Parádní jízda starších dorostenců nekončí, Třinec čtvrté výhře v řadě zabránit nedokázal

30.11.2013, Gabriela Juříková

Jde o hodně a domácí vědí, že musí bodovat v každém možném utkání. Proti Třinci si zprvu nevedli dobře, od desáté minuty prohrávali po gólu Stuchlíka, ale do přestávky zvedli diváky ze sedadel hned třikrát. Povedenými dvěma přesilovkami otočili kormidlem na svou stranu a těsně před přestávkou přidali gól i v plném počtu hráčů. Po pauze si pojistili vedení čtvrtým gólem rovněž z přesilovky, ale hosté se z nenadálého obratu probudili, zlepšili bruslení a v rozmezí tří minut snížili na rozdíl jednoho gólu. Po druhé přestávce bylo Oceláři srovnáno a začal tuhý boj o plný počet bodů. Csomor poslal domácí do vedení a při power-play hostí do prázdné branky poslal kotouč Jonáš Mládek. V pátek 6. prosince hraje RT TORAX na ledě Zlína.

RAKO Extraliga staršího dorostu - 26.kolo so 30.11.13:30
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Oceláři Třinec
6:4(3:1, 1:2, 2:1)
Branky a nahrávky: 14. Šustala (Csomor, Gřeš), 16. Mládek (Gola), 19. Gřeš, 26. Gřeš (Csomor), 47. Csomor (Gola, Mládek), 59. Mládek – 10. Stuchlík (Janiczek), 34. Stuchlík (Kofroň, Murín), 37. Poruba, 41. Kaukič (Roman Miloš). Rozhodčí: Mikula – Bojda, Mikler. Vyloučení: 2:4. Využití: 3:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 104. Střely na branku: 34:35. Průběh utkání: 0:1, 4:1, 4:4, 6:4.
HC RT TORAX Poruba 2011: Sroka – Kovajlov, Síkora, Štěpán, Šustala, Ščurek, Štěpán – Bartoň, Dohnal, Gřeš – Csomor, Mládek, Gola – Kurnik, Nardelli, Korec
HC Oceláři Třinec: Dudáček (21. Hlaváč ) – Roman Michal, Janiczek, Adámek, Walaski, Imrich, Cienciala –Stuchlík, Švaňa, Sikora, Petrák, Murín, Kaukoč, Roman Miloš, Škorpík, Poruba, Kofroň, Pala
Domácí tým vstoupil do utkání s respektem. Přece jen je Třinec extraligový matador. A to, že byli favority zápasu, dokázali Oceláři po několika šancích, které Sroka likvidovat, až v desáté minutě. Gólu předcházel boj o puk u mantinelu, v levém rohu za domácí bránou a puku se zmocnil Třinec. Okamžitě šel s kotoučem na osu hřiště a Kryštof Stuchlík vypálil tak, že byl překvapen i gólman Sroka. Puk navíc rozezvonil tyč.

Domácí se pořád rozkoukávali a hledali, jak vyzrát na ocelářskou obranu a dobře chytajícího Dudáčka. Překonat se jim podařilo pevnou ocelářskou obranu až v přesilovce. Zprvu se RT TORAXU početní výhoda nedařila, ale po znovu nabytí pásma a po pár přihrávkách propálil obránce Radim Šustala vše co stálo puku v cestě – 1:1. Po minutě získali domácí další početní převahu, kterou po skoro dvaceti vteřinách využili.

Předvedli nacvičený signál, kdy Gola posílá přes brankoviště střílenou nahrávku na Jonáše Mládka, který se do odkryté části branky trefuje naprosto přesně. Dudáček neměl šanci se včas přesunout. Po druhém gólu, byl Třinec v šoku. Přestal bruslit, nevěděl si se soupeřem rady a tak se na další branku nečekalo dlouho. Nejdříve se neprosadil Kurnik, když se natlačil do brankoviště a pak odražený kotouč ještě poslal na bránu zadovkou.

Pak Oceláři při útočném výpadu zapomněli na zadní vrátka, čehož využil Tomáš Gřeš. Vyrazil z obranné třetiny, lehce projel středním pásmem a Dudáčka vyhnal z branky – 3:1. V první třetině dokázali porubští dorostenci, že se v reprezentační přestávce dali tzv. dohromady a že to, co změnili je správné a funguje to. Hosté nevěděli co se to děje, byli nepřipraveni a tudíž překvapeni z vývoje hry a do druhé třetiny poslali do branky Jana Hlaváče. Domácí pokračovali ve stejném herním stylu. Rozhodčí signalizoval trest pro hosty skoro minutu, než mohl hru přerušit.

