Motor České Budějovice byl nad síly porubského staršího dorostu

04.01.2015, Gabriela Juříková

Ve čtvrtém kole RAKO extraligy staršího dorostu ve skupině o udržení zavítali svěřenci trenéra Petra Rambouska na led Motoru České Budějovice, který je o čtyři příčky v tabulce výše. Roli favorita potvrzovali domácí od prvního vhozeného buly a jak herně, tak gólově hosty převyšovali. RT TORAX hrál několik přesilovek, které nevyužil a ve třetí třetině dokonce dvakrát v početní výhodě inkasoval. V porubském brankovišti se vystřídali oba gólmani a čestnou branku se podařilo vsítit devět minut před konce zápasu Dominiku Csabalovi a zkorigovat tak konečný výsledek na 8:1. Z druhého dvojzápasu a prvního na venkovním ledě se podařilo porubskému dorostu získat tři body. V příštím kole hraného 9. ledna je čeká domácí utkání s Letňany a další den Litvínov.

RAKO Extraliga staršího dorostu - 32.kolo ne 4.1.13:30
ČEZ Motor České Budějovice
HC RT TORAX Poruba 2011
8:1(2:0, 2:0, 4:1)
Branky a nahrávky: 2. Bárta (Jiřinec, Pánek), 19. Doktor (Šulek, Klinecký), 21. Šulek (Klinecký), 28. Šulek (Doktor, Bárta), 45. Šulek, 46. Jiřinec (Bárta), 48. Bárta (Doktor, Šulek), 49. Bláha – 51. Csabala (Široký, Korec) Rozhodčí: Mertl – Jindra, Zíka. Vyloučení: 6:2. Využití: 0:1. V oslabení: 2:0. Diváci: 77. Střely na branku: 45:18. Průběh utkání: 8:0, 8:1.
ČEZ Motor České Budějovice: Němec – Farka, Kubeš, Klinecký, Tintěra, Švagr, Dvořák, Svoboda – Bláha, Pánek, Schmidmayer, Bárta F., Jiřinec, Šulek, Doktor, Bárta J., Fencl, Pospíšil, Mašek
HC RT TORAX Poruba 2011: 1., 49. Škoda (45. Dobečka) – Široký, Olšr, Bijota, Halška, Prepsl, Prokeš, Boháč, Skokan – Csabala, Horváth, Dohnal – Holub, Stach, Konečný – Irgl, Dang, Žídek – Bialoň, Korec

V začátku utkání měl dobrou příležitost ke střelbě Horváth, ale chyběla přesnost. Z protiútoku se pak hodlal prosadit Doktor s Šulkem. Nakonec se favorizovaný Motor v čase 1:58 ujal vedení, když porubskou obranu a gólmana Škodu překonal František Bárta, kterému asistovali Jiřinec s Pánkem. Domácí byli jasně lepším týmem a RT TORAX přehrávali. Od poloviny první třetiny se do herního tempa dostali i Porubští a se znovu nalezenou dravostí mohli českobudějovické vedení smazat. Avšak veškeré porubské snažení bylo málo i v přesilovce, a když chybělo do přestávky 1:28 minut času, z mezikruží vypálil nikým nehlídán kapitán domácího Motoru Jakub Doktor.

Na začátku druhé třetiny měl šanci střílet kapitán porubského týmu Horváth, jenže volil raději přihrávku, čímž se Poruba o kotouč připravila. A z rychlého přenesení hry na druhou stranu získal Motor již tří brankové vedení. K Ondřeji Šulkovi se dostal od zadního mantinelu odražený kotouč a poslal jej Škodovi mezi betony. Hostům pak nevyšla ani přesilovka, byť ji sehráli podstatně lépe než v první třetině a v pokračujícím tlaku se dostali před Němce, jenže v čase 27:11 se podruhé v utkání trefil Ondřej Šulek. Tentokrát umístil střelu pod horní tyč.

Poruba přesto nesáhla po defenzivní hře a pokoušela se o útočné výpady, ale utkání bylo jasně v rukou domácího Motoru. Gólman Škoda do konce druhé třetiny domácí útočníky již k dalším gólům nepustil. Skóre se měnilo až v páté minutě třetí třetiny, kdy hráli hosté přesilovku. Ondřej Šulek svým třetím po sobě jdoucím gólem zkompletoval při samostatné akci hattrick. Škoda propustil místo v brankovišti Dobečkovi, který si ani nesáhl na kotouč a lovil jej ze sítě. Z pravé strany jej mezi betony prostřelil Jakub Jiřinec.

O tři minuty později svou herní převahu pečetili domácí sedmou brankou, kdy Dobečku překonal po další porubské hrubé chybě a nahrávkách na jeden dotek Jan Bárta. RT TORAX získal přesilovku, ale v tomto utkání je hrál tragicky, a když ujel Michal Bláha a poslal kotouč gólmanovi mezi betony, vedli domácí, již o osm branek. Do porubského brankoviště se vrátil Marcel Škoda.

Českobudějovický gólman Němec ztratil čisté konto v 51. minutě, kdy jej střelou po ledě překonal Dominik Csabala. Domácí jakoby zvolnili tempo hry, protože RT TORAX se častěji dostával na dostřel Němcovi. Korec a posléze ani Irgl puk za jeho záda nedostali. Na druhé straně Škoda také nepřipustil další góly a po šedesáti minutách hry se soupeři rozešli s jasným výsledkem pro domácí tým.