Léčba Holaněm zabrala, Poruba vydřela tříbodové vítězství na Slavii

05.01.2019, René Chyla

Porubští hokejisté po šesti porážkách v řadě konečně slaví tři body. V sobotu odpoledne dobyli led dvojnásobného českého mistra a pražská Slavia se musela nováčkovi soutěže sklonit, protože ten při premiéře Miloše Holaně na střídačce zdolal domácí výběr v poměru 5:4! Domácí sice v závěru mohutně dotahovali, na vyrovnání to už ale nebylo, a tak HC RT TORAX veze do Ostravy zlaté tři body.

CHANCE LIGA - 42.kolo so 5.1.15:00
HC Slavia Praha
HC RT TORAX Poruba 2011
4:5(1:2, 1:2, 2:1)
Branky a nahrávky: 6. Furch (Heldák, Kubica), 31. Furch (Heldák, Kubica), 48. Štibingr (Šagát, Doležal), 60. Kverka (Šagát, Barák) – 1. Dufek, 13. Kanko (Káňa, Dufek), 22. Illéš (Matějíček, Vymazal), 36. Václavek (Illéš, Pastor), 51. Ovčačík (Slavík, Dufek). Rozhodčí: Kostourek, Luczków – Bosák, Coubal. Vyloučení: 5:6, navíc Ondráček (SLA) 10 OT. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 854. Střely na branku: 43:34 (13:13, 14:13, 16:8). Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3, 2:4, 3:4, 3:5, 4:5.
HC Slavia Praha: Růžička – Duda, Novák, Drtina, Saňa, Barák, Štibingr, Valík – Krejčík, Šagát, M. Ondráček – Procházka, Kverka, Vlček – Doležal, Vrdlovec, Brož – Heldák, Kubica, Furch.
HC RT TORAX Poruba 2011: Dolejš – Ovčačík, Slavík, Pastor, Matějíček, Urbanec, Černý, Padrnos – J. Káňa, Kanko, Dufek – Illéš, Vymazal, Guman – Alexeyev, Fojtík, Toman – Häring, Václavek.

Hvězdy zápasu

Petr Kanko (POR) (1+0)
Aleš Furch (SLA) (2+0)
Jan Dufek (POR) (1+2)

Zkrat Růžičky a klobouček pro Procházku

Poruba vletěla v čele s Milošem Holaněm na střídačce na Slavii doslova po hlavě. Už po deseti vteřinách hry hrubě chyboval při rozehrávce domácí brankář Jan Růžička, který podél mantinelu přímo namazal Janu Dufkovi, jenž neměl problém uklidit puk do prázdné klece – 0:1. Slavia mohla po dalších osmnácti vteřinách využít přesilovku, Martin Procházka ale faul odvolal, a tak se i nadále hrálo klasicky pět na pět. Ve čtvrté minutě se do dobré pozice dostal Jiří Doležal, který sice pálil z ostrého úhlu. Daniela Dolejše ale jeho nenápadná střela přeci jen překonala, nicméně k naneštěstí Slavie si to puk namířil mimo tři tyče.


Baleťák Furch, tvrďák Kanko a palič Fojtík

Ani tak ale na sebe vyrovnání nenechalo dlouho čekat. V šesté minutě porubský brankář zlikvidoval po sobě hned několik střel i dorážek, na otočku Aleše Furcha z mezikruží už byl ale krátký – 1:1. Hra se přelévala z jedné strany na druhou, Slavia však i na druhou chybu v zápase doplatila inkasovaným gólem. Jan Káňa obral u útočné modré lehce domácího beka, načež jej naservíroval na levý kruh Petru Kankovi, který prostřelil Jana Růžičku na vzdálenější tyč – 1:2. Ostravané šli málem po chvíli do trháku, Josef Fojtík ale svůj nájezd nedokázal vměstnat do prostoru mezi třemi tyčemi.


