V domácí premiéře nedokázali mladší dorostenci skórovat, Vítkovice potvrdily roli favorita

07.09.2014, Gabriela Juříková

V druhém extraligovém kole ELIOD extraligy mladšího dorostu se poprvé na domácím ledě představili svěřenci trenéra Smetáka a Leksovského. Po Třinci je čekal další těžký soupeř, městský rival Vítkovice Steel, který od první půlminuty, kdy vsítil první branku zápasu, potvrzoval roli favorita a do přestávky si vytvořil tříbrankové vedení. V prostřední části utkání hosté ubrali na tempu, vedení posílili jediným gólem a v poslední dvacetiminutovce uspěli jen dvakrát. Nebýt gólmana Matěje Remiáše, mohla být vítkovická výhra vyšší. Domácí si sice od druhé půli utkání vytvořili několik slibných šancí, ale hostující gólman Juránek čisté konto, leckdy se štěstím, udržel. Dalším těžkým soupeřem bude už ve čtvrtek Zlín.

ELIOD extraliga mladšího dorostu - 2.kolo ne 7.9.10:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Vítkovice Ridera
0:6(0:3, 0:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 1. Gřesík (Baláž), 5. Baláž (Stareček), 11. Kaláb (Cháňa), 30. Vícha (Richtár, Cháňa), 43. Stareček (Kylnar), 50. Baláž (Pastor). Rozhodčí: Janda R. – Krakovčík, Zicháček. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 105. Střely na branku: 20:38. Průběh utkání: 0:6.
HC RT TORAX Poruba 2011: Remiáš – Balcárek, Dobeš, Pliska, Kotouček, Glumbík, Kroček – Hasaj, Střondala, Havránek – Plachý, Žídek, Bochnak – Mrva, Takáč, Klíma
HC Vítkovice Ridera: Junánek – Kaláb, Malík, Bílý, Ficek, Juřena, Stareček, Šulák – Richtár, Žemba, Kylnar, Cháňa, Pastor, Baláž, Vícha, Urban, Gřesík

Ještě nebyla odehrána půl minuta utkání, když Remiáš čelil atakům vítkovické pětice. Kapitán hostí David Gřesík byl na brankovišti dostatečně důrazný a dostal svůj tým do vedení. RT TORAX měl potíže s přechodem středního pásma. Vítkovice zachytávaly puk a okamžitě obracely hru. Ve čtvrté minutě si hostující gólman Juránek přeci jen sáhl na kotouč. Havránek vyvezl puk z obranného pásma a nahrál na teč Střondalovi, kterému se nepovedlo kotouč ideálně zpracovat a Juránek jej vytěsnit do rohu.

Po minutě se ale stav utkání měnil, to když se na zteč vydal Jozef Baláž a přestože byl Glumbíkem stíhám, i v pádu nasměroval puk nad Remiášův beton a slavil druhý vítkovický gól. Snížit mohli posléze Střondala či Bochnak, ale ani v přesilovce se Porubě nedařilo založit útočnou akci. Na kotouči byli více hosté a v závěru oslabení potřetí překonali domácího gólmana. Na 3:0 zvyšoval za asistence Gřesíka obránce Michal Kaláb.

Domácí se do útočné třetiny dostávali sporadicky, ale vždycky to hrozilo brankou. Bochnak neprotlačil puk přes Juránkovy betony a samostatný únik Klíma nezakončil ideálně. Mířil mezi betony, ale hostující gólman včas nastavil lapačku. Po výměně stran získali Steelaři přesilovku, v které zastavoval Remiáš jen střelu Starečka. A přesilovka domácích vypadala obdobně. Jen jedna střela na Juránka v podání Bochnaka.

V polovině utkání domácí neubránili v předbrankovém prostoru Tadeáše Víchu. Remiáš úspěšně zasáhl proti dotírajícímu Richtárovi, ale odražený puk se dostal před Víchu, který už jen trefoval odkrytou polovinu brány, kam se klečícímu domácímu brankáři nepodařilo včas nastavit alespoň rameno. Černou chvilku si vybírali hosté v závěru třetiny a RT TORAX se dostal více do hry. Havránek vybojoval v pravém rohu kotouč a poslal jej v mžiku před brankou stojícímu Hasajovi, kterému se letící puk nepodařilo správně baseballově trefit.

Třetí třetina pokračovala aktivitou domácích. Uvelebili se v útočné třetině a pokoušeli se snížit vítkovické vedení. Jenže když neuspěl Bochnak, Hasaj ani Střondala, přišel psychický útlum a ke slovu se dostaly Vítkovice. Kylnarův pokus se odrazil od domácího obránce na Ondřeje Starečka, který neváhal a vystřelil na bránu. Puk prosvištěl Remiášovi nad ramenem těsně kolem masky pod horní tyč – 0:5.

Další šance si domácí si vypracovali v přesilovce, ale Vítkovice dobře organizovanou obranou uhájili Juránkovu nulu. V padesáté minutě se stav utkání měnil naposledy. Na 6:0 zvyšoval Jozef Baláž. V rychlém sledu šla Pastrorova nahrávka a pak Balážova střela a vylétnutí puku z brány, ale rozhodčí vstřelenou branku viděl a uznal ji. Na opačné straně se ke gólu schylovalo při akci Ernesta Bochnaka a přestože měl Juránek málo práce, dokázal se zkoncentrovat a čisté konto si udržet.

V poslední minutě si vítkovičtí fanoušci oddychli a Porubští vzdychli, když puk vystřelený Havránkem jen těsně minul vzdálenější tyč vítkovické branky. Útočný nádech RT TORAXu závěru zápasu zdramatizoval, ale na stavu se nic podstatného neměnilo. Vítkovice Steel vyhráli dle papírových i herních předpokladů a odvezl si další body do tabulky. Domácí RT TORAX Poruba si na první extraligové body musí počkat. Další utkání odehrají svěřenci trenérů Smetáka a Leksovského ve čtvrtek 11. září na ledě Zlína.

Výsledky ostatních utkání 2. kola ELIOD extraligy MD skupina Východ:

AZ Havířov – HC Slezan Opava 1:4
HC Oceláři Třinec – HC PSG Zlín 8:4
HC Zubr Přerov – HC Olomouc 1:7
VHK Vsetín – HCM Warrior Brno 3:1

Ohlasy k utkání

Martin Smeták (RT TORAX Poruba): Zápas z naší strany byl o trochu lepší než v Třinci. Vytvořili jsme si několik šancí, škoda že jsme některou neproměnili, ale jak říkám, byl to lepší výkon. Velké chyby děláme v obranném pásmu, kdy si kluci nehlídají protihráče, přestože to neustále trénujeme a soupeř toho okamžitě využívá. Proti mužstvům, která hrají na špici – Vítkovice, Třinec, Zlín apod., nemáme moc šancí uspět. Nestačíme bruslením, rychlostně a myšlením. Body se budeme snažit sbírat se slabšími soupeři než je extraligová špice.

Roman Ryšánek (Vítkovice Steel): Bylo znát, že Poruba má mnoho mladých hráčů a nestačila námi zvolenému tempu. V první třetině jsme si vytvořili tříbrankové vedení a pak už to byla otázka skóre. Kluci možná trochu polevili, ale my Češi to máme asi tak nějak v krvi, že se spokojíme s tím, co máme a nejdeme až do konce utkání naplno, jako zámořští hokejisté.