SEZONA 2023/2024: Se Zlínem staruje sezonu také extraligový dorost, ve skupině má i osmifinálového soupeře Mountfield

SEZONA 2023/2024: Se Zlínem staruje sezonu také extraligový dorost, ve skupině má i osmifinálového soupeře Mountfield

Gabriela Juříková, 04.06.2023
V pátek 2. června přišlo na svět rozlosování první mládežnické soutěže – Extraligy dorostu. Po rozsáhlém zeštíhlení čítá dvacet účastníků, přesto čeká týmy více zápasů. Herní systém soutěže je totiž navyšuje z 36 na 45, proto sezona vypukne už ve čtvrtek 7. září. Porubští dorostenci mají ve skupině loňského semifinálového soupeře Hradec Králové a stejně jako A-tým sehrají úvodní utkání se Zlínem. Ovšem na domácím ledě.

Extraliga dorostu zeštíhlila ze třiceti účastníků na dvacet. Ti vytvoří dvě skupiny, západní a východní – oficiálně A a B. Z bývalé střední skupiny jsou Hradec Králové, Pardubice a Jihlava přiřazeni na východ.

Skupina „B“
je tedy v této podobě: HC Oceláři Třinec, HC VÍTKOVICE RIDERA, HC RT TORAX Poruba, HC ZUBR Přerov, HC Olomouc, HC Kometa Brno, Mountfield HK, HC Dynamo Pardubice, HC Dukla Jihlava.

HERNÍ SYSTÉM

Základní skupina je tříkolová, tedy 27 zápasů, kdy třetí série vzájemných utkání se uskuteční na ledě týmů lépe umístěných v sezóně 2022/2023. Hracími dny v základní části budou čtvrtek a sobota, nadstavba vzhledem k větším vzdálenostem bude odehrána formou dvojzápasů pátek – sobota.


Prvních pět mužstev z obou skupin postoupí do vyšší nadstavby a zajistí si postup do playoff. Ostatní celky z obou skupin vytvoří nižší nadstavbu. Týmy se v obou skupinách utkají dvakrát každý s každým, tedy 18 kol, kdy si neberou s sebou žádné výsledky ze základní části.

Mužstvo z nižší nadstavby, které skončí na posledním místě, přímo sestoupí do Ligy dorostu. První dva celky této skupiny doplní elitní desítku ve vyřazovacích bojích. Ty začnou předkolem pro týmy na pátém až dvanáctém místě (5–12, 6–11 atd.), které se bude hrát na dvě vítězná utkání. První čtyři mužstva počkají na soupeře svého čtvrtfinále hrané na tři vítězství, stejný scénář rozhodne i semifinále. Až finále se odehraje na čtyři vítězné zápasy.

Dorostenci HC RT TORAX Poruba začínají 7. září na domácím ledě proti Berani Zlín, v sobotu 9. září jedou do Jihlavy.

NOVINKY SEZONY

Nově se nebude soutěž zastavovat v reprezentační přestávce v polovině října a minulostí je i přestávka na mistrovství krajů, kdy se dvojkolo jen posune na sobotu a neděli. Naopak jednou v říjnu a těsně po listopadové pauze se bude hrát i ve středu. Těsně před vánoci jsou na programu první dvě kola nadstavby.
Dorosteneckého mistra poznáme nejdříve 12., nejpozději 18. dubna 2024. Finálová série se v tu dobu bude krýt s reprezentačními turnaji U17 a U16.