Juniorka první čtvrtfinále zvládla na jedničku, o postupu může rozhodnout již v neděli

06.03.2015, René Chyla

Porubská juniorka vstoupila do vyřazovacích bojů domácím zápasem proti Třebíči, kterou vyprovodila vysokým výsledkem 6:1. Ačkoliv skóre vyznívá více než jasně, o vítězi rozhodl až samotný závěr utkání. Domácí si sice vypracovali brzké vedení 2:0, na začátku druhé třetiny však vstřelil kontaktní gól Martin Mašek, jenž vzkřísil třebíčské naděje na obrat. Jak se ale později ukázalo, to bylo z třebíčské strany vše. Vteřinu před vypršením druhé třetiny pak vrátil domácím klid po krásné individuální akci Jakub Baca. O vítězi se rozhodlo prakticky až v závěrečné desetiminutovce, ve které se ostravskému týmu podařilo vstřelit v krátkém sledu tři branky.

Liga juniorů - ČF1 pá 6.3.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
SK Horácká Slavia Třebíč
6:1(2:0, 1:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 2. Pobuta (Brnčál), 7. Kropka (Gálik, Fibrich), 40. Baca (Mládek), 53. Fibrich (Rataj), 54. Brnčál (Havránek), 57. Schwarz (Fibrich, Rataj) – 24. Mašek (Hodek, Pelikán). Rozhodčí: Přikryl – Bryška, KašíK. Vyloučení: 4:4. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 81. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 6:1.
HC RT TORAX Poruba 2011: Šrámek – Pobuta, Široký, Baca, Štěpán, Olšr, Gálik, Ryška, Kropka – Kurnik, Schwarz, Brnčal, Fibrich, Rataj, Horváth, Mládek, Nardelli, Smrčka, Holaň, Korec, Havránek.
SK Horácká Slavia Třebíč: Svoboda (54. Šoustal) – Hodek, Pelikán, Šimka, Hort, Kabelka – Matov, Roupec, Abrahám, Jirák, Jaroslav Tůma, Urban, Maštera, Jakub Tůma, Salák, Mašek.

Utkání se ještě ani pořádně nerozehrálo a už byl za katr poslán první porubský hráč. Jakub Baca se po pětadvaceti vteřinách hry provinil pádem pod nohy. To však domácí hokejisty nemuselo vůbec mrzet. Navzdory vyloučení se jim totiž podařilo skórovat. Pavel Pobuta se prodral hostující obranou a zkoušel poslat kotouč nad rameno Davida Svobody, což se ukázalo jako správná volba – 1:0. Slavia se ale do útoku ani po inkasované brance příliš nehrnula. Přesně takový styl hry byl pro Porubské jako voda na mlýn.

Už v sedmé minutě totiž v přesilové hře odskočili svému soupeři na rozdíl dvou branek. Matúš Gálik nahrával na levý kruh přesně Adamu Kropkovi, který se střelou k pravé tyči nemýlil – 2:0. Při další porubské početní výhodě se dostali ale do největší šance paradoxně hosté. V přečíslení dokázal Abrahám nahrát najíždějícímu Jaroslavu Tůmovi, ten však v jasné pozici selhal. Poruba i nadále zasypávala Svobodu v bráně množstvím střel, herní převahu však do konce první třetiny již v další gól nepřetavila.

Třetí gól Poruby mohl přidat hned v úvodní minutě druhé periody Jakub Schwarz, jeho střelu ale Svoboda dokázal na poslední chvíli vyrazit ramenem. Třebíč si následně vyzkoušela opět hru v početní výhodě, kterou konečně zužitkovala podle svých představ. Tomáš Hodek se opřel do kotouče na modré čáře a tuto střelu dokázal před brankovištěm ještě tečovat Martin Mašek, který poslal kotouč nad beton Šrámka – 2:1. Hra pak byla provázena mnoha nepřesnostmi na obou stranách, a jednalo se spíše o urputný boj o každý kousek ledu. Do velké příležitosti se dostal až ve třicáté minutě Jan Korec, který však nastřelil pouze horní tyčku Svobodovy brány.

