Dobrá defenziva, obětavost a skvělý výkon brankáře přivedly mladší dorost k důležitým bodům

16.12.2012, Gabriela Juříková

Havířov od začátku zápasu vyvíjel tlak. Stačil však první útok domácí pětice a z první střely na havířovského Šimečka skóroval Jakub Konvička. Hosté nedokázali skvěle chytajícího gólmana Daňu překonat ani ve dvou přesilovkách, které v první třetině měli. Vyrovnat se jim podařilo až po samostatné akci Daniela Kurovského. V průběhu zápasu sehrály oba týmy několik oslabení, která dokázaly ubránit, a tak zápas po šedesáti minutách skončil nerozhodně a hrálo se prodloužení. V něm branka nepadla a zápas dospěl k samostatným nájezdům. Matyáš Daňa všechny tři nájezdníky vychytal a Dominik Csabala získal pro Porubu cenný druhý bod.

ELIOD extraliga mladšího dorostu - 22.kolo ne 16.12.10:00
HC RT TORAX Poruba 2011
AZ Heimstaden Havířov
2:1sn(1:0, 0:1, 0:0 – 0:0)
Branky a nahrávky: 3. Konvička (Bernát), rozhodující sam. náj. Csabala – 30. Kurovský (Šteffko, Polak). Rozhodčí: Koziol – Lazecký, Kukelka. Vyloučení: 6:7. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 125. Střely na branku: 23:25. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.
HC RT TORAX Poruba 2011: Daňa – Široký, Dlouhý, Bijota, Šípek, Pažický, Šustala – Csabala, Novák, Bialoň – Kovalski, Bernát, Konvička – Konečný, Stach, Holub.
AZ Heimstaden Havířov: Šimeček – Pawliczek, Trombik, Hudeček, Šurkáč, Šteffko, Stružík, Polak, Lenomár, Holeš, Kalus, Mrowiec, Kurovský, Wróbel, Kiss, Dudek, Sojka.

Přestože Havířov zatlačil domácí RT TORAX do defenzívy, byli to hosté, kdo jako první inkasoval. Po dvou a půl minutách se do útočného pásma propracoval Jan Bernát. Objel za Šimečkovu bránu, poslal puk střílenou přihrávkou před brankoviště, kde puk protečoval Jakub Konvička. Šimeček nestačil zareagovat. Hosté pokračovali v útočné hře a zásobovali gólmana v porubských barvách střelami. Leckteré šly mimo bránu, ale stačila by šikovná a přesná teč a mohlo být vyrovnáno. Neuspěl Ďurkáč, Holeš ani Stružík.

V jedenácté minutě rozhodčí poprvé vylučovali a přesilovku si zahráli hosté. Jenže domácí zabetonovali svou modrou a na gólmana neprošla jediná střela. Po půl minutě nabídli domácí Havířovu další přesilovku, která jim střelecky vyšla lépe. Dvakrát to zkusil Richard Polak, poprvé v kombinaci s parťáky v útoku a podruhé při samostatné akci. Domácí si vedení udrželi.

Domácí kapitán Mikuláš Novák vystřelil na Šimečka z kruhů a na havířovského brankáře to byla v první třetině teprve druhá střela. Tentokrát jen do betonů. Následná potyčka mezi Bialoněm a Kurovským vedla k vyloučení a jelikož hostující hráč byl aktivnější, dostal dvě minuty navíc a Poruba si zahrála v závěru třetiny první přesilovku. Necelou minutu hráli v početní výhodě i v druhé třetině, ale pokus Csabaly skončil v lapačce Šimečka a Šípek provětral jen jeho betony.

Ve druhé třetině se domácí dokázali více střelecky prosazovat, ale ke gólu to nevedlo. Střelecky nezaostávali ani hosté. Jenže velice dobře chytal Matyáš Daňa, který skvěle nahradil Kláru Peslarovou, která je momentálně s ženskou reprezentací v Rakousku. Ďurkáčovu střelu ze středního pásma Daňa vyrazil, Dudkův pokus raději přikryl lapačkou a přerušil hru. Po vhazování se hra přesunula před Šimečka, ale Novák přihrávku od zadního mantinelu do brány neusměrnil.

Zodpovědnost na straně hostí vzal na sebe Daniel Kurovský, který ve vlastní třetině nabral rychlost. Na hranici útočného pásma se zbavil kličkou na střed obránce Šípka a Daňa už nedokázal rozjetého útočníka zastavit. V polovině zápasu bylo vyrovnáno. Krátce po vyrovnávací brance domácí nabídli hostům další přesilovku. V největší šanci byl Jakub Ďurkáč, ale domácí gólman vyrazil puk do rohu.