Krosček Kamila Sikory znamenal další branku v Ocelářské síti. Rychlé nahrávky okolo brankoviště a vyjetí Hlaváče proti Csomorovi, znamenalo branku Tomáš Gřeše do zcela prázdné brány. Oceláři si zahráli první přesilovku až v polovině utkání, ale na rozdíl od domácích se jim gólově nevydařila. Pokračovali však v tlaku, který zakončili brankou. Kofroň nahrával od zadního mantinelu najíždějícímu Kryštofu Stuchlíkovi, který zamířil přesně mezi betony.

Po třech minutách vyhrával RT TORAX už jen o branku. Jan Poruba si udělal ze Sroky dobrý den. Naznačil střelu, Sroka šel okamžitě do rozkleku a Poruba jej zpětnou kličkou překonal – 4:3. Dalo se předpokládat, že ve druhé přestávce byla v domácí kabině malá bouřka, protože hráči z účelné hry odbočili, začali dělat chyby a trenérům se to nemohlo líbit. Přeci jen každý bod do tabulky pro skupinu o udržení bude cenný. V kabině hostí bylo jistě veselo a při jejich extraligových zkušenostech se dalo předpokládat, že poslední v dějství udělají něco ve svůj prospěch.

A to naplnili již v první minutě třetí třetiny, kdy se nekompromisně tlačili do brány, až si domácí kotouč za čáru dopravili sami. Sroka střelu Lukáše Kaukiče zachytil koncem betonu, ale jeden z obránců do puku šťouchl a ten zaplul pod betonem do branky. Pak se hra přelévala. Hlaváč čelil střele Dohnala, který pak ve vlastní třetině blokoval střelu Paly. Z gólu se v šesté minutě radovali domácí. Martin Csomor po neúspěšné střele jen tak nahodil zadovkou puk na gólmana a puk kupodivu všech, skončil v síti. Hlaváč si jej betonem poslal za záda.

Sroka měl v najednou spoustu práce. Oceláři zvedli otáčky a domácí se museli v obraně hodně otáčet, aby zabránili vyrovnání. Neuspěl Kofroň, Stuchlík ani Pala. Na druhé straně prověřil tvrdost plexi za Hlaváčovou brankou Korec, Mládek poté co nezkrotili kotouč Csomor a Gřeš, střílel mimo. Třinci ubíhal čas velice rychle a stříleli, co to dalo. Domácí si pomáhali blokováním střel, jako třeba Ščurek. Minutu a půl před konce třetí třetiny si vzali hosté oddechový čas a po té hráli bez brankáře.

Vhazování se po levici Sroky Jonáš Mládek vyhrál a rozhodl se ukončit zápas gólem do prázdné branky. Domácí tak překvapivě ukořistili skalp sice oslabeného, ale silného Třince a připsali si cenné tři body do tabulky, kterou si přenesou do tabulky play–out. Zisk mohou navýšit ještě ve dvou utkáních základní části. V pátek 6. prosince jedou na horkou půdu Zlína a doma se představí proti Olomouci.

Ohlasy k utkání

Petr Rambousek (RT TORAX Poruba): Měli jsme v nohách těžký včerejší zápas a bylo to v prvních minutách znát a takže Třinec zaslouženě vstřelil první branku. Naše výhoda byla, že jsme hráli dvě rychle po sobě jdoucí přesilovky a to nás nakoplo. Dostali jsme se do hry, měli kotouč na holi a využili jsme tři přesilovky. Musíme však brát v úvahu, že Třinec přijel s mladšími hráči ročníku 98, dokonce i 99, ale historie se neptá. Máme tři body, navázali na bodovou šňůru a chceme tak nadále pokračovat. Kluci to po rozhovorech vzali za správný konec a jedou podle našich představ.

René Mucha (Oceláři Třinec): Dnešní zápas byl podobný jako ten včerejší s Havířovem. Bylo znát, že kluci z mladšího dorostu nejsou zvyklí hrát dva zápasy po sobě a ještě s tak šikovnými hráči jako je Gřeš. Bylo vidět, že například Miloš Roman, o tři roky mladší, při posledním buly neměl už sílu a domácí z toho dali gól do prázdné. Ale jsme rádi, že jsme si je mohli vyzkoušet, překvapili, a i když jsme prohráli, z jejich hrou jsme spokojeni. Proto jsme je nechali hrát celý zápas. Kdo nám teď radost nedělá, jsou gólmani, ale už máme splněno a teď se chystáme na zbytek soutěžní sezóny.