Porubští pořádně zatopili havířovskému AZ, generálka ale vítězná nebyla

01.09.2017, René Chyla

Kdyby Porubští neprospali první třetinu, mohlo být všechno jinak. Domácí působili velmi ustrašeným dojmem, čehož Havířov využil a dvěma brankami si vypracoval pohodlné vedení. HC RT TORAX ale šlápl na plyn a zbytek zápasu byl už jiné kafe. Poruba ze stavu 0:3 snížila a třikrát v zápase vstřelila kontaktní gól. Vyrovnání bylo na spadnutí, tutovky Ballnera, Fojtíka a Ollendera však zůstaly trestuhodně nevyužity. Havířov tak s velkými nervy potvrdil roli favorita, při power-play zpečetil výhru hostí extraligou ostřílený Roman Rác.

2. liga - přípravné zápasy - přát. pá 1.9.17:30
HC RT TORAX Poruba 2011
AZ Heimstaden Havířov
4:6(0:2, 1:1, 3:3)
Branky a nahrávky: 39. Káňa T. (Zdeněk, Luka), 49. Zachar, 53. Luka (Káňa T.), 59. Zachar (Luka) – 6. Tomi (Dudek, Hudeček), 14. Tomi (Hudeček, Kalus), 22. Hudeček (Drtil), 52. Kotala (Illéš), 56. Kanko, 60. Rác (Beránek). Rozhodčí: Mikula – Janda T., Bialoň. Vyloučení: 4:2. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 454. Střely na branku: 21:36. Průběh utkání: 0:3, 2:3, 2:4, 3:4, 3:5, 4:5, 4:6.
HC RT TORAX Poruba 2011: Kůdela – Bail, Popela, Dresler, Slavík, Puškár, Adam – Sztefek, Zachar, Fojtík – Káňa T., Zdeněk, Luka – Ballner, Haas, Ollender
AZ Heimstaden Havířov: Matoušek – Petran, Drtil, Beránek, Dudek, Chroboček, Krisl, Ševěček, Mrowiec – Gřeš, Rác, Staněk – Bambula, Maruba, Kanko – Kalus, Hudeček, Tomi – Fronk, Illéš, Kotala

Hvězdy zápasu

Vladimír Luka (POR) (1+2)
Jan Hudeček (HAV) (1+2)
David Ballner (POR) (0+0)

Dirigent Tomi

Porubští hokejisté ani v tomto zápase favorita na začátku nezaskočili a už v šesté minutě museli dotahovat jednobrankové manko. Střelu Jakuba Dudka z levého kruhu sice Hynek Kůdela vyrazil, jenže puk si to namířil přesně k Vojtěchu Tomimu, který měl do prázdné lehký úkol – 0:1. V deváté minutě mohla být ještě větší pohroma. Tomáš Drtil ale od modré bombou orazítkoval pouze břevno. O chvíli později se do úniku dostal Jakub Illéš, který sice už porubského gólmana překonal, nicméně trestuhodně z metru netrefil branku. Za dvě minuty AZ navýšil své hubené vedení. Jan Hudeček poslal křižnou přihrávku na pravý kruh najíždějícímu Vojtěchu Tomimu, jenž opět mířil už do prázdné branky – 0:2.


Hudečkova teč a Káňova minela

Porubští nezachytili ani začátek druhé třetiny, když už po 66 vteřinách inkasovali. Nahození Tomáše Drtila tečoval před brankou Jan Hudeček a hosté mohli slavit potřetí – 0:3. Pak se ale konečně osmělili také porubští hokejisté. Před brankou se objevil Josef Fojtík, jeho ale vychytal skvělý Matoušek lapačkou. Na opačné straně kluziště z protiútoku zase o sobě dal vědět Jan Maruba, který z ostrého úhlu napálil pravou tyč Kůdelovy brány. Z protiakce mohli těžit zase Ostravané. Vladimír Luka nahrával na levý kruh najíždějícímu Tomáši Káňovi, ten ale také trestuhodně minul.


