Nejprve trápení, pak fantastický obrat! Poruba přetlačila Karvinou v prodloužení

27.09.2014, Redakce

Cenné vítězství na ledě brněnské Techniky chtěli porubští hokejisté potvrdit v domácím vystoupení s Karvinou. Úvodních čtyřicet minut se ale proměnilo pro RT TORAX ve chvíle hrůzy, v nichž si nováček soutěže vypracoval překvapivě třígólový náskok. Až ve třetí části soubor trenérů Smetáka a Kotaly zapnul na vyšší rychlostní stupeň a houževnatý sok měl rázem velké problémy. Porubští dvěma slepenými góly nejprve snížili, v závěrečných sekundách srovnali krok a fantastický obrat z 0:3 na 4:3 dokonali na startu prodloužení. Konkrétně Jan Chaloupka, který hned dvakrát v utkání překonal jinak výborně chytajícího Adama Vrbu. Poruba si tak připisuje na konto druhé vítězství v řadě, ideální pohodu přesto dál hledá.

2. liga - skupina Východ - 4.kolo so 27.9.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Býci Karviná
4:3p(0:1, 0:2, 3:0 – 1:0)
Branky a nahrávky: 43. Chaloupka (Kilnar), 44. Hulva (Puškár, Seidler), 60. Vaněk (Hulva, Krayzel), 62. Chaloupka (Javín, Seidler) – 14. Kasperlík, 25. Holý (Hoďa, Graca), 27. Luka (Deutsch). Rozhodčí: Šutara – Jureček, Rychlý. Vyloučení: 4:10. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 257. Průběh utkání: 0:3, 4:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Tihlář – D. Vajda, Puškár, Šindelář, Ovšák, Javín, Peslar, L. Prokop – Červenka, Buček, Chaloupka, Hulva, Zachar, Seidler, Vrána, Krayzel, Pavlačka, Vaněk, Kilnar, Sedlář.
HC Býci Karviná: Vrba – Hoďa, Graca, Jaroch, Mládenka, Malík, Zamecznik, Deutsch, Vydra – Luka, Szajter, Kasperlík, Holý, Zakutanský, Juhasz, Štěpánek, Matějíček, Zuber, Barnošák, Foltýn, Dyrr.

Porubští hokejisté vstoupili do utkání s Karvinou aktivně, chyběl jim však větší hlad po vítězství a také lepší střelecká muška. Pavlačka z ideální střelecké pozice mířil nad horní tyč, Vaněk nedokázal zvednout puk nad Vrbův beton a vedoucí trefy se nedočkal po samostatném úniku ani Hulva. Na řadu přišel zákonitý trest. Na pravé straně zapomněla porubská obrana na Martina Kasperlíka, který si šikovně najel mezi kruhy a přesnou střelou poslal hosty do vedení. Když pak netrefili odkrytou klec krátce po sobě ani Sedlář s Vránou, odcházel RT TORAX do šatny s mankem.

To ještě netušil, že prostřední dějství pro něj bude takřka noční můrou. V přesilové hře na modré napřáhl mladík Graca a Marek Holý už neměl problém ztečovat kus černé pryže do horní části Tihlářovy branky. Vzápětí mohl navýšit náskok Kasperlík, to by však musel proměnit nařízené trestné střílení po Vajdově faulu. Hosty zahozená šance příliš nemusela mrzet, za další dvě minuty totiž přišla jejich třetí radost. Kapitán Vladimír Luka dostal puk přesně mezi kruhy a v takových pozicích se už nemýlí. Porubské trápení mohl ukončit Vajda, jehož střela se zastavila na horní tyči.

Až do třetího dějství nastoupili porubští hokejisté jako polití živou vodou. Brzká trefa Jana Chaloupky je nastartovala a rázem jich byl plný led zimního stadionu. Za další minutu se RT TORAX blýskl oku lahodící akcí, na jejímž konci našel dokonalou nahrávkou Puškár úplně volného Jakuba Hulvu, který už měl vcelku lehký úkol dopravit kotouč za Vrbu. Karviná na to rychle reagovala oddechovým časem. Ten však porubskou aktivitu příliš neutlumil. Až později se hra zase trošku vyrovnala. Definitivně mohl rozhodnout Foltýn, v úniku ale ztroskotal na spolehlivém Tihlářovi.

Karviná nakonec v závěru doplatila na svou nedisciplinovanost. V přesilovce pět na tři také přišlo vyrovnání. Pouhých 52 sekund před třetí sirénou se kotouč motal tak dlouho v okolí karvinské branky, až ho poslal Rostislav Vaněk za bezmocného Vrbu. Poruba v závěru dokonce sahala ještě po třech bodech, Peslara zastavil Deutsch jen za cenu faulu a Sedlář nadvakrát z mezikruží přestřelil. Rozhodnutí přišlo až v prodloužení. V pokračující přesilové hře zakončoval pěknou akci rychlou střelou z první Jan Chaloupka. Porubští dokonali parádní obrat a zdolali Karvinou 4:3.

Ostatní výsledky 4. kola II. ligy – sk. B (Východ):

HC Frýdek-Místek – HC Bobři Valašské Meziříčí 3:2 pr.
HC Lvi Břeclav – HC Slezan Opava 3:5
HC ZUBR Přerov – HC Nový Jičín 2:1 pr.
SHK Hodonín – VSK Technika Brno 1:2 sn.

Ohlasy k utkání

Martin Smeták (HC RT TORAX Poruba 2011): S takovým přístupem se hokej hrát nedá. Buď si to ti hráči uvědomí nebo s tím budeme muset začít něco dělat. Podali jsme katastrofální výkon, měli jsme špatný přístup k zápasu, nebruslili jsme, nenapadali, prostě všechno bylo špatně. Jediným pozitivem je výsledkový obrat, kdy jsme si trošku šlápli a najednou to bylo něco jiného. Před zápasem jsem přitom hráče upozorňoval na to, že musíme hrát od první minuty naplno. Bez bojovnosti a nasazení to nepůjde.

Roman Sedlák (SK Karviná): Myslím si, že jsme odehráli výborné utkání, ale nezvládli jsme závěr. Nechali jsme soupeře hrát a pak jsme samozřejmě museli faulovat. Měli jsme hodně vyloučení a inkasovali v oslabení dva góly. V první třetině nás Poruba přehrávala, ale druhé dějství jsme sehráli mnohem lépe a zaslouženě vedli. Před zápasem bychom bod brali, ale po vývoji jsem zklamaní. Věřím, že se i po takové kruté porážce dokážeme zvednout a zlepšovat. Nevyhrál lepší, ale šťastnější tým.