To byl mazec! V posledním utkání základní části utrpěli starší dorostenci nejvyšší prohru

12.12.2015, Gabriela Juříková

V sobotu 12. prosince byla zápasy 28. kola ukončena základní část NOEN Extraligy staršího dorostu a hráči RT TORAX Poruby ji nezakončili zrovna povedeně. Na ledě Zlína museli kalich hořkosti vypít víc než do dna. Svěřencům trenéra Petra Rambouska totiž z hokejových dovedností nevycházelo vůbec nic a po šedesáti minutách hry odcházeli z ledu s prohrou neuvěřitelných 0:16. Již po třetí inkasované brance přepustil Bayer místo v brankovišti Matěji Remiášovi, pro něhož to byla extraligová premiéra. Nyní se budou starší dorostenci připravovat na souboje s týmy ze západu a středu, aby udrželi extraligovou příslušnost i pro další sezónu. Po spojení všech tří tabulek a týmů umístěných na 5. – 8. místě, obsadila Poruba se sedmnácti body 10. příčku. Za ní jsou již jen Letňany s 13 body a Opava se sedmi.

NOEN extraliga staršího dorostu - 28.kolo so 12.12.16:30
PSG Berani Zlín
HC RT TORAX Poruba
16:0(7:0, 1:0, 8:0)
Branky a nahrávky: 2. Chytil (Dlabaja), 5. Václavek (Chytil, Dlabaja), 7. Chytil (Václavek, Jenáček), 10. Chytil (Kowalczyk, Jenáček), 12. Václavek (Dlabaja, Chytil), 15. Mikulec (Kočica), 17. Bainar (Chytil), 23. Mikulec (Bainar, Kočica), 48. Dřímal (Padrnos), 48. Václavek (Chytil, Jenáček), 50. Kočica (Kotek, Dlabaja), 51. Fryšara (Mikulec), 52. Chytil (Gába), 55. Chytil (Bainar, Kenša), 60. Chytil (Dřímal, Padrnos), 60. Bainar (Kowalczyk). Rozhodčí: Obadal – Kučera, Valentík. Vyloučení: 3:8. Využití: 5:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 60. Střely na branku: 56:11. Průběh utkání: 16:0.
PSG Berani Zlín: Šimonů – Padrnos, Dřímal, Gába, Jenáček, Kowalczyk, Marek – Fryšara, Václavek, Mikulec, Chytil, Kočica, Bainar, Hefka, Kotek, Kenša, Dlabaja
HC RT TORAX Poruba: Bayer (7. Remiáš) – Prokeš, Dobeš, Vondál, Timura – Dang, Malát, Vospálek – Holub, Stach, Žídek – Krupa, Plachý – Klíma, Dlouhý, Voznička

Domácí šli do vedení již po druhé návštěvě útočné třetiny, kdy prostrčil kotouč Bayerovi pod betony Filip Chytil a jak se později ukázalo, rozjel malou exhibici. V samém začátku páté minuty vedli Ševci již 2:0. Jan Václavek se prosmýkl kolem obránců a gólmana překonal šikovnou kličkou. Pak se hrálo tři čtvrtě minuty ve čtyřech a i tato hokejová situace byla bližší domácímu týmu. Filip Chytil doklepával puk za Bayerova záda a tím jej poslal i na střídačku. Do porubské brány se postavil Matěj Remiáš, pro něhož to byl premiérový start v extralize staršího dorostu.

Ani on nezůstal dlouho s čistým kontem. Filip Chytil zkompletoval hattrick, když si z celé porubské pětky udělal tréninkové kužele a nového maskovaného muže v porubské brance překonal kličkou do forhendu. A to nebylo zdaleka vše jak v první třetině, tak v celém utkání! Pátý puk do brány RT TORAX Poruby dopravil Jan Václavek, ktrý byl na konci krátkých a přesných nahrávek. Porubští se neuměli dostat z tlaku a tak se Zlínští brzy radovali z gólu číslo šest. Odražený puk z klubka hráčů špičkou hole nasměroval nad Remiášovo rameno Jan Mikulec. Porubským nic nevycházelo oproti domácímu týmu. Ševcům dávali docela dost prostoru, čehož v sedmnácté minutě využil z levého kruhu Viktor Bainar.