Ollenderova individuální akce, snížení z hole Káni a tutovka Ballnera

Za pár minut se před havířovskou bránu natlačil Samuel Ollender, porubský útočník však nedokázal v rozhodující chvíli puk zvednout a trefil pouze Matouškův beton. Domácí se ale přeci jen prosadili, když ve 39. minutě napřáhl mezi kruhy Tomáš Káňa a ranou pod horní tyč rozjásal domácí fanoušky – 1:3. A mohlo být ještě veseleji, kdyby krátce před sirénou proměnil svůj únik David Ballner, jeho střelu si však Matoušek pohlídal.


Dvě šťastné trefy Poruby hosty znervóznily

Poslední třetina nabídla pořádné brankové hody. Vše rozpoutala až 49. minuta, kdy David Zachar upláchl havířovské obraně a před brankovištěm se pokoušel překonat beton Jiřího Matouška, gólman však i s pukem dojel setrvačností až do branky – 2:3. Za tři minuty Havířov odpověděl, když Jakub Illéš nahrával mezi kruhy Jakubu Kotalovi, jenž se trefil k levé tyči – 2:4. HC RT TORAX se však nevzdal a za půl minuty to bylo znovu o gól. Vladimír Luka vypálil z kruhu, gólmanovi hostujícího celku propadl kotouč pod lapačkou a dokutálel se se štěstím až za brankovou čáru – 3:4.


Fojtíkova šance, Kankův důraz a infarktové power-play domácích

V 56. minutě zmátl havířovské beky Josef Fojtík, jeho individuální akci ale zastavil připravený Matoušek. AZ pak znovu odskočil, když Petr Kanko předvedl parádní důraz v brankovišti a nikým nehlídaný mohl několikrát dorážet – 3:5. Domácí si následně vyžádali oddechový čas, po němž odvolali brankáře, což se ukázalo jako správný krok. Vladimír Luka našel u tyče volného Davida Zachara, který měl před sebou už poloodkrytou svatyni – 4:5. Vyrovnání se ale nekonalo, jelikož Porubští si nepohlídali extraligou ostříleného Romana Ráce, který si s klidem obehrál dva beky a střelou do prázdné klece zpečetil výhru hostů – 4:6.


Ohlasy k utkání

Aleš Flašar (HC RT TORAX Poruba 2011): Zápas jsme si prohráli sami. První třetinu jsme nebyli vůbec důrazní, čehož Havířov využil a odskočil nám na rozdíl dvou branek. Pak jsme inkasovali, možná i trochu smolně, potřetí a z takového stavu se proti takovému soupeři jako je Havířov jen velmi těžko dotahuje. Nicméně nějakým způsobem se nám to povedlo, ve druhé třetině šel náš výkon rapidně nahoru, takže od té doby jsme byli s Tomášem (pozn. red. Tomáš Sršeň) spokojeni. S tou první třetinou ale rozhodně ne, a proto jsme se taky řádně v kabině rozohnili a kluci následně zabrali. Výsledek je zřejmě přijatelný, i když si myslím, že na ten pomyslný bodík jsme i měli. Upřímně říkám, že mě trochu děsila ta nula na naší straně dlouhou dobu, protože dva zápasy bez gólu by byly docela nepříjemné, naštěstí to ale Tomáš (pozn. red. Tomáš Káňa) prostřelil. Dvě třetiny kádru jsou jasné, nicméně ten zbytek budeme právě po tomto zápase ještě řešit. Pár skulinek tam ještě máme, takže se uvidí, co bude.

Martin Janeček (HC AZ Havířov 2010): Měli jsme dobrý vstup do zápasu, byli jsme aktivnější, hráli v klidu a hlavně jsme předváděli svůj hokej. V první třetině jsme dominovali, nicméně od té druhé jsme si asi mysleli, že to půjde samo a nechali jsme soupeře čichnout. Hráči si zřejmě nevzali k srdci to, že jsme jim před utkáním říkali, že před námi stojí důstojný soupeř s výbornými a zkušenými hráči. Tím, že jsme jim právě dali ve druhé třetině čichnout, tak toho se domácí chytli a zbytek zápasu nám řádně znepříjemnili, dokonce si myslím, že ten bod by si nakonec zasloužili.