Sestupující mladší dorostenci uspěli v Havířově, rozhodly dvě branky Dohnala

19.03.2013, Adam Bagar, Josef Nudera

V předposledním utkání extraligové sezony zajížděli mladší dorostenci k dohrávce na led nedalekého Havířova. O tom, že Černého Petra si vytáhl RT TORAX, se definitivně rozhodlo už o víkendu a tak v utkání prakticky o nic nešlo. Po bezbrankové první dvacetiminutovce poslal Porubu do vedení Ivo Dohnal, ale AZet ještě našel v téže třetině odpověď. I přes několik slibných šancí na obou stranách diváci čekali na další branku až do závěrečných minut střetnutí. To hosty značně posunul k vítězství svou druhou trefou v utkání Ivo Dohnal. Havířov ještě zkusil hru bez brankáře, ale na výsledku 1:2 se už nic nezměnilo. V posledním kole zajíždí Bahníkova družina k derby do Vítkovic.

ELIOD extraliga mladšího dorostu - 31.kolo út 19.3.15:00
AZ Heimstaden Havířov
HC RT TORAX Poruba 2011
1:2(0:0, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 38. Kurovský (Moravčík) – 22. Dohnal, 57. Dohnal (Šustala). Rozhodčí: Krenželok – Janda L., Malík. Vyloučení: 4:3, navíc Bialoň (POR) 10 min. OT [NESP]. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 92. Střely na branku: 32:26. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.
AZ Heimstaden Havířov: Šimeček – Hudeček, Ďurkáč, Šteffko, Szturc, Kalus, Kiss – Moravčík, Stružík, Polak, Pacoň, Mrowiec, Kurovský, Wróbel, Honsa, Sojka.
HC RT TORAX Poruba 2011: Daňa – Krupa, Pažický, Prokeš, Šustala, Široký, Šípek, Bijota – Hranický, Bialoň, Dohnal, Csabala, Novák, Malát, Stach, Konečný, Veselý, Holub, Bernát, Žídek.

Utkání začalo pozvolna, na první střelu utkání jsme museli čekat až do 4. minuty, to trefil Sojka vyrážečku porubského gólmana. Hosté se mohli do dobré šance dostat v přesilovce, ale nedokázali uzamknout AZ v třetině. V 11. minutě se dostal ke střele z mezikruží Kamil Wróbel, ale jeho projektil skončil pouze v lapačce.

V 11. minutě se k přesilové hře dostal i domácí AZet, ale výsledek byl totožný, ani Havířov si žádnou šanci nepřipravil. V 17. minutě se po špatné rozehrávce dostal k puku ve střední třetině Dohnal, ale trefil pouze rameno Šimečka. Na konci první třetiny se RT TORAX přece jen do šancí v přesilovce dostal. Z kruhu střílel Široký, k dorážce se dostal u tyčky Šípek, ale Šimeček dokázal Havířov v této těžší pozici podržet.

Na konci třetiny ještě trefil Moravčík Daňovu hruď. To druhá třetina začala mnohem svižněji. Už ve 22. minutě využil chyby brankáře Šimečka Ivo Dohnal, brankář Havířova si vyjel pro puk, ale minul ho, čehož dokázal využít dokonale – 0:1. Ve 24. minutě se do šance dostal Kurovský, ale ani on, ani dorážející Šteffko puk do branky nedostal. O minutu později vystřelil Kalus, ale puk skončil po semaforu v lapačce.

Ve 33. minutě měla Poruba obrovskou šanci. Šípek nejprve trefil Šimečka, napodruhé pouze přestřelil branku. Ve 38. minutě se AZ dočkal vyrovnání, po sérii několika brejků a přečíslení na obou stranách, dokázal ujet Daniel Kurovský, v zakončení měl velké štěstí, střela mu nesedla a právě kvůli tomu se trefil překvapivě mezi betony – 1:1.

Na konci druhé třetiny se vyznamenal Šimeček, když dokázal lapnout střelu Dohnala. Ve třetí třetině se Havířov neustále tlačil za vedením a přestřílel RT TORAX. Daňa chytal dobře, i proto se neprosadil Mrowiec s Paconěm. V 57. minutě se do klíčového vedení v utkání dostal RT TORAX. Na kruh posunul puk Šustala, v tomto místě stál Ivo Dohnal, který se trefil přesně nad rameno Šimečka – 1:2. Havířov i přes velkou snahu vyrovnat nedokázal a Poruba tento zápas vyhrála poměrem 2:1.

Ohlasy k utkání

Darek Stránský (trenér HC AZ Havířov): Pro mě byl dnešní zápas velkým zklamáním. Přestože jsme si řekli, že hrajeme o svoji čest, a že jsme schopni vyhrát nad posledním týmem, tak se ukázalo, že to byla jen slova. Ve třetí třetině jsme si sice vytvořili velký tlak, ale žádnou vyloženou šanci a naopak soupeř z ojedinělého útoku dal gól. To sice nakonec rozhodlo, ale zápas jsme si prohráli sami svým špatným přístupem už v předchozím průběhu.

Miroslav Bahník (trenér HC RT TORAX Poruba): Myslím, že jsme viděli ve všech směrech vyrovnané utkání. Domácí sice do něho vstoupili poněkud laxněji, ale od 2. třetiny už to bylo vyrovnané. Nám se podařilo v závěru vstřelit pěknou branku a pak už jsme to ubránili.