Extraligový mladší dorost si komplikuje záchranářskou misi, na Lapači padl 0:5

10.03.2018, R. Chyla, G. Juříková

Mladší dorost mohl udělat velký krok k záchraně v elitní soutěži. Ovšem nestalo se. Přitom úvod utkání napověděl, že by se mohlo jednat znovu o vyrovnanou partii, po pěti minutách ale přišel radikální zlom, vsetínský tlak a marné snažení hostujícího celku z Poruby, který nakonec padl na vsetínském Lapači vysoko 0:5. Ve čtvrtek tak hraje Leksovského tým o všechno, navíc musí spoléhat na klopýtnutí brněnského Warrioru.

ELIOD extraliga mladšího dorostu - 37.kolo so 10.3.13:15
VHK ROBE Vsetín
HC RT TORAX Poruba
5:0(1:0, 2:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 13. Půček, 23. Zemánek (Babeliak, Kunst), 39. Veselý (Čajanová), 52. Půček (Kunst), 56. Půček (Vrána, Houser). Rozhodčí: Přikryl – Bryška, Novák. Vyloučení: 1:2, navíc Rambousek (POR) 10 OT. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 79. Střely na branku: 34:18. Průběh utkání: 5:0.
VHK ROBE Vsetín: Málek – Houser, Velikovský, Zeman, Kunst, Sviták – Bednařík, Dědek, Babeliak, Kočí, Calaba, Veselý, Zemánek, Vrána, Půček, Čajanová.
HC RT TORAX Poruba: Slíž (40. Hurčík) – Havlík, Gelnar, Hlaváč, Bechný, Dobeš – Foldyna, Fojtík, Halata, Macias Krz., Chovanec, Barčák, Rambousek, Spurný, Krčmarský K..

Vsetínští od začátku utkání dokazovali, že jsou v zápase papírově lepším týmem. Hosté přečkali oslabení, střelecké výpady Zemánka, Calaby i bojovnost Čajanové. A jen díky skvělým zákrokům porubského mága v brankovišti Marka Slíže, se podařilo Valachům dostat kotouč za jeho záda až ve třinácté minutě. Z mezikruží nahodil puk bekhendem Jan Půček a Slížovi propadl mezi betony. Porubští byli dál v okupaci a horko těžko se dostávali z pásma. Dařilo se jim ale vyhazovat kotouče tak, aby mohli v klidu vystřídat. V závěru třetiny se i hostům podařilo prověřit Málkovy reakce. Havlík střílel ale nad bránu a Foldynův projektil vsetínskou branku minul. V sedmnácté minutě střelec úvodní branky Půček dal zazářit gólmanskému umu Slíže. Kličku mu porubský brankář vyčíhal a kotouč zastavil betonem.

Po změně stran se po prvotním domácím nátlaku podařilo vystřelit na Málka Halatovi, jenže i nepříliš zaměstnaný gólman si se střelou porubského útočníka poradil. Pak se ale RT TORAX musel bránit ofenzívě Valachů. Ti své střelecké a asi i morální převahy využili ve třetí minutě druhé třetiny druhou brankou. Slíže překonal po nahrávce Babeliaka Tomáš Zemánek, tedy hráč, který se v první třetině několikrát neprosadil. Krátce po inkasované brance se musel trenér Leksovský obejít bez jednoho z klíčových hráčů. Rambousek vyfasoval deset minut osobního trestu. Paradoxně to ale týmu Poruby pomohlo. Dvouminutové oslabení přečkali a pak Málka častovali střelami. Dobeš, Spurný, Halata, Foldyna, Hlaváč ani Krčmarský ovšem vsetínské vedení nesnížili.
To mohlo ale hosty mrzet! Kdyby neměli v brankovišti výborného Slíže, mohli v 34. minutě prohrávat už 3:0. Jenže porubská lapačka puk zachytila ještě před brankovou čarou. To dávalo Porubským naději něco s utkáním udělat. Hrálo se nahoru dolů, hráči se navzájem obírali o kotouče a jen se čekalo, na kterou stranu se radost nakloní. Bojovnost Sáry Čajanové nesla v 39. minutě ovoce v podobě třetí vsetínské brance. Po vyhraném souboji za Slížovou brankou nahrála před brankoviště, kde stál Matyáš Veselý a na druhý pokus přehodil kotouč přes betony.