Důraz Illéše a Furchova dorážka

Druhá třetina začala podobně jako ta první. Po necelých dvou minutách totiž HC RT TORAX navýšil své vedení a dostal se do patřičného klidu. Jakub Illéš byl důrazný v domácím brankovišti a nepokrytý puk poslal za zmateného Jana Růžičku – 1:3. Porubští hýřili aktivitou, která mohla být také po zásluze odměněna. Jan Dufek ovšem dvakrát v krátkém sledu nastřelil tyč, a tak Slavia tvrdě trestala a prakticky z první vážnější příležitosti ve druhé třetině slavila kontaktní branku. Aleš Furch dorazil odraženou střelu Denise Heldáka a vršovický stánek explodoval – 2:3. Druhý gól Slavii navnadil a Ostravané mohli být jen rádi, že se Pražané dále trápili v koncovce.


Pumelice Václavka a přečíslení Dufka s Káňou

Bekhend Jaromíra Kverky si s přehledem pohlídal Daniel Dolejš a o chvíli později selhal na ostravském gólmanovi také Martin Šagát. Slavia tlak nevyužila, a proto mohli znovu řádit hosté. Jan Václavek si po přihrávce od Jakuba Illéše sjel mezi kruhy a nechytatelnou střelou vymetl levý růžek slavistické branky – 2:4. V posledních desíti vteřinách prostřední části málem bylo se Slavií amen, nicméně přečíslení Jana Dufka, který hledal volného Jana Káňu, nevyšlo úplně podle představ.


Dělovky od modré a břevno Kanka

Domácí výběr se i přes dvoubrankové manko hnal ve třetí třetině za vyrovnáním. Už ve 46. minutě mohli být Pražané znovu na dostřel, souhra Jaromíra Kverky s Martinem Procházkou ale skončila na Danielu Dolejšovi. To už se ale nedalo říci o akci ze 48. minuty, kdy napřáhl Jan Štibingr, který se štěstím propálil porubského brankáře – 3:4. Domácí museli následně po faulu Martina Šagáta za katr, a tak před týmem HC RT TORAX zívala velká příležitost. Nejprve sice Petr Kanko před naprosto prázdnou klecí nastřelil pouze břevno, o dvacet sekund později však nabil na modré Ctirad Ovčačík, který rozvlnil síť přízemní střelou mezi betony popáté – 3:5.


Spasitel Duda a hra šesti na tři

Za chvíli mohlo být definitivně rozhodnuto, jelikož Jan Káňa už překonal Jana Růžičku, na poslední chvíli ale za slavistického brankáře zaskočil Tomáš Duda, jenž z brankové čáry uklidil puk do bezpečí. V samotném závěru byli vyloučení dva porubští hráči a Slavia měla hrát 32 vteřin pět na tři. Přesilovku ale znásobilo ještě potrestání hráčské lavice za zdržování hry, které v součtu s domácím powerplay čítalo opravdovou dvojnásobnou přesilu šesti hráčů proti třem. V oslabení si Porubští počínali skvěle, minutu před koncem ale zůstal nepokrytý puk u pravého Dolejšova betonu, kde se jej zhostil Jaromír Kverka, jenž bekhendem pod víko vykřesal naději – 4:5. Na víc už to ale nebylo, a tak Ostravané vyválčili zlaté tři body.


Ohlasy k utkání

Miloš Říha (HC Slavia Praha): Zápas se lámal už v první třetině, kdy jsme dostali dva smolné góly. Poruba využila téměř vše, co si v úvodní dvacetiminutovce vytvořila, a my jsme z tlaku dokázali dát pouze jeden gól. Špatně jsme začali a táhlo se to s námi až do konce, kdy jsme nedokázali zužitkovat obrovský tlak. Hosté naopak po našem snížení vždy odpověděli a to je pak těžké. Měli jsme tlak, dali jsme čtyři góly, ale ani to někdy nestačí, v tomto zápase vyhrál šťastnější.

Miloš Holaň (HC RT TORAX Poruba 2011): Jsme šťastní za tři body už jen proto, že soutěž běží rychle, hraje se prakticky ob den. Sestava se neustále mění, navíc se nám zranil v zápase Vymazal, který měl dobrou formu. Je to velice cenné vítězství, pro kluky to byl nesmírně těžký zápas. Ten nakousl už první šťastný gól a to štěstí se nás pak už drželo. Kluky musím pochválit a zejména pak to, jak odmakali oslabení, hlavně ten hektický závěr. Tam se musí nechat život, zabetonovat prostor před brankou, což se nám podařilo. Jsme velmi rádi za tři body.