Mladší dorostenci podlehli po bojovném výkonu Havířovu a nadále čekají na první body

24.09.2012, Adam Bagar

Netradičně v pondělí byla na programu dohrávka 4. kola nejvyšší soutěže mladších dorostenců. Derby mezi Porubou a Havířovem nabídlo vyrovnanou podívanou, ve které se však v úvodních dvou částech hry dokázali prosadit pouze hosté. Zpět do zápasu poslal RT TORAX na začátku třetí dvacetiminutovky Vojtěch Šípek a když pak v přesilovce vyrovnával Marek Kovalski, začínalo se prakticky od začátku. Přesto tři body putovaly do Havířova, který o svém těsném vítězství 2:3 rozhodl necelých pět minut před koncem utkání. Porubě, která podala dobrý a bojovný výkon, k prvním letošním bodům nepomohla ani závěrečná hra bez brankáře.

ELIOD extraliga mladšího dorostu - 4.kolo po 24.9.16:00
HC RT TORAX Poruba 2011
AZ Heimstaden Havířov
2:3(0:1, 0:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 42. Šípek, 54. Kovalski (Bialoň, Novák) – 3. Polak (Wróbel, Moravčík), 22. Polak (Wróbel, Kiss), 56. Wróbel (Moravčík). Rozhodčí: Janda T. – Janda L., Chamrád J. Vyloučení: 5:8. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 50. Střely na branku: 33:26 (6:9, 8:8, 19:9). Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Peslarová – Pažický, Boháč, Široký, Šípek, Dlouhý, Bijota – Bialoň, Dohnal, Csabala, Konvička, Novák, Malát, Stach, Kovalski, Veselý, Bernát, Žídek.
AZ Heimstaden Havířov: Šimeček – Trombík, Ďurkáč, Šteffko, Kalus, Kiss, Dudek – Moravčík, Stružík, Polak, Pacoň, Lenomár, Holeš, Mrowiec, Kurovský, Mareček, Wróbel, Sojka.

Mladší dorostenci Havířova se dostali do velmi brzkého vedení. Neuběhly ani tři minuty a z vrcholu pravého kruhu překvapil Peslarovou Richard Polak. V dalším průběhu první části hry diváci příliš zajímavých momentů neviděli. Mírně aktivnější byl přece jen AZet, ale obrany obou celků pracovaly dobře. Další gól nepřineslo ani několik přesilových her a do kabin se tak odcházelo za hubeného stavu 0:1.

Ten navíc hráči v černých dresech dokázali na začátku prostřední dvacetiminutovky navýšit. Porubská obrana za sebou zapomněla Richarda Polaka, který svůj samostatný únik zakončil blafákem a následnou přesnou střelou k tyči. RT TORAX mohl snížit při situaci dva na jednoho. Csabalovu střelu Šimeček vyrazil jen k volnému Stachovi, který však trestuhodně netrefil prázdnou klec.

Nadále byla k vidění vyrovnaná partie, ale Poruba začala být nebezpečnějším celkem a vytvořila si hned několik gólových šancí. Kovalski se dostal do samostatného úniku, ale Polaka napodobit nedokázal a trefil jen připraveného Šimečka. Když pak v přesilové hře nedokázal zvednout touš před ležícím havířovským gólmanem ani Bernát, svítil po druhé tercii na světelné tabuli stav 0:2.

V úvodu poslední třetiny se prezentoval pohlednou individuální akcí Kurovský, jehož pokus Peslarová vytěsnila svým betonem. Na druhé straně se naopak radovala Poruba, když Vojtěch Šípek vyjel zpoza branky a překvapil Šimečka u pravé tyče. AZetu mohl vrátit dvoubrankový náskok Wróbel, ale škvíru mezi betony Peslarové nenašel. Naopak vyrovnání měl na holi Dohnal, jenž se snažil napodobit Šípka, ale tentokrát si Šimeček prostor u tyče pohlídal.

Porubští měli následně k dispozici minutovou přesilovku pět na tři. V té toho příliš předvést nedokázali a Havířov tak těžké chvíle ustál. Poruba však byla nadále aktivnější a hosté si museli vypomáhat fauly. Další vyloučení již domácí dokázali potrestat. Marek Kovalski dostal od Bialoně přesnou přihrávku před branku a střelou z první se nemýlil. Začínalo se tak prakticky od začátku.

Porubská radost vydržela pouhé dvě minuty. V přesilové hře se totiž prosadil bleskově po buly přesnou střelou pod břevno agilní Kamil Wróbel. Stejný hráč mohl o minutu později rozhodnout, ale ztroskotal na tyči. V úplném závěru si ještě trenér Miroslav Bahník vybral oddechový čas a poslal do hry šest hráčů, ale ani to k vyrovnání nevedlo. Kovalski zamířil jen těsně nad horní tyč a Poruba tak podlehla Havířovu těsně 2:3.

Ostatní výsledky 4. kola ELMD sk. Východ:

SHKm Hodonín – VHK Vsetín 7 : 3
HC Slezan Opava – HC Olomouc 1 : 6
HC Oceláři Třinec – HC PSG Zlín 5 : 1
HC Vítkovice Steel – HCM Warrior Brno 6 : 2

Ohlasy k utkání

Miroslav Bahník (HC RT TORAX Poruba): Čtvrté kolo se potýkáme s koncovkou, což nám ukázala hlavně druhá třetina, kdy jsme měli tři nebo čtyři vyložené šance. Ve třetí třetině se nám podařilo stáhnout dvougólový náskok, ale nakonec se štěstí přiklonilo k soupeři, který rozhodl po špatně zahraném buly. Snažili jsme se ještě vyrovnat při power-play, kluci to nezahráli špatně, ale štěstí dnes bylo na straně Havířova. Kluci podali zodpovědný a bojovný výkon, chtěl bych jim za to poděkovat. Potřebovali bychom více štěstí a hned ten hokej bude vypadat jinak. Udělali jsme tři chyby a soupeř je dokázal potrestat.

Darek Stránský (HC AZ Havířov 2010): Dvě třetiny to bylo více méně vyrovnané. Měli jsme štěstí v tom, že jsme dali dva góly. Poruba hrozila hlavně z přesilovek, protože jsme byli často vylučovaní. Ve třetí třetině nás Poruba přitlačila a byla lepším týmem. Nám se po vyrovnání podařilo dát šťastný gól a tím jsme rozhodli o vítězství.