Poruba vyhrála první třetinu, ale Třinec ovládl poslední dvě části a odvezl si tři body

05.10.2013, Kateřina Juříková

Porubští starší dorostenci to neměli lehké. Proti nim se postavil silný soupeř, který doposud byl na třetí pozici v tabulce. Jedná se o nedaleký Třinec. Domácí sice v první třetině poslali do ocelářské klece jednu branku a poslali se do vedení, jenomže hosté v další části nastříleli čtyři branky a v poslední části přidali další dvě. Poruba se pokoušela utkání dalšími góly ovlivnit, ale dvě branky pouze skóre snížili na 3:6. O góly se postarali David Nardelli, Patrik Gola a Martin Csomor. U všech tří branek figuroval také Matěj Štěpán, který byl bohužel i u dvou, které Poruba inkasovala. Další utkání sehrají starší dorostenci v pondělí 7. října ve Zlíně.

RAKO Extraliga staršího dorostu - 12.kolo so 5.10.13:15
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Oceláři Třinec
3:6(1:0, 0:4, 2:2)
Branky a nahrávky: 15. Nardelli (Štěpán), 46. Gola (Mládek, Štěpán), 56. Csomor (Gřeš) – 29. Christov (Stuchlík, Pala), 32. Stuchlík (Pala, Christov), 34. Stránský (Petrák), 38. Christov (Pala), 44. Poruba (Lorek, Sikora), 60. Lorek (Stránský, Poruba). Rozhodčí: Koziol – Moravec, Rožánek. Vyloučení: 3:4. Využití: 2:2. Diváci: 120. Střely na branku: 31:42. Průběh utkání: 1:0, 1:5, 3:5, 3:6.
HC RT TORAX Poruba 2011: Peslarová – Štěpán, Šípek, Široký, Síkora T., Ščurek, Olšer, Boháč, Hranoš – Csomor, Mládek, Gřeš – Gola, Hill, Kurnik – Bartoň R., Nardelli, Boleslavský – Šustala, Kovaljov, Bialoň
HC Oceláři Třinec: Dudáček – Roman, Bartko, Janiczek, Bartoň M., Adámek, Walaski, Stránský, Cienciala – Stuchlík, Christov, Švaňa, Sikora K., Petrák, Tůma, Trčka, Škorpík, Poruba, Sztwiertnia, Lorek, Pala

První třetina začala bojováním o každičký kus ledu, ale k pořádným akcím a nějakým těm střelám nedocházelo. Zvrat nastal v půli třetiny, kdy porubská klec byla Třincem napadena hned několikrát. Také hra hosti v útočném pásmu byla promyšlenější, ale gól dát nedokázali.

Domácí byli také pár krát před třineckou klecí, ale po drobných chybičkách pásmo několikrát ztratili. Jedno z nich bylo i špatné zpracování kotouče na modré čáře. V patnácté minutě však Poruba využila přesilovku a po pár minutách Lorkova trestu se David Nardelli strefil do brány.

Ke konci první tercie Třinec opět útočil, jenomže ani Švaňa, který se dostal nebezpečně blízko Peslarové, neuspěl, neboť gólmanka zaúřadovala svým betonem. V posledních vteřinách se ještě o skórování pokusil Csomor a Gřeš. Ale třetina skončila stavem 1:0.

V úvodu další části Trčka atakoval fyzicky Peslarovou a dokonce i posunul bránu. Porubská gólmanka neměla celou třetinu alespoň chvíli klidu. Třinec totiž neustále napadal její klec. Poruba se sice dostala také do útočného pásma, ale Šustala ani Kovalyov nedokázali puk do sítě dostat.

Ani akce Gřeše a Šípka nedopadla dobře, neboť Dudáček včas vystrčil svůj beton. Krásnou akci sehráli Pala, Stuchlík a Vít Christov. Pala najížděl před Peslarovou, ale napálil. Místo toho nahrál Stuchlíkovi a ten poslal kotouč rovnou na Christova. Kdyby si divák tuto akci nakreslil, vyšlo by mu písmeno Z. Stejným zakončením skončila i další Třinecká akce. Autorem gólu byl Kryštof Stuchlík.

V oslabení se Gřeš dostal před Dudáčka, ale trefil pouze břevno a kotouč skončil v ochranné síti. David Stránský přesilovku využil a hosté tak vedli 1:3. Gřeš se znovu pokusil o skórování, jenomže jej Třinečtí zpacifikovali. V 18 minutě navýšil stav Vít Christov a ačkoliv se Gola pokusil v závěru poslat branku do šatny, jeho střela od modré byla brankářem vyražena.

Poruba byla v začátcích poslední části v oslabení. Třinec přesilovou hru sice nevyužil, ale po návratu vyloučeného vstřelili hosté branku, o kterou se postaral Jan Poruba. Domácím se poté naskytla obrovská příležitost, kterou také využili. V přesilovce 5 na 3 Patrik Gola vstřelil kotouč mezi tyč a beton.

Peslarová chtěla zachránit situaci, když na ni jel Petrák, a vyjela z brankoviště, aby zakryla puk. Jenomže si ještě přihoršila a neboť puk nezakryla a málem Třinec využil odkrytého prostoru v bráně. Což se nestalo, protože porubští hráči byli pohotovější a dostali kotouč mimo jejich území.

Porubě se v útoku nedařilo, dokonce i Csomor neměl svůj den. Mohl sám jet na bránu, ale jakmile přejel modrou čáru, zpomalil a čekal, až dorazí jeho spoluhráč. Zanedlouho však Martin Csomor přece jenom vsítil gól pod víko. V závěru utkání byla Poruba v oslabení, čehož třinec využil a Jaroslaw Lorek navýšil na 3:6.

Ohlasy k utkání

Petr Rambousek (HC RT TORAX Poruba): První třetinu jsme zvládli nejen výsledkově ale i herně. Ve druhé třetině jsme propadávali ve středním pásmu. Třinec měl jednoznačně přesilové situace i přesilovou situaci tři na jednoho, kterou proměnil a dorovnal na 1:1. Ve druhé třetině jsme dostali čtyři góly a v poslední nám dali na 5:1 a myslím si, že to utkání se potom už jen dohrávalo, ikdyž se nám podařilo dát ještě dvě branky. Prozatím to vypadá, že nám to v extralize nejde.

René Mucha (HC Oceláři Třinec): Utkání jsme začali špatně. První třetina byla z naší strany velice vlažná a trošku jsme museli zvýšit hlas o první pauze. Naštěstí nám ve druhé třetině vycházeli akce, které nám venku většinou vycházejí a dovážíme body z brejkových situací dva na jednoho, dokonce dnes i tři na jednoho. Jsem rád, že to kluci proměnili, ale vadí mi posledních deset minut, kdy jsme povolili a dovolili soupeři vrátit se do hry.