I když měli domácí střeleckou převahu, další gól přidat nedokázali. Velkou možnost ke skórování měl RT TORAX v poslední minutě prostřední části, kdy Jonáš Mládek nabídnul kotouč před bránu Marku Smrčkovi, ten ale v rozhodující chvíli nedokázal puk dostat do branky. Vteřinu před sirénou už se ale porubská střídačka mohla radovat. Jakub Baca se po návratu z trestné lavice zapojil do hry a předvedl nádhernou individuální akci. Zcela sám si po přihrávce od Jonáše Mládka obkroužil bránu, dostal se do prostoru mezi kruhy, ze kterého zamířil přesně k levé tyči – 3:1.

V první minutě závěrečné periody se Třebíčským podařilo vstřelit znovu kontaktní gól. Richard Šrámek ale v rychlosti vytáhnul kotouč zpoza brankové čáry, čehož si hlavní sudí nevšiml a branka tak, k velkému překvapení hostujících hokejistů, nebyla uznána. Do velké příležitosti se poté dostal i Patrik Matov, ale ani jeho pokusy domácího brankáře nepřekonaly. Z protiútoku tak zahrozili domácí, Jakub Schwarz ale pálil těsně nad břevno. O chvíli později se do přečíslení dva na jednoho dostal třebíčský Jan Abrahám, jenž přihrával najíždějícímu Jiřímu Roupcovi, ten ale v jasné pozici kotouč netrefil.

Závěrečná desetiminutovka už patřila jednoznačně domácí Porubě. Tomáš Rataj dokázal přihrát v přečíslení elegantní zadovkou přesně na hůl Josefa Fibricha, jenž usměrnil puk do odkryté brány – 4:1. O minutu později se skóre na světelné tabuli měnilo znovu. Denis Brnčál se opřel do kotouče na hranici levého kruhu a puk propadl Svobodovi pod lapačkou – 5:1. Tato branka se stala osudnou Davidu Svobodovi, který přenechal své místo Romanu Šoustalovi. Ten se ale ani neohřál a už lovil kotouč ze sítě. Josef Fibrich našel na pravém kruhu Jakuba Schwarze, jenž pohotovou střelou nad lapačku uzavřel gólový účet zápasu – 6:1. O pár vteřin později sice mohl zvyšovat ještě Marek Smrčka, jeho střelecký pokus však skončil těsně nad břevnem.

Poruba se tak po páteční utkání ujímá vedení 1:0 na zápasy a v sérii hrané na dvě vítězná utkání může v neděli na ledě Třebíče rozhodnout o svém postupu do semifinále.

Ohlasy k utkání

Miroslav Bahník (HC RT TORAX Poruba): Dvě třetiny byly z naší strany hodně upracované, ubojované, moc nám to nebruslilo a soupeř si držel dobře střední pásmo. Byla to spíše přetlačovaná a velký boj. Ve třetí třetině se nám už podařilo dát tři branky, zlepšili jsme pohyb a z hráčů spadla zodpovědnost. Tím jsme zápas v klidu dotáhli do vítězného konce. Ale ještě není rozhodnuto, v neděli nás čeká těžké utkání v Třebíči.

Roman Mejzlík (SK Horácká Slavia Třebíč): Myslím, že jsme špatně začali. Naše hra byla taková naivní, domácí nemají problém dávat góly, naopak my jsme ve třech zápasech dali tři góly. Dost těžko se prosazujeme do nějakých šancí. Myslím si, že dvě třetiny jsme se zuby nehty drželi, ale v posledním dějství jsme chtěli trošku zvýšit aktivitu a Poruba každou naši chybu trestala. Ve druhém utkání musíme být aktivnější.