Ani podruhé se starším dorostencům nepodařilo na Lapači bodovat

05.12.2015, Gabriela Juříková

Bojovnost, nasazení a patřičný dreif si starší dorostenci přivezli s sebou na vsetínský Lapač po pátečním utkání s Opavou. Vydrželo to však jen do dvanácté minuty první třetiny, kdy se domácímu týmu zdařil hned první vážnější útok. Pak drželi zápas v rukou Vsetínští, kteří si ve druhém dějství vytvořili dvěma brankami již třígólový náskok. Hostům se však snaha upřít nedala, ale gólově ji projevili až v posledních pěti minutách třetí třetiny, kdy nejdříve snížil Marek Havránek a posléze Milan Vospálek ve dvou po sobě jdoucích přesilových hrách. V závěru zkusili Porubští power-play, ale na vyrovnání scházelo štěstí a taky více času. Ani ve čtvrtém vzájemném utkání, v kterém rozhodčí udělili tresty v celkové délce 54 minut, se RT TORAXu nepodařilo bodovat.

NOEN extraliga staršího dorostu - 26.kolo so 5.12.11:00
VHK ROBE Vsetín
HC RT TORAX Poruba
3:2(1:0, 2:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 12. Augustin (Weintritt J.), 23. Knap (Weintritt J., Kovář), 36. Wolf (Koňařík) – 55. Havránek (Prepsl, Střondala), 58. Vospálek (Bijota, Malát). Rozhodčí: Vepřek, Hradil – Zouhar, Zedník. Vyloučení: 6:6, navíc Prokeš (POR) 30 minut OT. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 87. Střely na branku: 28:21. Průběh utkání: 3:0, 3:2.
VHK ROBE Vsetín: Sachr – Ondračka, Krůžela, Nadymáček, Weintritt J., Kollár, Augustin, Petrla – Dostál, Koňařík, Wolf, Dubnický, Weintritt M., Čechmánek, Sušeň, Kovář, Knap
HC RT TORAX Poruba: Škoda – Prepsl, Bijota, Prokeš, Skokan, Timura, Dobeš – Dang, Malát, Vospálek – Irgl, Střondala, Havránek – Holub, Krupa, Plachý – Klíma, Dlouhý, Voznička

Porubským po včerejším domácím zápase zůstalo v těle hodně adrenalinu. Jak utkání s Opavou zakončili, tak vlétli do zápasu s domácím Vsetínem a od prvního doteku puku s ledovou plochou nevypustili žádný souboj ani útočnou akci. První přerušení hry přišlo až ve čtvrté minutě, kdy Sachr raději přikryl puk vystřelený Vospálkem. Od páté minuty získali domácí herní i poziční převahu. Přesilovku sice nevyužili, byť byl v podstatě Škoda překonán, kdy Krůžela nezpracoval přihrávku přes brankoviště, aby zakončil do odkryté poloviny brány. Ani přečíslení dvou na jednoho neskončilo Wolfovým gólem, ale ve dvanácté minutě hra nahoru dolů přinesla ovoce.

Poté co střílel Střondala a Sachr připustil vhazování po své pravici, ujel po křídle Patrik Augustin a střelou v jízdě skrz brankoviště našel skulinu ve Škodově postoji a otevřel gólový účet utkání. Pro domácí mohlo být ještě líp, kdyby Kovář potrestal Bijotovu hrubku v rozehrávce přes obranné pásmo, jenže nastřelil jen pravou tyč. Prvotní nasazení RT TORAX Poruby se někde vytratilo a musel odrážet jeden útok za druhým, takže přestávka jistě přišla vhod.

I do druhé třetiny vlétli hosté s nadšením a odhodláním. Útočili a snažili se tvořit hru, jenže ke střelbě se nikterak nedopracovali. Za to první útočná akce Vsetína v druhé dvacetiminutovce byla gólová. Valaši rozhozenou porubskou obranu pěkně obehráli a Dominik Knap pohodlně nikým neatakován zakončoval do odkryté pravé poloviny Škodovy brány. Porubě se paradoxně dařilo herně lépe v oslabení, kdy dvakrát zaútočili ve čtyřech a i po vsetínské přesilovce se drželi na puku a prověřili obranné schopnosti soupeře. V osmé minutě druhé třetiny dostal porubský obránce Prokeš dva osobní tresty a byl vykázán do šaten, takže hosté museli otáčet jen pět obránců.

Přestože si Sachr stále častěji připisoval zákroky a čelil porubským nájezdům, domácí však potvrzovali roli favorita, porubský tlak ustáli a časem opět získali nad zápasem nadvládu. Psala se patnáctá minuta, když Škoda nestihl přikrýt u levé tyče kotouč a Petr Wolf jej pohotově posunul za jeho záda – 3:0. Přesilovku si zahráli i hosté, ale v začátku oslabení ujel Knap, jehož stíhal Dang a vytěsnil útočnou jízdu do rohu, kde byl faulován a Vsetín se dostal do tří. 1:34, tolik času měli Porubští na snížení, jenže individuální hokejové dovednosti Vsetínských je dostali až za jejich branku, kde domácí pošetřili trochu času.

Po druhé přestávce se hrál pořád pěkný útočný hokej plný zvratů. Jeden takový měl ve svých rukách Vospálek, když se v oslabení dostal za vsetínskou obranu a jel sám na Sachra, který si však připsal další úspěšný zákrok, protože porubský útočník málo zvedl kotouč přes betony, aby slavil snížení. Na ledě se začalo i přiostřovat a hrát pořádně tvrdě do těla. Z toho pramenily chyby ve hře a toho také využil Koňařík k samostatnému úniku. Hostující obrana šlápla do bruslí a útočníka vytěsnila mimo střelecký úhel. O čisté konto mohl Sachr přijít v začínající čtrnácté minutě třetí třetiny, kdy se přes obranný val tlačil Vospálek s Malátem a Dangem. Nakonec místo gólu vytěžili přesilovku, v které si, při opětovném získání pásma, trpělivě vytvořili herní situaci a Marek Havránek zasouval puk do odkryté brány. Sachr se sice přesouval, ale beton neměl dostatečně rychlý.

RT TOTRAX snížil v další početní výhodě na rozdíl jednoho gólu. Od modré pálil Bijota a před brankovištěm tečoval puk do ledu a mezi betony Milan Vospálek. Poté si domácí vzali oddechový čas, protože do konce utkání zbývalo jen něco víc než dvě minuty a trenéři chtěli hráče trochu uklidnit. Samozřejmě, že i hostující tým toho využil v taktickou poradu a po opětovném zahájení hry se Porubští vrhli do útoku. Dvakrát byl blízko gólu Irgl, když se nebezpečně pohyboval za zády vsetínského gólmana.

Vzápětí si vzal oddechový čas i porubský trenér a odvolal gólmana. Snaha se hráčům upřít nemohla, ale čas byl proti Porubským. Po závěrečné siréně se mezi porubským kapitánem a Jiřím Weintrittem strhla bitka, která zapříčinila i to, že rozhodčí neumožnili hráčům podávání rukou, jako je na konci utkání zvykem, aby tak předešli dalším šarvátkám.