Utkání mít či nemít extraligu Porubě nevyšlo! Jedinou trefu obstaral Skokan

30.01.2016, Kateřina Juříková

V 10. kole NOEN extraligy staršího dorostu skupiny „B“ o udržení extraligy pro sezónu 2016/2017 se střetly týmy RT TORAX Poruba s Letci Letňany. Vzájemné utkání bylo klíčové pro další průběh soutěže, protože Letci měli náskok deseti bodový náskok a v případě výhry domácího týmu, by byla pořád teoretická naděje extraligu udržet. Ve třetí minutě hosté sice šli do vedení, ale při hře čtyři na čtyři těsně před první přestávkou vyrovnal Jiří Skokan střelou z mezi kruží. Letci však v dalším průběhu zápasu proměnili dvojnásobnou přesilovku, a byť měli k dispozici ještě jednu stejnou příležitost, vedení si nepojistili. RT TORAX Poruba ve třetím dějství získal převahu, jenže ani v power-play stav nesrovnal a po šedesáti minutách snažení se musí smířit s případným sestupem.

NOEN extraliga staršího dorostu - 38.kolo so 30.1.13:30
HC RT TORAX Poruba
HC Letci Letňany
1:2(1:1, 0:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 20. Skokan (Střondala, Havránek) – 3. Fabiánek (Kučera), 21. Fabiánek (Danov). Rozhodčí: Vepřek – Bubela, Vengřín. Vyloučení: 5:2. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 120. Střely na branku: 29:19. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.
HC RT TORAX Poruba: Škoda – Bijota, Prokeš, Prepsl, Skokan, Timura, Dobeš – Dang, Malát, Žídek O. – Bochnak, Střondala, Havránek – Irgl, Stach, Krupa – Plachý
HC Letci Letňany: Špírek – Pařík, Hanuš, Gebell, Brabec, Valíček, Kolenatý, Gonos, Lytvynov – Sklenář, Satran, Nedorost, Fabiánek, Lauko, Danov, Rousek, Kučera L., Mařík,

Utkání mezi Porubou a Letňany nezačalo zrovna nejlépe. Domácí zprvu nedokázali najít ten správný konec, za který by dokázali zatáhnout a hru vést. A ani hosté neměli šťastný vstup. Dvě postavení mimo hru po sobě je zřejmě trochu oddálilo od první branky, ale ne zas tak moc, neboť již ve třetí minutě skóroval Tomáš Fabiánek. Hostům se podařilo využít toho, že nikdo z obrany Fabiánka nehlídal a ten tak po nahrávce Lukáše Kučery mohl pohodově poslat střelu pod víko.

Porubští se na ledě spíše plácali a dělali nesmyslné chyby. Nechali se několikrát okrást o kotouč a tím pádem ztratili i útočné pásmo. Ale štěstím pro domácí bylo, že již tyto chybky soupeř nedokázal využít. Domácí se dlouho trápili a dlouho se pokoušeli o gól. Nabídnutou přesilovku využít nedokázali. Teprve při hře čtyři na čtyři se podařilo skórovat Jiřímu Skokanovi, který prostřelil zeď před Špirkem.

Do druhé části vstupovali domácí v dvojnásobném oslabení a to se jim stalo osudným. Po třiceti pěti vteřinách skóroval znovu Tomáš Fabiánek. Škoda puk zkrotil ramenem, ale ten se nakonec přes záda skutálel za brankovou čáru. Letňany se tedy dostaly do jednobrankového náskoku.

Porubané se však celou třetinu hodně trápili. Nedokázali opět udržet útočné pásmo, zbytečně ztráceli kotouč a obrana stále dělala mnoho chyb. Naštěstí mají domácí v bráně Marcela Škodu, který dokonce dokázal uhlídat druhou přesilovku Letňan 5 na 3. Po zbytek třetiny se hrálo na obou stranách. Sotva kotouč připlul do pásma hostí, byl vzápětí v pásmu domácích a tak se to neustále měnilo. Do konce třetiny se ovšem nikomu nepodařilo skórovat.

Ve třetí části utkání, v kterém šlo domácím o bytí či nebytí v příští sezóně v extralize, měl RT TORAX díky menší aktivitě Letců opticky navrch a začal tvořit hru. Jenže gólově to z mnoha šancí a nájezdů nedokázali porubští hokejisté využít ve střelení vyrovnávací branky a popřípadě otočení zápasu. Ne že by hosté nevyužívali příležitostí vstřelit tzv. pojistný gól, jen naráželi na koncentrovaného porubského gólmana a i obrana fungovala obětavě.

Necelé dvě minuty před koncem třetí dvacetiminutovky si domácí střídačka vzala team-out a posléze odvolala brankáře. Hra v šesti lidech se Porubě dařila jak střelecky tak v udržení pásma, ale ke gólu se díky dobře pohybujícím Letcům a mrštných betonů brankáře Špirka nedočkali. Oddechový čas si vybral i hostující trenér, ale výsledek utkání se po šedesáti minutách hry nezměnil. RT TORAX Porubě by ve zbývajících šesti zápasech pomohl jen velký zázrak, aby se dostali na první nesestupové místo, které si právě Letci výhrou 2:1 pojistili.

Ohlasy k utkání

Jan Tancer (HC RT TORAX Poruba): Utkání bylo z naší strany rozehrané dobře, i když naši první individuální chybu soupeř dokázal potrestat. Počítali jsme, že do vedené půjdeme my a to nás trochu srazilo. Ve hře 4/4 jsme dokázali vyrovnat, ale osudným se nám stala hra ve třech, kdy soupeř tu první přesilovku proměnil. Druhé takové oslabení jsme přečkali, ale vzalo nám to dost sil. Ve třetí třetině hráli kluci vynikající hokej a myslím si, že kdybychom takto hráli celý zápas, výsledek by byl jiný.

Jan Zlatohlávek (HC Letci Letňany): Pro obě mužstva to bylo důležité utkání. První třetina byla vyrovnaná, spravedlivě skončila 1:1. Ve druhé třetině jsme měli více ze hry díky přesilovkám, z čehož jsme jednu proměnili a dostali se do vedení. Ale klidně jsme mohli vést o víc gólů, kdyby kluci šance proměnili. Ve třetí třetině měla navrch Poruba a šťastnými a kolikrát zázračnými zásahy brankáře a silou vůle celého týmu, jsme jednobrankové vedení udrželi. Už víckrát se nám stalo, že jsem vedení ztratili v poslední minutě, takže jsem rád, že se to dnes povedlo.