Do třetí třetiny se mezi porubské tři tyče postavil Matěj Hurčík a hned v patnácté vteřině čelil střele Zemánka. Hosté pak získali kotouč pod kontrolu na delší dobu. Jenže scházely střely! Málek se zapotil až v padesáté minutě po střele Bechného. Vsetínští se dlouho nemohli vymanit z porubského tlaku. Ale jakmile se to podařilo, vytěžili z protiútoku čtvrtou branku. Osm minut před koncem základní hrací doby překonal Hurčíka Jan Půček autor úvodní branky zápasu. Chovanec pak nezužitkoval výhodnou nabídku. Respektive Málek dokázal v rychlosti kotouč vytěsnit mimo pravou tyč.
Dílo porubské zkázy bylo dokonáno v čase 55:34, kdy Jan Půček zkompletoval hattrick. Do střely Vrány vložil Půček hokejku a nasměroval kotouč mezi Hurčíkovy betony. Hosté se v závěru utkání drželi v útočné třetině, ale scházela střelba. Málkovi čisté konto tím pádem odčarovat ani nemohli. Střelecká produktivita je porubský problém. V tomto zápase HC RT TORAX z poloviny zaostával. Poměr střel hovoří jasně, 34:18. V první třetině vyslali Porubští na Málka jen jeden kotouč. V zápase, kde si mohli získat malou jistotu postupu, ztroskotali.

Ohlasy k utkání

Lubomír Konečný (VHK ROBE Vsetín): Stálo nás to všechny nervy. Minule jsme si situaci zkomplikovali v závěru s brněnským Warriorem, a tak jsme chtěli do zápasu vletět a za každou cenu získat tři body. Jsem rád, že i brankář, který nás celou sezonu držel, tak vychytal čisté konto. Máme před sebou ještě zápas v Třinci, nicméně jako klíčové beru toto utkání. Kluci hráli jako tým a věřím, že příští rok už to takové nervy nebudou. Jsme rádi nejen za trenéry, ale i za všechny okolo, za fanoušky a rodiče, kteří hokej podporují, že v příští sezoně budeme hrát všechny nejvyšší mládežnické soutěže, což je pro nás velmi důležité. Zvládnutý zápas je jen plus, ale věděli jsme, že to zvládneme. Myslím si, že rodiče jsou celou dobu perfektní včetně Vaška Kočího, který nám dělá vedoucího družstva, tak právě ten vše nabudil, pozval rodiče a i díky němu jsme měli atmosféru, která nás hnala dopředu. Klukům se pak samozřejmě hraje lépe, když tu podporu cítí nejen od trenérů, ale i od rodičů. Jsem rád, že dorazili i ti, kteří nemají kluky přímo v mladším dorostu, ale třeba ještě v žácích, a je vidět, že tím hokejem žijí.

Pavel Leksovský (HC RT TORAX Poruba): Tento zápas byl důležitý pro obě strany, věděli jsme, že Vsetín dvakrát po sobě stejnou chybu neudělá jako posledně s Warriorem a že si vedení pohlídá, pokud se dostane do vedení. Domácí se zachránit dokázali, teď už je to jen na nás a Warrioru, jak bude hrát v Šumperku. Otázka je, zda jsme schopni doma porazit Techniku. Kluci dobře ubránili oslabení, nicméně všechny branky jsme dostali při hře pět na pět, což se špatně hodnotí. Z naší strany to byla trochu naivní hra, jinak nevím, co k tomu více dodat.