Poruba zahájila sezonu smolnou prohrou v nájezdech. Šumperk zvítězil rozdílem 3:2

11.09.2021, Pavlína Vítková

Porubský A-tým zahájil novou sezonu na domácí půdě. V prvním kole Chance ligy vyzval Draky Šumperk. Po dramatickém závěru se muselo o výsledku rozhodovat až v samostatných nájezdech. V těch byli nakonec úspěšnější hosté.

CHANCE LIGA - 1.kolo so 11.9.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
DRACI PARS ŠUMPERK
2:3sn(0:0, 1:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 29. Jenyš (Vachovec, Guman), 44. Hotěk (Gřeš) – 36. Kratochvíl (Drtil), 60. Macuh (Šilhavý, Spratek), rozh. náj. Kohút. Rozhodčí: Dědek, Šudoma – Gančarčík, Hranoš. Vyloučení: 2:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 350. Střely na branku: 32:28. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 2:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Muštukovs – Husa, Szathmáry, Žovinec, Kozák, Urbanec, Voráček, Houdek – Korkiakoski, Bitten, Gřeš – Stloukal, Vachovec, Guman – Špaček, Toman, Jenyš – Brodek, Hotěk, Kanko.
DRACI PARS ŠUMPERK: Mokry – Drtil, Pěnčík, Hrachovský, Březák, Rutar, Řezáč – Vachutka, Kindl, Žálčík – Vildumetz, Macuh, Šilhavý – Furch, Kohút, Kratochvíl – Scheuter, Spratek, Kučera – Antoníček.

Úvodní dvacetiminutovka nového ligového ročníku přinesla z obou stran rychlý hokej. Hráči se očividně na start sezony těšili. Za porubský výběr se už ve třetí minutě tlačil do útoku Petr Kanko, z dobré pozice ale minul. O chvíli později ho v ofenzivních snahách následoval i Tomáš Guman, ani on ale šumperského gólmana Mokreho nepřekonal. Draci byli před Muštukovsem vidět hlavně zásluhou Lukáše Žálčíka, i jeho pokusy však vyšly naprázdno. Na průběžném skóre nic nezměnila ani přesilovka, kterou si RT TORAX zahrál po vyloučení Tomáše Vildumetze. A svůj cíl nenalezly ani střely Jakuba Husy či Radima Tomana. Do kabin tak týmy odcházely za stavu 0:0.

Do druhé třetiny Porubané vletěli ještě s větší vervou. Vojtěch Mokry se ve své bráně rozhodně nenudil. Skóre se nicméně změnilo až v čase 28:07, při druhé porubské početní výhodě. Autorem premiérové ostravské branky letošního ročníku se stal nováček Pavel Jenyš. V druhé půlce periody se ale k puku začal výrazněji drát také Šumperk. A tato aktivita mu nakonec přinesla kýžené ovoce. V šestatřicáté minutě se totiž prosadil Petr Kratochvíl a srovnal stav utkání. Draci si pak zhruba čtyřicet vteřin otestovali i svou přesilovou hru, poté však na trestnou lavici putoval také Rok Macuh a síly se tedy srovnaly. Ani jedna čtveřice však již žádnou gólovu akci nevykouzlila. Po druhé části platilo skóre 1:1.

Hned v úvodních vteřinách třetí třetiny měl Mokry plné ruce práce, porubská první lajna se totiž horlivě drala do ofenzivy. Šumperský brankář nicméně předvedl několik skvělých zákroků a zuby nehty hájil své území. Účinný recept našel až Michal Hotěk, který v čase 43:22 po Gřešově přihrávce poslal RT TORAX opět do vedení. Poruba si poté zahrála další přesilovku, ta ale ke gólu nevedla. Na opačné straně se pak v obrovské šanci objevil Daniel Vachutka, situaci ale nezvládl a přestřelil. Další příležitost ke srovnání měli Draci při vyloučení Jiřího Brodka. Skóre však zůstalo stejné. Početní výhodu pak měla pro změnu znovu Poruba, ani Ostravané ale s ničím kloudným nepřišli. V čase 59:23 navíc slovinský útočník Rok Macuh zaskočil domácí obranu a postaral se o dramatickou koncovku. Zápas šel do prodloužení.

O výsledku nakonec musely rozhodnout až samostatné nájezdy. V dovednostní soutěži nakonec uspěli hosté. Autorem vítězné rány byl David Kohút.

Ohlasy k utkání

Jiří Šejba (HC RT TORAX Poruba 2011): Hodnotí se mi to těžce, protože jsme prohráli na nájezdy. První část byla z naší strany nervózní, kotouč nás neposlouchal. V druhé třetině jsme se trochu srovnali, bylo vidět, že máme větší tlak. Puky jsme nahazovali a když jsme vsítili branku, tak nám kotouče najednou zase odskakovaly a nemohli jsme se dostat přes útočnou modrou čáru. Takhle se za vítězstvím nejde. V třetí třetině jsme vyhrávali 2:1 a v poslední minutě dostaneme takový gól. V těchto momentech to musí hráči takticky odehrát a držet kotouč u mantinelu. Jsem tedy velice nespokojený. Hráči se musí probudit, vzali jsme je sem jako lídry a zatím nám to v zápasech nepotvrzují.

Lukáš Majer (DRACI PARS Šumperk): Byl to bojovný zápas. Měli jsem dobrý úvod a vstup do utkání. První část jsme odehráli ve slušném tempu a potom bylo klíčové, že jsme druhou třetinu odehráli jenom na 1:0, což si myslím, že bylo klíčové. Celkově v utkání byly takové ty žetony, za které se vyhrávají zápasy. Nechceme říct, že jsme vyhráli díky štěstí, že se to překlonilo na naši stranu, ale mužstvo bylo celý zápas víc cílevědomé než domácí. Proto jsme dokázali vybojovat dva body.