Výhra v pohodovém tempu. Poruba - Benátky nad Jizerou 3:1

19.11.2018, David Kubatík

V rámci dvacátého pátého kola Chance Ligy se v ostravské Ostravar aréne postavili domácí Porubané hostům z Benátek nad Jizerou. I když zápas nějaké ukrutné tempo ani příliš hezkých hokejových momentů nepřinesl, skončily nakonec důležité tři body doma. Góly Porubanů vstřelili Jakub Illéš, Lubš Adam a Petr Kanko.

CHANCE LIGA - 25.kolo po 19.11.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Benátky nad Jizerou
3:1(2:1, 1:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 1. Illéš (Slavík), 19. Adam (Toman, Guman), 26. Kanko (J. Káňa) – 20. Maier (T. Hanousek, Šír). Rozhodčí: Dědek, Šutara – Lukš, Novák. Vyloučení: 2:3. Využití: 0:0 . V oslabení: 0:0. Diváci: 196. Střely na branku: 31:35 (10:11, 13:7, 8:17). Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1 .
HC RT TORAX Poruba 2011: Dolejš – Slavík, Ovčačík, Urbanec, Matějíček, Adam, Dundáček – Dufek, Hudeček, Illéš (od 25. Jankovský) – J. Káňa, Vymazal, Kanko – Toman, Guman, Tomi.
HC Benátky nad Jizerou: Žajdlík – Kunst, Havlín, Maier, T. Hanousek, Husa, Niko, Žůrek – Teplý, J. Mikyska, Psota – D. Špaček, Najman, Šír – A. Dlouhý, Bittner, Rychlovský – Průžek, Čech, Wiencek.

Hvězdy zápasu

Michal Teplý (BNJ) (0+0)
Radim Toman (POR) (0+1)
Jan Káňa (POR) (0+1)

Porubští začali utkání velice aktivně a už po dvaadvaceti vteřinách šli do vedení. Po střele Slavíka z mezikruží a Žajdlíkově zákroku dorážel puk do odkryté branky Jakub Illéš . Ještě chvíli po vstřelené brance byli domácí aktivnějším týmem, který si vytvářel dobré šance ke skórování. Ostravané z nich však vinou svých problémů s koncovkou neskórovali. Jak čas plynul, začal zápas postupně ztrácet na tempu a ze hry se začala vytrácet i jakákoli hokejová krása. Na hostech byla sice vidět snaha, ale dolů je srážely jejich individuální chyby. Asi největší benátskou šanci, která neskončila gólem, měl ve třinácté minutě Tomáš Havlín. Ten se probil domácí obranou a od pravého mantinelu se rozjel na Dolejše. Porubský gólman však zachoval chladnou hlavu a ze situace vyšel jako vítěz. Skóre se tedy zatím neměnilo. V šestnácté minutě mohli jít Porubští do dvougólového vedení, ale Illéš s Dufkem akci zbytečnými přihrávkami doslova zazdili. Co se nepovedlo této dvojici, podařilo se v čase 18:18 trojici Tomáš Guman, Radim Toman, Luboš Adam. Přesně po této ose totiž putoval puk až do Žajdlíkovy sítě. Celá akce byla korunovaná nechytatelnou Adamovou ranou z mezikruží. Když už to vypadalo, že oba celky zamíří do kabin za stavu 2:0, udeřili i hosté. V čase 19:09 přihrál Hanousek Patriku Maierovi, který nenápadnou střelou od modré našel mezeru mezi Dolejšovými betony. Do úvodní sirény se pak už nic významného neudálo.

Do prostřední části vstoupili o něco aktivněji hosté, stoprocentní šanci si ale nevytvořili. Šanci na třetí vstřelený gól dostali v čase 22:21 domácí, když v rámci prvního vyloučení v zápase odešel na hanbu Rychlovský za vysokou hůl. Početní výhoda však vedla jen k tomu, že se hra na ledě vyrovnala. Benátští se poměrně v klidu ubránili. Po chvíli však přišla hezká porubská akce, která znamenala posun na dvougólový rozdíl ve skóre. Jan Káňa se rozjel za Žajdlíkovu klec a zadovkou vybídl ke skórování Petra Kanka.. Ten nabízenou šancí nepohrdl a zblízka benátského maskovaného muže propálil. Po třetím domácím gólu tempo hry znovu upadlo. Výjimku tvořil jen závar v Žajdlíkově brankovišti, z něhož však domácí nic nevytěžili. V jednatřicáté minutě pak přišla příležitost i na straně hostí. Adam Dlouhý se proháčkoval až před Dolejše a snažil se ho prostřelit mezi betony. Porubský gólman si však i s touto situací poradil s ledovým klidem. Další příležitost pak dostali Ostravané v čase 38:34, když odešel na trestnou lavici Matěj Psota. Porubané si však do konce třetiny nic nevytvořili. Do třetí části si pak z přesilovky odnesli zbývajících třiatřicet vteřin.

Třetí třetina se nesla v duchu porubské kontroly vedení. V čase 43:33 byl sice vyloučen Hudeček za sekání, domácí se ale v klidu ubránili. Od této chvíle hra nabrala velice vlažné tempo a vypadalo to, že se zápas už bude pouze dohrávat. Navíc se do zápasu začala vkrádat z obou stran nepřesnost, a tak byla třetí perioda dost kouskovaná. Poslední desetiminutovka pak přinesla ještě po jednom vyloučení na obou stranách. Obě však zůstaly nevyužity. Zatímco se ale hosté ubránili poměrně v klidu, porubští museli výrazně poděkovat Danielu Dolejšovi, který se v posledních minutách výrazně zapotil. Spršku benátských střel však porubský gólman s bravurou ustál, a tak si mohl porubský tým po čtyřech prohrách v řadě znovu oprášit vítězný pokřik.

Na toto vítězství se svěřenci Tomáše Sršně a Aleše Flašara budou snažit navázat už ve středu dvacátého prvního listopadu, kdy se představí na ledě loňského extraligisty z Jihlavy. Příští domácí zápas se odehraje v sobotu 24. listopadu, kdy do Multifunkční haly ve Vítkovicích přijede další slavný celek české hokejové historie – pražská Slavia.

Ohlasy k utkání

Aleš Flašar (HC RT TORAX Poruba 2011): Potřebovali jsme vítězství jako sůl, abychom se nakopli. Už třetí zápas hrajeme v hodně okleštěné sestavě, máme zraněné kluky, na zápas dorazil opravdu každý, kdo měl ruce a nohy. Někteří hráli bez tréninku – Slavík předvedl skvělou práci. Já jsem šťastný, že jsme zápas uhráli a klukům děkuji za bojovný výkon a za vítězství.

Jiří Kudrna (HC Benátky nad Jizerou): Nám se v posledních zápasech nedaří začátky utkání a s Porubou nebyla žádná výjimka. Začali jsme špatně, i když jsme u týmu apelovali na dobrý začátek, a pak jsme celý zápas tahali za kratší konec. Domácí nás prostě přetlačili i v osobních soubojích a my jsme se nedostali ani k souvislejšímu tlaku. Z dnešního výkonu jsem zklamaný, protože po posledních třech zápasech, které jsme dobře odehráli, jsme pomýšleli na lepší výsledek než na prohru. Od nás to bylo prostě málo a domácí zaslouženě vyhráli. Proti všem soupeřům hrajeme s velice mladým týmem, i tak chceme vyhrávat, bodovat, tak i přesto, že máme nejmladší tým v celé Chance lize, chceme vyhrávat.