Do poloviny utkání drželi s Kohouty krok, body nakonec zůstaly na Hané

02.10.2015, Gabriela Juříková

V devátém kole NOEN Extraligy staršího dorostu byli Porubští hosty v hanácké metropoli a do poloviny utkání drželi s Kohouty krok. Dvoubrankové vedení domácího týmu snížil z trestného střílení Lukáš Irgl, ale před první přestávkou Kohouti opět odskočili na rozdíl dvou branek. To změnila branka Vojtěcha Střondaly v oslabení, kdy hosté podruhé vsítili kontaktní branku. Ale v druhé polovině zápasu byli střelecky úspěšnější již jen Olomoučtí a výhrou 6:2 si upevnili tabulkové třetí místo. Dorostenci RT TORAX Poruby obývají předposlední pozici, což mohou změnit v sobotu 3. října doma od 13:30 hodin proti Havířovu.

NOEN extraliga staršího dorostu - 9.kolo pá 2.10.17:30
HC Olomouc
HC RT TORAX Poruba
6:2(3:1, 2:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 4. Cach (M. Zabloudil), 12. Říčka (M. Zabloudil), 19. Galvas (Hajšman, Machálek), 34. Husták (Hajšman), 39. Pěcha (Galvas, Holiš), 44. Říčka (Cach, M. Zabloudil) – 18. Irgl (TS), 24. Střondala. Rozhodčí: Cik – Doležal, Šimčík. Vyloučení: 7:8, navíc TS pro POR a Žídek (POR) OT. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 45. Střely na branku: 30:21. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2, 6:2.
HC Olomouc: T. Urban – Dajčar, Murla, Štreit, Beutl, Holiš, Rutar, Galvas – M. Urban, M. Zabloudil, Husták, Podlaha, Řečinský, Pěcha, Skopal, Cach, Hajšman, Machálek, Janečko, Říčka
HC RT TORAX Poruba: Bayer (21. Škoda) – Skokan, Balcárek, Prokeš, Bijota, Vondál – Holub, Plachý, Havránek, Vospálek, Malát, Timura, Stach, Střondala, Žídek, Dang, Klíma, Krupa, Irgl

Starší dorostenci v pátečním večeru vyjeli na led olomouckých Kohoutů. V prvním vzájemném utkání na ledě Poruby slavili vysoké vítězství 7:0 Hanáci. V odvetě se ale Porubští snažili s domácími od první minuty držet krok. Prvních pár minut utkání to byli právě hosté, kteří měli častěji kotouč na holích. Vytvořit si větší šanci, která by ohrozila olomouckého maskovaného muže, ale nedokázali.

Ve čtvrté minutě se ale do útoku prohnala úderná trojice Říčka, Cach a Matěj Zabloudil. Olomoucká sedmička našla krásnou přihrávkou vpravo najíždějícího Dominika Cacha, který se trefil přesně pod horní tyčku. Netrvalo dlouho a Poruba byla kousek od srovnání, když Malát s jedním ze svých spoluhráčů dorážel před bránou Hanáků. Urban si ale s důraznými hokejisty poradil.

O pár minut později měli domácí velké štěstí. Během jejich rozehrávky ve vlastním pásmu jim do přihrávek sáhl holí Havránek a snažil se puk procedit skulinkou kolem pravé tyčky. Olomoucký brankář však stihl všechny mezery utěsnit. Pár vteřin na to stála za druhou brankou hokejistů s kohoutem na dresu zase první lajna, když střelou kolem levé tyčky překonal Bayera Patrik Říčka.

Pár minut na to už ležící Bayer jen instinktivně zasáhl lapačkou proti střele jednoho z Hanáků. V osmnácté minutě přišel čas Poruby. Jeden z domácích to se svým důrazem přehnal, a tak bylo nařízeno trestné střílení pro Lukáše Irgla, který neváhal, před Urbanem přibrzdil a poslal kotouč mezi nohy domácího strážce. Kohouti pak dostali k dispozici další početní výhodu a ukázali, že ani jim není její podstata cizí, když Jakub Galvas prostřelil hostujícího gólmana.

Chvíli po začátku druhé třetiny hosté znovu snížili. V oslabení nahození Vojtěcha Střondaly z levého kruhu proletělo až za záda Urbana. Ve 26. minutě poslal Hajšman před bránou Machálkovi přihrávku z otočky, olomoucký útočník ale nedokázal puk dostat do brány. Velkou šanci si pak vypracoval Vospálek, který nejprve trefil jen rameno brankáře domácích, pak se ke kotouči opět dostal, obkroužil branku a zkoušel dorážet. Ani napodruhé se gólu nedočkal.

Pár minut po polovině utkání vrátil Olomouci dvoubrankový náskok Marek Husták, který mířil přesně mezi betony Škody, který od druhé třetiny vystřídal v bráně Bayera. Poruba přesto ani po čtvrté brance Hanáků neubrala na aktivitě, do útočného pásma se ale dostávala jen těžko. Olomoučtí pak navíc nepohrdli další přesilovkou. Po akci Galvase a Pěchy, na jejímž konci stál právě Martin Pěcha skončil puk až za zády Škody.

Na začátku závěrečné periody se za Škodou rozsvítilo červené světlo znovu. A znovu to byla trojice Matěj Zabloudil, Cach a Patrik Říčka, která vyzrála jak na porubské obraně, tak na porubského gólmana. Cach s Říčkou si najeli až těsně před branku a prvně jmenovaný poslal těsně před porubskou svatyní kotouč Říčkovi, který mířil přesně pod horní tyč. Slibnou šanci si pak vytvořil i Skopal, který prokličkoval do útočné třetiny ze středního pásma, obkroužil branku a zkusil zprava zakončit. Tam už ale volné místo nenašel.

Jen pár minut před koncem se do útoku protáhl podél pravého mantinelu Střondala, který na kruhu přenechal puk Havránkovi. K porubskému útočníkovi ale ihned přistoupili domácí a nenechali jej cokoliv vymyslet. Oba soupeři se nakonec rozloučili čtyřgólovým rozdílem ve prospěch domácího týmu. Porubští borci nadále hledají střelecký potenciál. V sobotu 3. října je na domácím ledě čeká Havířov a také prolomení domácího nebodování. Utkání bude možné sledovat na onlajn.com.