Jen co se začalo hrát v plném počtu, vylučovalo se na havířovské straně a domácí si zahráli druhou přesilovku. Dlouhého střela od modré skončila ztečovaná gólmanem v ochranné síti a Bernát mířil jen do boční konstrukce. Ani RT TORAXu se nepovedlo přesilovku využít. Domácím divákům zatrnulo, když Daňa netušil, že se puk zatoulal do jeho brankoviště a bruslí si puk málem odkopl za brankovou čáru. Třetí přesilovku si v závěru třetiny zahrál RT TORAX, a tak jako ta první, byla přerušena přestávkou.

Havířov se posléze dostal do tří, ale za patnáct vteřin domácí nevystřelili. V klasické přesilovce pálil od modré Dlouhý. Poprvé jeho střelu neprotečoval Csabala a podruhé mířil hodně mimo bránu. Oslabení dokázali hosté ubránit. A vyloučením nebyl konec. Hosté byli i tentokrát bezradní a Daňu nepřekonali ani v páté přesilovce. Stejně si počínali v přesilovce i domácí. Divácky nebyl zápas atraktivní. Hráči s pukem hráli spíš házenou než hokej. Po šedesáti minutách neměl zápas vítěze a po krátké přestávce následovalo prodloužení.

Po dvou minutách šel na trestnou lavici domácí hráč a Havířovu se naskytla velká šance získat druhý bod. Trenér Stránský si vzal oddechový čas a na přesilovku dal svěřencům jasné instrukce. Domácí trojice je přiváděla k zoufalství. Zabraňovala pukům projít až na Daňu, lehali obráncům do střel, blokovali pokusy útočníků. Dvakrát puk skončil v hledišti. Oddechový čas si vzal i domácí trenér Bahník a dopřál svým hráčům trochu oddechu. Po pětiminutovém prodloužení byl stav nadále 1:1 a na řadu přišly nájezdy.

Za RT TORAX se k prvnímu nájezdu postavil Kovalski, a i když jej provedl dobře, nedokázal puk zvednout nad beton Šimečka. Podobně zakončoval Kurovský, ale Daňa proti puku zvedl beton. Ve druhé sérii Šípek mířil do gólmana a Wróbelovi Daňa svým pohybem zmenšil střelecký úhel. Jako třetí byl poslán k nájezdu Dominik Csabala, který střelou zápěstím mezi betony Šimečka překonal. Kdyby Ďurkáč svůj nájezd proměnil, pokračovalo by se. Jenže Daňa i napotřetí uspěl a Poruba se radovala z vítězství.

Výsledky ostatních zápasů 22. kola ELMD – sk. Východ:

SHKm Hodonín – VHK Vsetín 3 : 1
HC Slezan Opava – HC Olomouc 6 : 3
HC Oceláři Třinec – HC PSG Zlín 1 : 2 sn.
HC Vítkovice Steel – HCM Warrior Brno 6 : 3

Ohlasy k utkání

Miroslav Bahník (HC RT TORAX Poruba): Až na prvních deset minut první třetiny, kdy Havířov vyvíjel tlak a my měli problém dostat se ze třetiny, beru zápas jako hodně vyrovnaný. O bod se praly obě strany. Za stavu 1:1 hráli naši hráči ustrašeně, báli se o výsledek, měli strach hrát, ale soupeř toho nedokázal využít. V prodloužení přišlo vyloučení, které hráči neuvěřitelně odbojovali leháním do střel. A nájezdy to už je vabank a byli jsme ti šťastnější. Vyzdvihnout bych chtěl brankáře Daňu, který vychytal všechny tři nájezdy a byl výborný i v zápase.

Darek Stránský (HC AZ Havířov 2010): Bod je pro nás důležitý, každopádně je to lepší než čistá prohra. Jsem trochu zklamaný, protože si myslím, že jsme měli dost šancí na to vyhrát zápas v základní hrací době. Nepodařilo se a na nájezdy byl soupeř šikovnější. Klukům chyběl klid a větší zkušenost při zakončení v důležitých šancích. Vypracovali jsme si tři čtyři víceméně tutové šance, velice dobře zachytal domácí brankář a našim klukům chyběl klid na holích, aby to gólově zakončili.