Starší dorostenci na Vsetíně zaspali začátek, následná stíhací jízda k vyrovnání nevedla

04.10.2013, Redakce

RAKO extraliga staršího dorostu měla na programu už jedenácté kolo, které zavedlo porubské mladíky k důležitému duelu celků z chvostu tabulky na Lapač. Poruba sice nedávno nadělila vsetínským ogarům třináct branek, ale tentokrát to byli právě Valaši, kteří začali výrazně lépe a už v první dvacetiminutovce si vytvořili slušný náskok. Od druhé třetiny se do branky místo Sroky postavila Peslarová a RT TORAX začal sympatickou stíhací jízdu. Domácí už ovšem výhru nepustili a v závěru ještě v přestřelce pečetili trefou do prázdné klece na konečných 7:5. U čtyř branek asistoval Patrik Gola, dvě branky vstřelil Jonáš Mládek a navrch přidal nahrávku. Svěřenci trenéra Rambouska se rázem propadli na dno tabulky, další šanci na cenné body budou mít už v sobotním utkání s Třincem.

RAKO Extraliga staršího dorostu - 11.kolo pá 4.10.13:00
VHK ROBE Vsetín
HC RT TORAX Poruba 2011
7:5(4:1, 1:2, 2:2)
Branky a nahrávky: 6. Strmiska (Abdul), 10. Abdul, 16. Weintritt (Abdul, Strmiska), 19. Abdul (Grygar), 23. Grygar (Abdul), 52. Tydlačka (Mikula, Hořanský), 60. Grygar (Abdul) – 2. Hill (Gola), 26. Mládek (Gola), 40. Kurnik (Mládek), 53. Ščurek (Kurnik, Gola), 58. Mládek (Gola). Rozhodčí: Dobeš – Laczko, Novák. Vyloučení: 6:8. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 77. Střely na branku: 32:30. Průběh utkání: 0:1, 5:1, 5:3, 6:3, 6:5, 7:5.
VHK ROBE Vsetín: Gerža – Abdul, Grygar, Strmiska, Tydlačka, Hořanský, Mikula, Weintritt, Janošek, Ščotka, Metelka, Světlík, Svozílek, Rýpar, Lainka, Lejska.
HC RT TORAX Poruba 2011: Sroka (21. Peslarová) – Ščurek, Olšr, Šípek, Široký, Šustala, Síkora, Štěpán, Kovaljov – Csomor, Bartoň, Gřeš, Konvička, Gola, Mládek, Kurnik, Hill, Nardelli

Diváci se ani nestačili usadit a hosté z Poruby již slavili první branku. Přečíslení dva na jednoho v podání Goly a Svatopluka Hilla skončilo vstřelením vedoucí branky, když zakončoval druhý jmenovaný - 0:1. To bylo však ze strany Poruby vše, tedy alespoň co se týče první třetiny. Vsetínští dokázali srovnat v šesté minutě, to se do přečíslení dostal Petr Strmiska, který ve snaze přihrát Grygarovi trefil hůl hostujícího obránce Kurnika od nějž se puk dostal za záda Sroky - 1:1. Druhá branka Valachů na sebe nenechal dlouho čekat, postaral se o ní aktivní Jindřich Abdul, když vystihl chybnou rozehrávku hostující defenzívy a obrátil vývoj utkání ve prospěch Vsetína - 1:2.

Domácí byli při chuti a hosté z Poruby dokázali Vsetín brzdit jen cenou faulů, a tak přišel čas 15:33, kdy početní výhodu využil po nádherné přihrávce Abdula Jiří Weintritt. Vsetín v první třetině dominoval a nezastavilo jej ani oslabení, v něm se vyznamenal především aktivní Grygar, který sbíral cenné vteřinky v rohu útočné třetiny a dokázal najít v předbrankovém prostoru najíždějícího Jindřicha Abdula, který zařídil další branku v síti Poruby - 4:1.

