Důležitou bitvu o záchranu mladší dorostenci nezvládli, rozhodly nevyužité přesilovky

03.03.2013, Kateřina Juříková

Mladší dorostenci Poruby na svém ledě přivítali v důležitém záchranářském souboji soupeře ze Vsetína. Zápas se odvíjel lépe pro hráče hostí, kteří neustále na domácí tlačili a díky tomu byli také několikrát vyloučeni. I když Poruba měla několik přesilových her, dokonce dvakrát i pět na tři, nedokázala ani jednu využít. A to se zřejmě domácím stalo osudným. Vsetínu se podařilo v utkání nastřílet dva góly, které stačily k zisku důležitých tří bodů. RT TORAX momentálně okupuje sestupovou desátou příčku a na Valachy ztrácí tři body. Mladším dorostencům do konce soutěže chybí odehrát ještě jednu dohrávku a zbývající čtyři kola.

ELIOD extraliga mladšího dorostu - 32.kolo ne 3.3.10:00
HC RT TORAX Poruba 2011
VHK ROBE Vsetín
0:2(0:1, 0:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 7. Běluha (Tydlačka, Miko), 39. Miko (Tydlačka, Weintritt). Rozhodčí: Janda R. – Krakovčík, Janda L. Vyloučení: 2:7, navíc Čechmánek (VSE) 10 min. OT. Využití: 0:1. Diváci: 120. Střely na branku: 22:30. Průběh utkání: 0:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Peslarová – Krupa, Pažický, Boháč, Šustala, Široký, Bijota, Bialoň, Csabala, Novák, Malát, Kovalski, Konečný, Veselý, Konvička, Bernát.
VHK ROBE Vsetín: Bechný – Gonos, Pisklák, Běluha, Vítek, Krůžela, Kašpar, Vodák, Richter, Čechmánek, Dubnický, Weintritt, Matocha, Tydlačka, Vojkůvka, Miko, Janošek, Dobiáš, Kovář, Gharibyar.

Mladší dorostenci poruby měli ihned po prvních čtyřiceti vteřinách přesilovou hru 5 na 4 a vzápětí již 5 na 3. Ačkoliv se snažili, nedařilo se jim udržet se v útočném pásmu a vstřelit gól. Csabala se o to sice pokusil, ale brankář byl pohotovější. Vsetínští se párkrát pokusili o gól, ale také bezvýsledně. Příliš mnoho hráčů na ledě zapříčinilo domácí oslabení. Tomáš Běhula pálil od modré na porubskou klec, jenomže těsně minul. Vzápětí byl vsetínský hráč o něco blíže a gól se mu podařilo dát mezi betony.

Konvička a Bialoň se pokusili stav srovnat. Bechný ovšem klec pokryl a puk se přes něj nedostal. Poruba měla vždy co dělat, aby soupeře dostala ze svého teritoria. Vsetín byl neoblomný a stále dotíral. Když se domácí znovu dostali do útoku, byla na chvíli odkrytá klec. Bialoň svou střelu ale zvedl příliš vysoko a tak si Vsetín mohl oddychnout.

Weintritt se pokusil o únik, což se mu podařilo a pronásledován jedním porubským hráčem ujížděl k Peslarové. Ta jeho nahození zachytila do lapačky. Janošek a Tydlačka se poté pokusili sehrát parádní akci, ale Tydlačka ji nedotáhl do konce, neboť byl zablokován. Vsetín se zdržoval v útočném pásmu častěji a docela dost trápil jak porubskou obranu, tak i porubskou gólmanku. Ta nápor ke konci třetiny zvládala a ani střelu Mika za sebe nepustila.

Poruba sice vstoupila do druhé třetiny s plným nasazením a odhodláním stav dorovnat, ale jejich střely nebyly přesné a neskončili v kleci hostí. Ani nahrávky nebyly dokonalé, čehož Vsetín vždy dokázal využít. Hosté měli větší štěstí. V útočném pásmu se udrželi déle než pár sekund a pálili o sto šest. Kovalski jel sám do útočného pásma, kde jej zablokovali ihned po přejetí modré čáry Dobiáš s Běluhou.

Domácím se už podruhé stalo, že byli na ledě v šesti, tudíž se vlastní vinou znovu dostali do oslabení, které hosté nevyužili. Vsetínský gólman měl v této třetině méně práce, neboť jeho spoluhráči se dlouhou dobu zdržovali v útočném pásmu. Zato Peslarová musela hlídat každičký centimetr svého prostoru, který vždy pokryla. Csabala unikl s kotoučem v plné rychlosti do prostoru hostí, ale jeho střelu Bechný vyrazil.

Vsetín, tak jako v první části, byl po dvou zákeřných faulech ve třech. Domácí si v pásmu neustále nahrávali a snažili se brankáře zmást, ale nepodařilo se. Lapačka byla vždy na správném místě. Poruba nedokázala ani tentokrát tři vsetínské hráče obehrát. Ani další přesilovku 5 na 4 domácí nedokázali proměnit. Vsetín sehrál krásnou akci. Tydlačka si najel do útočného pásma a od kruhu nahrál Petru Mikovi , který Peslarovou překonal nahozením pod víko.

Na domácí půdě se stala nemilá událost. Jak po první tak i po druhé třetině zlobila rolba, tudíž ledová plocha nebyla dokonale vyčištěna. Hráči se s tím ale smířili a snažili se utkání dohrát na ne příliš dokonalém povrchu.

Kovář vystřelil od modré na porubskou gólmanku a tak puk zachytila. Hosté to ale nevzdávali a v nátlaku pokračovali dále. Poruba stále nedokázala vstřelit branku a Vsetín je pořád trápil. Domácí se po chybě hostí dostali do přesilovky 5 na 4, ale zřejmě přesilové hry nejsou pro porubské hráče přínosem, neboť se jim ani tentokrát nepodařilo vsítit.

Poruba se neustále musela bránit nekonečným útokům vsetínských hráčů, což se jim také dařilo. I brankář hostí odolal občasným porubským střelám. Pisklák pálil od modré a puk se odrazil od betonů porubské gólmanky. Vítek také pálil od modré, ale puk tentokrát skončil v lapačce. I porubský Novák se dostal poměrně blízko vsetínské klece, ale nedokázal již puk za mohutného gólmana dostat. Do konce utkání již nepadla žádná branka, a přestože měli hosté spoustu šancí, skončil duel pouze výsledkem 0:2.

Ohlasy k utkání

Miroslav Bahník (HC RT TORAX Poruba): Měli jsme ve hře spoustu přesilových her, dokonce dvakrát 5 na 3, které jsme nevyužili, a soupeř trpělivě čekal na svou příležitost. Bez gólů se prostě nedá vyhrát. Měli jsme nějaké šance, ale nedokázali jsme je proměnit. Ještě máme před sebou pět kol a uvidíme, co je v našich silách a co se dá zahrát.

Daniel Tobola (VHK Vsetín): Od Vánoc pracujeme na tom, abychom herní projev zlepšili a aby naše šance končily gólem. Dnes jsme vyhráli potřetí v řadě, ale musíme zůstat nohama na zemi a dívat se ještě před sebe. Utkání jsme měli dle mého názoru celou dobu pod kontrolou, měli jsme lepší pohyb a myslím si, že výsledek 0:2 je pro domácí ještě lichotivý.