V dramatickém a důležitém utkání o záchranu vybojovali starší dorostenci výhru v Písku

03.01.2015, Gabriela Juříková

Boje o záchranu zažívají starší dorostenci RT TORAXu již druhou sezónu a po prvních dvou domácích kolech jeli poprvé v sezóně a poprvé v novém roce na dvou zápas. První zastávka v jižních Čechách byla na ledě Písku. Zaplněná tribuna zimního stadionu viděla góly od druhé třetiny, kdy se dvakrát trefil Ivo Dohnal a ve třetím dějství přidali góly Ondřej Žídek a Jan Korec, který na dvě branky i nahrál. Porubský gólman Marcel Škoda vychytal v sezóně druhou nulu a byl velkou oporou hlavně v druhé třetině. Porubští přečkali v oslabení Píseckou hru bez gólmana a dá se říct, že zaslouženě vyhráli. Zítra se pokusí od 13:30 zdolat hokejisty Českých Budějovic.

RAKO Extraliga staršího dorostu - 31.kolo so 3.1.17:00
IHC Písek
HC RT TORAX Poruba 2011
0:4(0:0, 0:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 31. Dohnal (Korec), 33. Dohnal (Široký), 58. Žídek (Korec), 60. Korec (Horváth, Široký). Rozhodčí: Talpa – Kreuzer, Zíka. Vyloučení: 5:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 135. Střely na branku: 45:41. Průběh utkání: 0:4.
IHC Písek: Hauser – Stodolovský, Turek, Novotný, Kozák, Radoš, Brabec – Schwamberger, Javůrek, Pokorný, Vostarek, Hadrava, Pecka, Polanský, Klas, Strnad, Bednařík, Pixa
HC RT TORAX Poruba 2011: Škoda – Široký, Olšr, Bijota, Halška, Prepsl, Prokeš, Boháč, Skokan – Csabala, Horváth, Dohnal – Holub, Stach, Konečný – Irgl, Dang, Žídek – Bialoň, Korec

První třetina byla z obou stran oťukávaná. Porubským trochu zatrnulo, když Boháč tísněn v rohu odpálil kotouč do hřiště a trefil se přesně k tyči vlastní brány. Škoda byl naštěstí pozorný a puk poslal dál do hry. Největší šanci sledovalo početné publikum v polovině třetiny, kdy se před Hauserem zjevil Bialoň, jehož bekhend mířící pod horní tyč písecký gólman zachytil. V závěru měl porubský Bialoň další pokus a zastříleli si i domácí. Bednařík pálil z mezikruží a těsně před první sirénou střílel Turek. Škoda oba puky s jistotou chytil.

Druhá třetina byla již živější. Porubští do ní vlétli s vervou a nasazením. Hned v úvodu si vytvořili několik šancí. Olšr ani Stach se z úvodního gólu neradovali. Pístečtí připsali Škodovi zákrok v polovině třetiny a vzápětí se hosté radovali z prvního gólu roku 2015. Ivo Dohnal nikým nekrytý otevřel skóre střelou nad vyrážečku po nahrávce Korce. Po dvou minutách se stav změnil, když RT TORAX využil přesilovku. Po střele Širokého se k odraženému kotouči dostal Ivo Dohnal a dřív, než se písecký gólman Hauser stačil přesunout, jej dostal za brankovou čáru.

Hosté pak z nasazení polevili a do hry se dostali domácí hráči. Pixovu střelu Škoda zneškodnil a i v dalším průběhy hry byl velkou oporou porubské střídačky. Dokázal zneškodnit i Vostárkovo proháčkování přes tři hráče a jeho střelu nad betony. Třetí třetinu začali domácí přesilovkou, ale nedokázali porubskou obranu přelstít. A ani v rovnoměrném stavu hráčů se Píseckým nedařilo herně prosadit. Od více gólového přídělu je zachraňovala nepřesnost na porubských hokejkách.

Hosté totiž často ztráceli v útočném pásmu puky a o gólové příležitosti se sami připravovali. V jednu chvíli se domácí dožadovali gólu, když jeden z útočníků objel Škodovu bránu a zpoza ní se pokusil kotouč zasunout okolo tyče. Pak měli domácí další šanci, ale tlak na brankovišti hosté přečkali bez ztráty čistého konta. Při porubském vyloučení hráli od začátku domácí power-play a po vyhraném buly ihned střílel Olšr směr brána, kterou jen těsně minul.

Po tlaku domácích a jejich přesilovce se opět prosadili hosté. Ondřej Žídek se po vypršení trestu hned zapojil do hry a po nahrávce Korce přesně na hůl pohodlně zavěsil do prázdné brány. Písek se nadále snažil o vstřelení branky, ale počtvrté se z gólu radovali Porubští. Jedenáct vteřin před koncem utkání překonal Hausera bekhendem Jan Korec. RT TORAX Poruba získal důležité body do tabulky záchrany a zítra je čeká utkání v Českých Budějovicích, které zdolaly Havířov.