Poruba válí! Jako první dobyla led Ďáblů a vyhrála podeváté v řadě

21.10.2017, Adam Bagar

Sobotní šlágr kola patřil porubským bojovníkům, kteří zastavili rozjeté Ďábly, jako první dobyli novojičínskou pevnost a na vítěznou šňůru navlékli devátý korálek. Dramatický souboj rozsekl na startu třetího dějství Jiří Zdeněk, pojistku potom přidal Josef Fojtík. Brankář Hynek Kůdela zapsal premiérové čisté konto v sezoně. Porubští si i díky tomu upevnili první příčku v tabulce, druzí Drtiči na ně dál ztrácejí pět bodů.

2. liga – skupina Východ - 13.kolo so 21.10.17:00
Ďáblové Nový Jičín
HC RT TORAX Poruba 2011
0:2(0:0, 0:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 42. Zdeněk (Káňa), 59. Fojtík (Jaroš). Rozhodčí: Šudoma – Goňa, Blaha. Vyloučení: 5:7. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 303. Střely na branku: 26:26. Průběh utkání: 0:2.
Ďáblové Nový Jičín: Kohn – Adamík, Már, Běhal, Hruška, Matyáš, Janiczek, Metelka – Málek, Motloch, Chvostek, Kratochvíl, Gebauer, Kocián, Zedník, J. Sonnek, Slovák.
HC RT TORAX Poruba 2011: Kůdela – Dresler, Slavík, Kaluža, Janota, Popela, Puškár – Ballner, Zachar, Fojtík – Káňa, Zdeněk, Luka – Říha, Jaroš, Ollender

Hvězdy zápasu

Hynek Kůdela (POR) (26 střel, 26 zásahů, 0 gólů, 100.00% úspěšnost)
Tadeáš Jaroš (POR) (0+1)
Samuel Ollender (POR) (0+0)

Fojtíkův únik

První třetina branku nepřinesla. Obě mužstva se mohla spolehnout na své defenzivní řady, a útočníci tak měli plno práce s tím, jak se dostat do nějaké větší šance. Kontrole novojičínské obrany se v první tercii vymkl pouze ostrostřelec Josef Fojtík, ten ve svém úniku ale selhal a branku vůbec netrefil. Za domácí mohl naopak otevřít skóre David Motloch, i s jeho šancí si ale strážce klece poradil.


Motlochova neuznaná trefa

Domácí měli v úvodu zápasu mírně navrch a Porubské točili v jejich obranném pásmu. Domácí borci ostřelovali Hynka Kůdelu ze všech stran, leč marně. Tlak Macháčkova výběru umocnilo i několik přesilovek, porubský brankář ale zůstal neoblomný. David Motloch sice docílil ve druhé třetině branky, hlavní sudí ale rozpažil. Za porubskou stranu se ve vyložené šanci opět ocitl Josef Fojtík, ani tentokrát ale porubský střelec neuspěl.


Poruba rozhodla ve třetí části

Porubským vyšel vstup do poslední třetiny. Tomáš Káňa vyhrál ve 42. minutě vhazování, po němž se puku ujal Jiří Zdeněk, který si po pravé straně najel před brankáře, kterého překonal střelou nad lapačku – 0:1. Ostravané se trefou uklidnili a domácímu výběru toho do konce zápasu příliš nepovolili. Šlágr kola byl definitivně rozhodnut minutu a půl před koncem poslední dvacetiminutovky. Tadeáš Jaroš chtěl oklamat Václava Sonnka, ten však jeho úmysl vystihl a střelu vyrazil do brankoviště, kde už byl připravený Josef Fojtík, který doklepl kotouč do prázdné brány – 0:2. Rozhodnutí však mohlo padnout daleko dříve, Samuel Ollender ale své dva nájezdy neproměnil.


Ostatní zápasy 13. kola

Opavavs.Hodonín3:5
Val. Meziříčívs.Šumperk3:2

Ohlasy k utkání

Petr Macháček (Ďáblové Nový Jičín): Abychom vyhráli, potřebovali jsme proměňovat některé příležitosti a hlavně přesilovky, dvakrát jsme hráli pět na tři, byť jednu jen dvacet vteřin. Kdybychom dali branku, cítili bychom šanci na vítězství. Ovšem Poruba ukázala, že je velmi zkušený mančaft a z jedné chyby, kterou jsme jim nabídli, nás potrestala a tím rozhodla utkání. V závěru si už zápas pohlídala a nám moc prostoru nedala. Do šancí jsme se pak už nedostali.

Aleš Flašar (HC RT TORAX Poruba 2011): Věděli jsme, že se bude jednat o těžké utkání, Nový Jičín je v laufu. Hráli jsme odzadu poctivě do brány, čekali jsme na šance a ty přišly. Mohli jsme jich proměnit i víc a jsem přesvědčen, že jsme byli lepším týmem.

Tabulka po 13. kole

mužstvo zápasyskórebody
1.Poruba 1164:3329
2.Hodonín 1149:3124
3.Nový Jičín 1136:3320
4.Šumperk 1141:4214
5.Val. Meziříčí 1137:4311
6.Opava 1230:4910
7.Kopřivnice 1131:579