Zaspaný začátek určil scénář utkání, starší dorostenci se střelecky i herně trápili

16.01.2015, Gabriela Juříková

Po skvělém pětibodovém víkendu pokračovali starší dorostenci RT TORAX Poruba v bojích o důležité body do tabulky záchrany v Mladé Boleslavi. Na menší hokejové hale však hostům zcela nevyšel začátek utkání, což ovlivnilo celý průběh zápasu. Od druhé minuty prohrávali, a když v polovině úvodní třetiny dostal Marcel Škoda třetí gól, byl střídán Janem Dobečkou. Ten udržel mladoboleslavské střelce mimo hru do 28 minuty. Nakonec inkasoval také třikrát a herně aktivnější domácí tým tak vyhrál 6:0. A v konečném poměru střel 53:14 zcela zaslouženě. Poruba tak po dlouhé cestě nenavázala na skvělé výsledky z minulých kol. Zítra, tedy v sobotu 17. ledna, v pravé poledne rozehrají porubští mladíci duel v Jihlavě.

RAKO Extraliga staršího dorostu - 35.kolo pá 16.1.18:00
BK Mladá Boleslav
HC RT TORAX Poruba 2011
6:0(3:0, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 2. Dančisin (Kalaš, Mašek), 3. Kerda (Straka, Marček), 11. Kroni (Mlčoch), 28. Rypar (Kroni, Mašek), 40. Rypar (Kalus, Kroni), 42. Planý (Mattis). Rozhodčí: Nepomucký – Podrazil, Buček. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 55. Střely na branku: 53:14. Průběh utkání: 6:0.
BK Mladá Boleslav: Krofta – Řečinský, Mašek, Kalus, Marček, Mlčoch, Mattis – Prokop, Kroni, Straka, Vaníček, Rypar, Kalaš, Planý, Kerda, Skořepa, Dančišin
HC RT TORAX Poruba 2011: Škoda (11. Dobečka) – Široký, Boháč, Bijota, Halška, Prokeš, Pažický, Bialoň, Konvička – Csabala, Horváth, Dohnal – Nardelli, Malát, Šustala – Irgl, Stach, Žídek – Holub, Konečný, Dang

Hosté se nestačili ani rozkoukat a na konci druhé minuty prohrávali. Domácí po souvislém tlaku otevřeli skóre gólem Milana Mančišina, který vybruslil po souboji u pravého mantinelu a střelu namířil na vzdálenější tyč. Pokračující ofenzívu využil střelou z mezikruží v čase 2:40 Dušan Kerda a zvýšil boleslavské vedení na 2:0. Hosté se do útočné třetiny paradoxně dostali až ve vlastním oslabení, ale jen ušetřili čas a nedopřáli tak domácímu týmu další radost z gólu. Přesilovka v podání Poruby vypadala o něco lépe, ale Boleslavští svým rychlým přístupem k hráči s pukem zabránili jakékoliv střelbě na gólmana.

Nakonec se diváci přesilovkového gólu dočkali. Mladá Boleslav využila početní výhodu v jedenácté minutě. Musliu Kroni vbruslil do pásma, obehrál dva hráče a z pravé gólmanovy strany vystřelil na vzdálenější tyč, čímž zvýšil domácí vedení na 3:0. RT TORAX sáhl k výměně brankáře. Místo Marcela Škody se do brankoviště postavil Jan Dobečka a brzy se dostal do akce. Boleslav zahrozila vážněji až v oslabení, ale Skořepa na porubského brankáře nevyzrál. Pak se hostům naskytla 52 vteřinová přesilovka pět na tři, ale Horváthova střela pod horní růžek neprošla. Gólman Krofta stačil nastavit rameno.

Po přestávce byl nadále střelecky aktivnější domácí tým, ale druhý gólman Poruby byl pozorný a puky odrážel do bezpečných míst. Jen v oslabení mohl inkasovat, ale Mattis netrefil střelou z první polovinu odkryté brány. Porubští zlepšili pohyb, bruslení, ale v útočné třetině se nedokázali propracovat ke střele. Brzy po přejetí modré útočné čáry puky ztráceli a z jednoho mladoboleslavského protiútoku počtvrté inkasovali. Nezajištěné zadní vrátka potrestal Patrik Rypar střelou z mezikruží do horního pravého rohu. Domácí byli lepším týmem, byli hokejovější, techničtější, jistější v obranné hře a Porubu předčili i v osobních soubojích.

V závěru prostředního dějství hrál RT TORAX dvě za sebou jdoucí oslabení. V tom druhém se podařilo Dohnalovi vypíchnout soupeřovi puk do středního pásma a dobruslit jej. Chytit střelu nad ledem však nebylo pro Krofta nijak těžké. Sice mu kotouč z výstroje vypadl, ale Nardellimu scházel krok k dorážce. V poslední minutě druhé třetiny zvýšil svým druhým gólem na 5:0 Patrik Rypar, když byla porubská obrana hodně rozhozená.

První střela třetí třetiny, která mířila na gólmana Dobečku, skončila v síti. Jakub Plachý si počkal na přihrávku za porubskými obránci a po pravém křídle ujížděl k bráně. Puk poslal brankáři mezi betony. V dalším průběhu hry Poruba párkrát vystrčila růžky, ale Bruslařský klub ustál oslabení i ojedinělé útočné akce hostů. Poruba si naopak přečetla soupeřovu taktiku s vysunutým útočníkem na modré čáře a již nepřipustila brejkové situace. Horko bylo na porubském brankovišti až v závěru utkání, když mohl do odkryté brány skórovat Straka, ale obránce Pažický do střely vložil hůl a puk se odrazil vysoko nad hlavy hráčů. Totéž se opakovalo chvíli později ještě jednou, se stejným výsledkem a za přispění stejného porubského obránce.

Kdyby porubští hráči dokázali po úvodním zaváhání začít hrát tak, jako v poslední třetině, možná by sice prohráli, ale jistě ne tak jednoznačným rozdílem. Domácí se na soupeře připravili moc dobře a zaslouženě brali tři body. Zítra se svěřenci trenéra Rambouska střetnou s lídrem tabulky Jihlavou.

Ohlasy k utkání

Ladislav Kolner (BK Mladá Boleslav): Zápas se mi hodnotí velmi dobře. Výsledek je krásný, ale jde nám hlavně o to, že se zlepšil pohyb hráčů. Dělali přesně to, co jsme po nich chtěli. Zdá se, že kluci už začali věřit tomu, co po nich chceme a bylo na nich vidět to, že hrají s chutí. Hráči se nutili do koncovky, do střelby, hráli jeden za druhého a obětavě. Podržel nás i gólman, který udržel čisté konto.

Petr Rambousek (HC RT Torax Poruba): Mladá Boleslav vyhrála zcela zaslouženě. Po celý zápas byla jednoznačně lepší, především v agresivitě. Během celého utkání se nám nepodařilo srovnat s malými rozměry hřiště, které je v mladoboleslavské malé hale. Na tomto hřišti byl neustálý osobní kontakt a to nám vůbec nevyhovovalo. My jsme doma zvyklí na velkou halu, kde trénujeme a i hrajeme, takže srovnat se s tou změnou byl pro nás opravdu zásadní problém. Výsledek bych určitě nechtěl svádět na dlouhou cestu, kterou jsme absolvovali.