Hosté z Poruby během první přestávky vyměnili brankáře, na místo Sroky nastoupila reprezentační brankářka Klára Peslarová. Ovšem domácí hráči ji nepřichystali zrovna vřelé přivítání, nájezd Ondřeje Grygara porubská brankářka ještě zlikvidovala, ale na následnou dorážku zmiňovaného hráče již byla krátká - 5:1. V tomto okamžiku se již zdálo, že je utkání rozhodnuto, ale opak byl pravdou. Poruba se nehodlala jen tak vzdát a v čase 25:53 přišlo snížení z hole Jonáše Mládka, kterému se povedlo zužitkovat početní výhodu - 5:2. Poruba vycítila šanci a ve druhé třetině zlobila vsetínské obránce. Když už se zdálo, že Vsetín si do závěrečné části odnese tříbrankový náskok, využil chybné rozehrávky Ščotky Patrik Gola, jehož ránu ještě Gerža vyrazil, ale pouze na hůl Jonáše Mládka. Ten už neměl problém dorazit touš do branky - 5:3.

Vsetínu se v úvodu třetí třetiny naskytla možnost přesilové hry pěti proti třem, ovšem zelenožlutí nedokázali získat zpět tříbrankový náskok. Co se nepovedlo v početní výhodě, to se Valachům podařilo v čase 51:07. Kotouče se zmocnil Ondřej Tydlačka a překonal strážkyni porubské branky - 6:3. Poruba se však záhy dočkala přesilové hry, kterou využil Petr Ščurek, jež se ve skrumáži dokázal nejlépe zorientovat a propasírovat puk za záda Geržy - 6:4. Poruba vycítila šanci a snažila se vsítit kontaktní branku, která nakonec přeci jen přišla, v čase 57:01 se znovu prezentovalo pohlednou souhrou duo Gola - Mládek a byl to právě Jonáš Mládek, kterému se podařilo zkompletovat hattrick a také zařídit dramatický závěr utkání - 6:5.

Závěrečný tlak mohl ve fantastické srovnání přetavit Patrik Gola, ale osamocen před Geržou selhal. Další snažení Ostravanů zkomplikovalo vyloučení Sikory a hosté zkusili štěstí v power-play. Vsetín o svém vítězství definitivně rozhodl v čase 59:59, kdy prázdnou branku trefil Ondřej Grygar a důležité tři body tak zůstávají na Lapači. RT TORAX má po jedenácti kolech pouhé dvě výhry a prohru v prodloužení. Bodovou bilanci si mohou zlepšit v sobotu 5. října, kdy od 13:15 hostí Oceláře.

Ohlasy k utkání

Viktor Hlobil (VHK Vsetín): Z naší strany to bylo zvláštní utkání. Měli jsme dobrý vstup do zápasu, po první třetině jsme vedli 4:1 a pak své vedení ještě zvýšili, ale místo toho abychom měli radost z hokeje, tak jsme se začali bát o výsledek. Začali jsme ve vlastní třetině vymýšlet zbytečné chyby a chtěli pořád hrát velký hokej, ale my momentálně na to abychom hráli velký hokej zatím nemáme. Musíme hrát jednoduše, protože dnes nás soupeř trestal a stáhl naše vedení na rozdíl jediné branky. Jsem však rád, že jsme to v závěru zvládli a kluci si mohli opět přičichnout k vítězství, které jsme potřebovali jako sůl. Musím ještě poděkovat Jindřichu Abdulovi za jeho přístup k zápasu, také Honzovi Ščotkovi, ten dokonce nastoupil pod práškama, ale oba nám moc pomohli.

Petr Rambousek (HC RT TORAX Poruba): Utkání hodnotím špatně, protože jsme prohráli. Vstoupili jsme do zápasu dobře, vedli jsme 1:0, pak jsme však dostali nešťastný vlastní gól na 1:1. Potom jsme měli obrovskou šanci, nedali jsme do prázdné brány na 2:1 a to se nám vymstilo, protože zbytek třetiny jsme odehráli velmi špatně, když jsme ji prohráli 4:1 a to už se pak těžko dohání. Myslím si však, že za šedesát minut jsme nebyli horší mančaft. Stáhli jsme to výborně na 5:3 a do třetí třetiny jsme šli s tím, že ještě něco s utkáním uděláme, ale dostali jsme na 6:3, ani to nás však nesrazilo a pořád jsme věřili, dali jsme na 6:5 a za tohohle stavu měl obrovskou šanci Patrik Gola, který musí osamocen před brankářem dávat branku. Ten gól do prázdné branky už nic neřešil. Myslím si však, že jsme tady mohli bodovat a hlavně měli bodovat, i když domácí nastoupili s Abdulem, který tvoří hru Vsetína, ale doplatili jsme na úvodní třetinu, která prakticky rozhodla celé utkání.