Nový Jičín padl definitivně až ve třetí třetině, Poruba vyhrála i třetí vzájemný zápas

04.01.2014, Gabriela Juříková

Po vánoční přestávce se opět rozjíždí hokejový kolotoč. Poruba hostila nedaleký Nový Jičín, který v této sezóně již dvakrát porazila. Roli favorita potvrdila již v páté minutě trefou Wolfa a o deset minut později v podání Vrány proměněnou přesilovkou. Hosté odpověděli po třech minutách, když se v oslabení prosadil Sprušil. V prostřední třetině viděli diváci více vyloučení než branek. Za Porubu zvyšoval Luděk Krayzel, který po druhé přestávce přidal další úspěšný zásah a s předstihem deseti dní si nadělil dárek k narozeninám. Hostům už pak nevycházelo vůbec nic a domácímu celku dovolili ještě dvakrát skórovat. Nový Jičín nenašel na Porubu recept ani na potřetí a odjel s nepořízenou.

2. liga - skupina Východ - 30.kolo so 4.1.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
Ďáblové Nový Jičín
6:1(2:1, 1:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 5. Wolf (Hruzík, Pavlačka), 14. Vrána (Šindelář, Kilnar), 38. Krayzel (Seidler), 49. Krayzel, 53. Javín (Prokop), 60. Wolf (Krayzel) – 17. Sprušil. Rozhodčí: Fiala – Řezáč, Mrákava. Vyloučení: 10:11, navíc hráčská lavice (NJI) OK. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 275. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 6:1.
HC RT TORAX Poruba 2011: Gleich – Hruzík, Šindelář, Javín, Peslar, Wolf, Slavík, Prokop – Sedlář, Krayzel, Kilnar – Zuber, Vrána, Seidler – Vaněk, Chaloupka, Pavlačka.
Ďáblové Nový Jičín: Gebauer K. – Kacíř, Pelikán, Cabák, Vašut, Gulda, Chvostek F., Vnenk – Gebauer R., Lehečka, Sprušil, Putniorz, Macháček, Hanák, Zedník, Chvostek M., Uhlár.

Opatrný začátek, vlažný rozjezd, ale nakonec diváci v první třetině viděli pěkný svižný hokej. Domácí šli v páté minutě do vedení, když puk vystřelený Hruzíkem orazítkoval tyč a Rudolf Wolf stál na správném místě a kotouč následně dopravil za Gebauerova záda. Domácí získávali převahu, a když rozhodčí neuznal Vaňkovi branku, protože bylo pískáno, zúročili tlak v další přesilovce.

Cabákovo vyloučení potrestal Lukáš Vrána poté, když Gebauer neudržel puk po Šindelářově střele. Pak měli přesilovku hosté, jenže stříleli z uctivé vzdálenosti a s tím si na Gleicha nepřišli. Domácí gólman byl překonán, když Poruba hrála přesilovku. Antonín Sprušil byl u pravé Gleichovy tyče byl tak důrazný a zarputilý, že porubský náskok snížil na 2:1.

Druhá třetina byla ve znamení mnoha vyloučení. Hra byla kouskovaná a až čtyři minuty před druhou přestávkou se diváci dočkali branky. Tu vsítili domácí. Těsně po skončení přesilovky využil zmatku před Gebauerem Luděk Krayzel. Po přestávce RT TORAX dál držel otěže zápasu, a přestože se hosté dokázali dostat před Gleicha, v útočné třetině nakonec puky ztráceli.

Toho, skoro v padesáté minutě, využil Luděk Krayzel a byť hákován a tlačen mimo střeleckou pozici, Gebauera špičkou hole překonal podruhé – 4:1. A s předstihem deseti dní si nadělil dárek k devětatřicátým narozeninám. Asistent trenéra Flašara protestoval proti uznání branky tak, že vyfasoval od rozhodčího Fialy trest do konce utkání a musel opustit novojičínskou střídačku.

Lukáš Vnenk hodlal se stavem něco podniknout, byl důrazný i dost drzý, ale Gleich si dokázal s bývalým spoluhráčem poradit a puk dostal mimo své brankoviště. Hra se rychle přesunula před Gebauera. Nejdříve pohořel Pavlačka, ale Miroslav Javín už byl úspěšnější. Po přihrávkách na hranici útočného pásma s Hruzíkem vypálil a hostující brankář neměl šanci.

Závěr zápasu byl emotivní. Nový Jičín se snažil domácí hráče rozhodit všemi prostředky a trestné lavice nestačily vychladnout. Hosté na rozjetou Porubu nestačili a v poslední minutě nedokázali zastavit gólovou akci, na jejímž konci byl opět Rudolf Wolf. Luděk Krayzel vyhrál buly po pravici Gebauera a veterán Wolf zaznamenal šestou branku RT TORAXu.

Poruba porazila zeměpisného souseda po třetí v sezóně a do roku 2014 vstoupila zaslouženou výhrou. Další zápas čeká svěřence Tomáše Sršně ve středu 8. ledna ve Valašském Meziříčí.

Ostatní výsledky 30. kola II. ligy – sk. B (Východ):

HC Orlová – LHK Jestřábi Prostějov 2:1 pr.
SHK Hodonín – HC ZUBR Přerov 2:3 pr.
HC Lvi Břeclav – HC Slezan Opava 2:0
VHK Vsetín – HC Frýdek-Místek 2:3
VSK Technika Brno – HC Bobři Valašské Meziříčí 5:1

Ohlasy k utkání

Tomáš Sršeň (HC RT TORAX Poruba): Výhra je příjemná, dali jsme šest gólů, ale hráli jsme první utkání po delší pauze, kdy se hodně trénovalo. Nevyhnuli jsme se hodně chybám, ale v mnoha momentech nás podržel brankář, za stavu 3:1 měl soupeř tři vyložené šance a kdyby jednu z nich dal a bylo to 3:2, mohl se zápas vyvjíjet jinak. Jsme za to samozřejmě rádi a budeme pracovat na tom, ať je to lepší a lepší.

Aleš Flašar (HC Nový Jičín): Poruba byla lepším týmem a zaslouženě vyhrála, ale i tak byla prohra velice krutá. Za stavu 1:4 bylo vidět, že to všichni položili, soupeři mohu jen pogratulovat.