Výstavní trefa Smrčky nestačila, Poruba schytala od Draků pětibrankovou nálož

07.01.2017, René Chyla

Totální zmar a krize. Tak by se zřejmě dala nazvat napjatá situace v kabině porubského A-mužstva. RT TORAX po nepřesvědčivém výsledku na ledě trápících se Bobrů tvrdě narazil na domácím ledě a rupl se sousedem v tabulce vysoko 1:5. Draci svého soka vyjma pár minut po první a zároveň poslední brance domácího výběru spolehlivě vymazali z ledu a do Jeseníků si tak odvážejí zcela zasloužené vítězství. Poruba tak z posledních třinácti zápasů bodovala naplno pouze dvakrát a na delší šňůru výher tak čeká již téměř dva měsíce.

2. liga - skupina Východ - 31 so 7.1.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
DRACI PARS ŠUMPERK
1:5(0:2, 1:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 30. Smrčka (Sztefek, Kaluža) – 13. Sedláček (Novosad, Ostřanský), 20. Sedláček (Sedlák, Novosad), 29. Fischer (Cink, Králík), 44. Cink (Fischer, Králík), 48. Matějka. Rozhodčí: Šutara – Rychlý, Vengřín. Vyloučení: 8:9, navíc Řezáč 10 min. OT. Využití: 0:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 549. Střely na branku: 31:29. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:5.
HC RT TORAX Poruba 2011: Kubáň – Slavík, Puškár, Flašar, Tichý, Kaluža, Bail, Puzič – Zachar, Illéš, Vaněk – Piecha, Smrčka, Sztefek – Ballner, Kuťák, Orság – Moskal, Sedlář, Seidler
DRACI PARS ŠUMPERK: Svoboda – Fišera, Sedlák, Řezáč, Ďurkáč, Janota, – Matějka, Vymazal, Vachutka, Ostřanský, Sedláček, Králík, Cink, Hroch, Fischer, Langr, Novosad

Hvězdy zápasu

Pavel Sedláček (ŠUM) (2+0)
Vladimír Cink (ŠUM) (1+1)
Radek Fischer (ŠUM) (1+1)

Sedláčkův úspěšný únik plus gól do šatny a tutovky Matějky s Vachutkou

První dobrou příležitost si vytvořil David Ballner, který projel celým útočným pásmem až před Svobodu. Porubský útočník však mířil pouze do hrudi šumperského brankáře. Draci ale nepolevili a ve třinácté minutě udeřili. Pavel Sedláček zmátl porubskou obranu ve středním pásmu a nikým nehlídaný uháněl na Kubáně, kterého nachytal u pravé tyče – 0:1. Šumperk ale domácím borcům dělal trable i nadále. Do přečíslení se dostal Jan Matějka a pár sekund po něm i Daniel Vachutka, ani jeden však porubského gólmana v jasné pozici nedokázal překvapit. Draci přitvrdili a 46 sekund před koncem navýšili svůj náskok. Tomáš Sedlák vypálil na modré čáře a před brankovištěm do puku ještě klepl Pavel Sedláček, který usměrnil kotouč mezi Kubáňovy betony – 0:2.


Cinkova nabídka, Smrčkova parádní střela i nebezpečná Seidlerova teč

Tragický výkon pokračoval i ve druhé třetině. Draci sice katastrofálně odehráli svou přesilovou hru, krátce po ní se ale mohli znovu radovat. Vladimír Cink vyjel zpoza Kubáňovy branky, nahrával připravenému Radku Fischerovi, který už měl před sebou odkrytou branku – 0:3. Michal Sztefek ale následně vyzval Marka Smrčku, jenž nabruslil do útočného pásma a z pravého kruhu se výstavní střelou pod břevno nemýlil – 1:3. Porubské první gól nakopl a RT TORAX tak mohl záhy přidat kontaktní gól, když Slavíkovu dělovku nebezpečně tečoval před brankovištěm Petr Seidler, kotouč ale jen těsně minul levou tyč.


Zmar domácích a prohloubení ostravské krize

RT TORAX mohl snižovat hned v první minutě poslední tercie, když dostal k dispozici přesilovku. Místo toho ale ujel Pavel Sedláček, který byl při svém úniku faulován. V následném trestné střílení si šumperský útočník počínal skvěle, když zmátl Kubáně naznačením a měl před sebou naprosto prázdnou branku. Porubský gólman ale fantasticky ještě vložil do střely hůl a stoprocentní brance tak nečekaně zabránil. Draci se ovšem dočkali tři minuty poté. Radek Fischer našel zpoza branky u levé tyče Vladimíra Cinka, který už měl před odkrytou branky snadný úkol – 1:4. Šumperk přidal další hřebíček ve vlastním oslabení. Jan Matějka lehce upláchl slabé porubské defenzívě, rozhýbal Kubáně a zasunul kotouč k pravé tyči – 1:5.


Ostatní zápasy 31. kola

Brnovs.Vsetín5:6
Nový Jičínvs.Opava2:5
Hodonínvs.Val.Meziříčí6:4

Ohlasy k utkání

Roman Kotala (HC RT TORAX Poruba 2011): Začali jsme dobře, ale bohužel z toho nebyl žádný efekt, protože nám chyběl tlak do branky. Pak jsme inkasovali po hrubé chybě první gól z brejku. Hra se vyrovnala, ale na konci třetiny po šťastně nahozeném puku už to bylo 0:2. Od té doby hrál Šumperk chytře a čekal na naše chyby. Bohužel jsme mu pomohli přesilovkami, které jsme mu po zbytečných faulech nabídli. Měli jsme osm vyloučení po faulech, které nic neřešily. Těžko se to potom otáčí, chyběl nám větší hlad po gólech a chuť po vítězství. Tím nás Draci jasně přehráli. Nevím, jestli se už dá hovořit o krizi, ale jednoznačně nám to tam nepadá tak, jako na začátku sezony. Od toho se to všechno odvíjí. Zbytečně jsme v zápasech nervózní, nepadá nám to tam a kluci sebedůvěrou padají dolů. Musíme to zlomit. Myslím, že trénujeme dobře, ovšem zatím to nepřenášíme do zápasů.

Aleš Flašar (Draci Šumperk): Je to pro nás cenné vítězství. Za výkon, který kluci předvedli, si ty body zaslouží. Od brankáře, přes obranu až po útok, hráli všichni skvěle. Myslím, že rozhodla obětavost v obraně a hlavně jsme to skvěle čistili kolem branky. Když k tomu připočteme výkon Rendy Svobody, tak lze říct, že to bylo komplexní vítězství. Teď hlavně musíme vydýchat tuhle výhru a připravit s na Hodonín, se kterým hrajeme ve středu.

Tabulka po 31. kole

mužstvo zápasyskórebody
1.Vsetín 28137:6177
2.Poruba 29126:9156
3.Šumperk 28108:9846
4.Hodonín 28109:10244
5.Opava 2982:9540
6.Nový Jičín 2888:9936
7.Kopřivnice 28107:12334
8.Val.Meziříčí 2982:10633
9.Brno 2972:13618