také skončí, přišla necelé tři minuty před třetí sirénou ještě jedna využitá porubská přesilovka. Po Korkiakoskiho přihrávce se z levého kruhu nemýlil Pavel Jenyš. Konečný výsledek: Havířov – Poruba 0:7.

Možnost potvrdit vysoké vítězství a získat další důležité body budou mít porubští hráči už ve středu 29. prosince. V dalším slezském derby totiž v RT TORAX ARENĚ přivítají celek z Frýdku-Místku.

Ohlasy k utkání

Tomáš Potěšil (AZ HEIMSTADEN Havířov): Toto utkání se mi nehodnotí vůbec dobře. My jsme také měli nějaký záměr, ale jak říkal kolega, v prvních sekundách utkání jsme hned udělali, individuální zbytečný faul. No a soupeř nás potrestal. Následně, po hrubé individuální chybě, to bylo 0:2. Myslím si, že dnes jsme nakupili strašně hodně individuálních chyb, které soupeř bohužel proměnil v góly. Nechtěl bych to nějakým způsobem hodnotit, ale jestliže nám projede hráč mezi čtyřmi hráči jako mezi slalomovými tyčkami, tak to určitě není v pořádku. My z toho inkasujeme góly. Důsledně se na to podíváme. Podle prvního pocitu tam ale bylo strašně hodně individuálních chyb a nerespektování některých systémových věcí, které pilujeme každý den. Pokud z našeho systému vypadne jeden hráč, tak se nám hra trošičku bourá. No a tohle bylo v dnešním zápase skutečně hrozné, musím říci. Zasloužené vítězství Poruby, my jsme si šance vypracovali, ale žádné jsme neproměnili. Stříleli jsme to do prostředka branky. Strašně mě to mrzí. Bylo to poslední utkání v roce, ale nedá se nic dělat, musíme si to nějak vyhodnotit. Musím také poblahopřát soupeři, samozřejmě byl jednoznačně lepší a proměňoval šance.

Jiří Režnar (HC RT TORAX Poruba): Po dlouhé době se mi utkání, tady z tohoto místa, hodnotí velice dobře. Bohužel z jedné strany, a bohudík z té druhé. Dnes jsem v pozici, že můžu říci bohudík. My jsme měli nějaký záměr a kluci ho hned splnili. Chtěli jsme dát dva góly, abychom odskočili a trochu si to ohlídali. Havířov nám to možná trošku usnadnil. Hned z prvního vyloučení jsme dali gól a vzápětí, po chybě Kuby Doktora, jsme dali druhý. Pak ta hra byla vyrovnaná, Havířov měl více střel, měl také šance, ale my jsme ty naše šance přetavili v góly. A to je důležité.