Po přestávce se hra nikterak nezměnila. Domácí plnili roli favorita, tvořili hru a tlačili soupeře do defenzivy, kde dělal chyby a stačilo je jen proměňovat v góly. To se stalo ve třetí minutě, kdy nahrávku na hůl přes šíři pásma dostal Jan Mikulec a zakončil do odkryté brány. Remiáš sice nastavil k pravé tyči lapačku, ale pozdě. Hosté zaktivnili přístup k soupeři a tak zlínský brankostroj trochu zpomalili. Přesto byli Ševci několikrát blízko dalšímu úspěchu. V jednom z oslabení se naskytla Porubě šance smazat Šimonů nulu na kontě. Ten si však pohlídal jak střelu Danga, tak následnou dorážku Žídka.

V závěru druhé třetiny se hlavně hodně bruslilo a bojovalo po mantinelech. Domácí začali být nepozorní a nedůslední. To mohl potrestat Klíma nebo najíždějící Holub, ale špatně rozehraný puk zlínských obránců včas zachytil brankář Šimonů. Po druhé přestávce byl obraz hry stejný jako na konci prostřední třetiny. Vše narušilo dvojí porubské vyloučení a suverénní Zlín ji využil. Na 9:0 zvyšoval dělovkou z vrcholu kruhů Tomáš Dřímal a vymetl horní růžek Remiášovy brány. A v klasické přesilovce se pak protáhl přes brankoviště Jan Václavek a zasunul kotouč mezi betony.

Hosté byli již dávno zralí na ručník, ale v hokeji se hraje do poslední vteřiny a tak si museli kalich hořkosti vypít až do dna. Nedařilo se jim vůbec nic a v podstatě si začali góly dávat sami svou nedůrazností a drzostí na vlastním brankovišti, kdy měli blokovat a tělem dorážet zlínské hráče. Ale svému gólmanovi spíše zavazeli v zákrocích. A proto se domácí střídačka radovala ze tří gólů jdoucích rychle za sebou. Jonáš Kočica uklidil Remiášem odražený puk, o minutu později se Štěpán Fryšara prosmýkl po brankovišti a šikovně zápěstím překonal porubského gólmana nad rameno. Uběhly tři minuty a Filip Chytil objel bránu a v jízdě vzad, do které se otočil, švihem dopravil puk do sítě.

Hosté přečkali přesilovku, ale sotva byli v plném počtu, nabral Filip Chytil ve vlastní třetině rychlost a kličkovanou ukončil střelou nad Remiášovo rameno – 14:0. V matematice se rádo zaokrouhluje a stejného názoru byl hvězda utkání Filip Chytil>, který v přesilovce vsítil svou šestou branku a vystřílel si k hattricku i ten čistý. V oslabení pak stanovil konečný stav na 16:0 Viktor Bainar, když vyhrál v úniku souboj s gólmanem kličkou a střelou nad beton. Pro Porubské nešťastně zakončená základní část soutěže, pro domácí tým dobré povzbuzení do bojů o extraligového mistra.

Tabulka týmů, které se umístily na 5. – 8. místě skupin Západ, Střed, Východ
1. Pardubice 46 bodů
2. Jihlava 41 bodů
3. Vsetín 37 bodů
4. Karlovy Vary 36 bodů
5. Havířov 32 bodů
6. Kladno 27 bodů
7. Havlíčkův Brod 25 bodů
8. Litvínov 22 bodů
9. České Budějovice 18 bodů
10. Poruba 17 bodů
11. Letňany 13 bodů
12.Opava 7 bodů