Chybělo málo a dorost mohl mít z utkání alespoň jeden bod, čas i štěstí byli ovšem na straně Zlína

17.10.2015, Kateřina Juříková

Starší dorost v sobotním utkání zavítal na led Zlína. Ševci v prvním společném utkání Porubu na jejím ledě porazili a svůj post favorita tak chtěli jisto jistě obhájit i nyní. Zlínští sice od páté minuty první třetiny vedli, ale soupeř se nehodlal vzdát a tlačil se neustále před Odložíka. Vospálek ani Krupa své šance neproměnili a jak se říká: „nedáš, dostaneš.“ Zlín tak po první třetině vedl 2:0 a ve druhé třetině byl ve své hře sebevědomější a tlačil na Porubu víc a víc. Hostující tým dokázal stav snížit teprve až k samému závěru druhé části díky Vojtěchu Střondalovi, který se podílel i na všech zbylých gólech Porubských nejen jako střelec, ale také jako nahrávač. Hosté se po této brance zvedli a pokoušeli se urvat alespoň jeden bod. Při stavu 5:4 porubský dorost zkusil při power play ještě stav dorovnat, ale bohužel času zbývalo málo a štěstíčko ani tentokrát k bodům nepřálo.

NOEN extraliga staršího dorostu - 14.kolo so 17.10.16:30
PSG Berani Zlín
HC RT TORAX Poruba
5:4(2:0, 1:1, 2:3)
Branky a nahrávky: 5. Václavek (Chytil), 16. Gába (Chytil, Krejčiřík), 31. Chytil (Václavek), 46. Mikulec (Bainar, Kenša), 57. Dlabaja (Budil, Fryšara) – 39. Střondala (Skokan), 44. Havránek (Střondala), 55. Havránek (Střondala), 58. Střondala (Havránek). Rozhodčí: Cik – Barvíř, Nazad. Vyloučení: 5:6. Využití: 2:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 50. Střely na branku: 39:18. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 4:2, 4:3, 5:3, 5:4.
PSG Berani Zlín: Odložilík – Jenáček, Marek, Kowalczyk, Budil, Gába, Fridrich – Kenša, Dlabaja, Mikulec, Chytil, Václavek, Fryšara, Krejčiřík, Bainar, Kotek, Hefka.
HC RT TORAX Poruba: Bayer – Skokan, Balcárek, Prokeš – Holub, Plachý, Havránek, Vospálek, Timura, Stach, Střondala, Žídek, Dang, Klíma, Krupa, Vondál.

Utkání začalo podle papírových předpokladů. Zlín šel do vedení už v 5. minutě, když využil přesilovou hru. Poté co se ševci dostal do útočné třetiny, využil zmatku před brankou Jan Václavek, který dostal kotouč do sítě. V 16. minutě pak berani rozvlnili síť za zády Bayera podruhé. Chytil předložil puk na modrou, odkud se ke střele odhodlal Miroslav Gába. Bayer na jeho střelu nedosáhl a kotouč skončil za jeho zády. Stav po první třetině tak byl 2:0 pro domácí.

Ve druhé části se na gól muselo čekat do poloviny třetiny. Pak ovšem znovu zaúřadoval Zlín. Jan Václavek vypálil z kruhu, gólman Poruby měl zrovna zakrytý výhled a kotouč tak proletěl přes jeho beton až za brankovou čáru. Bylo to 3:0 a vše vypadalo na jasnou záležitost. Ovšem nebylo tomu tak. Na konci třetiny dostali hosté výhodu přesilové hry. Vojtěch Střondala si pohrál s pukem na kruhu, zamířil a svou ránu umístil přesně na vzdálenější tyč Odložilíkovi klece. Gól do šatny Porubě hodně pomohl.

Už čtyři minuty po začátku třetí dvacetiminutovky totiž byl stav jen o jeden gól. Marek Havránek se prosadil nenápadnou střelou z úhlu. Ovšem náramně přesnou. Zacílil a trefil se přesně nad rameno Odložilíka. Ovšem těsný výsledek vydržel jen něco málo přes minutu. Domácí se pak zdravě naštvali a vzali si zpět svůj dvoubrankový náskok. Autorem gólu byl Jan Mikulec. Jenže ani poté to hosté nezabalili. Pět minut před koncem tu bylo opět drama. A to díky využité přesilovce. Střondalovu střelu Odložilík vyrazil, ale na dorážku Marka Havránka už nedosáhl. Nikým nekrytý hráč v pohodě doklepl puk do sítě.

Pak ale znova stačila jen chvilka nepozornosti a Zlín opět skóroval. Trvalo to jen minutu a čtyři sekundy, aby si domácí vzali dvoubrankové vedení zpět. Střelu Bainara dorazil do sítě pohotový Daniel Dlabaja. Kde koho by takový vývoj zápasu už zlomil, ale Poruba dál dřela. A to i v oslabení. Což se také vyplatilo. Vojtěch Střondala využil nepozorné zlínské obrany najel si s pukem na střed hřiště a do protipohybu gólmana poslal puk přesně k tyči. Zlín tak vedl jen o gól a do konce zbývaly jen dvě minuty. V nich si ale už ševci hubené vedení pohlídali. Porubu nakonec udolali a tři body zůstali na stadionu Luďka Čajky.

Ohlasy k utkání

Robert Svoboda (PSG Zlín): Byl to těžký zápas. Vydřeli jsme to. Ve druhé třetině jsme to mohli zlomit. Za stavu 3:2 jsme měli dost příležitostí, abychom zápas rozhodli. To se nám ale nepodařilo, soupeř se chytl a proměnil přesilovku. Oni bojují o každý bod a my jsme je zbytečně po chybách pustili do hry. Soupeř byl dobře fyzicky připravený, dobře bruslil a pokud jim nedáme dost gólů, tak to nevzdají. Jsme rádi za to, jak to nakonec dopadlo.