Ani ve druhém zápase nedosáhl RT TORAX na body, ty si zaslouženě vybojoval Zlín

13.09.2012, Gabriela Juříková

Druhé kolo Eliod Extraligy mladšího dorostu bylo zároveň prvním představením hráčů RT TORAXu před domácím publikem. Technicky lépe hrající PSG Zlín dobýval domácí bránu až do čtrnácté minuty, kdy se radoval z prvního gólu. Do přestávky navýšili hosté vedení na rozdíl tří branek. V páté minutě druhé třetiny zkorigoval stav v přesilovce pěti proti třem kapitán domácích Ivo Dohnal, ale soupeř si brzy tříbrankové vedení vzal zpět. V poslední třetině využil přesilovku pěti proti třem i Zlín a vedení 5:1 si do konce zápasu pohlídal. Další zápas hrají dorostenci v neděli 16. září na ledě Olomouce.

ELIOD extraliga mladšího dorostu - 2.kolo čt 13.9.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
PSG Berani Zlín
1:5(0:3, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 26. Dohnal (Bialoň) – 14. Tomešek (Gago, Werbik), 17. Mikulec, 20. Kosorin (Váňa), 36. Werbik (Gago), 44. Tomešek (Kosorin, Gago). Rozhodčí: Polášek – Janda L., Lasák. Vyloučení: 8:8. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 50. Střely na branku: 20:37. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:5.
HC RT TORAX Poruba 2011: Peslarová – Pažický, Boháč, Široký, Šípek, Dlouhý, Bijota – Kovalski, Dohnal, Žídek – Csabala, Novák, Stach – Bialoň, Bernát, Malát – Konečný.
PSG Berani Zlín: Šimonů – Gabrhelík, Váňa, Kolařík, Babčuk, Martínek, Fridrich, Schmied, Gazda, Kosorin, Werbik, Mikulec, Tomešek, Gago, Peška, Stiksa, Strmiska, Karafiát, Dlabaja, Kotek, Rezek.

Od začátku zápasu se domácí tým bránil. Klára Peslarová čelila mnoha střelám a dorážkám. Překonat se nenechala od Gagy ani Werbika. Váňa poslal puk jen do betonů a podobně si počínal i Stiksa. Skrumáž před gólmankou chtěl prostřelit Strmiska a dorážku Tomeška pohotově uklidila pod lapačku. Nebezpečná byla i akce Kolaříka, který nahrával zpoza brány Gabrhelíkovi, jenže jeho projektil skončil mezi betony. Porubští se do útočné třetiny dostávali sporadicky, a když už v ní byli, zlínská obrana střelce blokovala. Csabala střílel těsně kolem tyče. V dobré šanci byl Malát, ale volil přihrávku mezi tři zlínské hráče a při jeho druhé šanci skončil puk na betonech. Zpoza obránce střílel Novák, ale Šimonů byl pozorný.

Dlouho se hrálo bez přerušení. Píšťalka rozhodčího se ozvala až při vstřelení gólu. Peslarová se pokusila kotouč vypíchnout hokejkou, spoluhráči zapomněli na kruzích Jakuba Tomeška, který akci připravenou Gagem a Werbikem přetavil v gól. Druhá branka padla po třech minutách. Strmiska udržel puk v útočném pásmu, po pár odrazech se dostal k Janu Mikulcovi a Zlín vedl 2:0. V závěru třetiny se domácí dostali, po dvou vyhozených kotoučích mimo hřiště, do tří a toho hosté využili. Roman Kosorin zvýšil vedení na 3:0.

Na začátku druhé třetiny za technický prohřešek, příliš mnoho hráčů na ledě, dostali první malý trest i hosté. Dominik Csabala vzal zodpovědnost na sebe, přebruslil střední pásmo a vypálený puk Šimonů se štěstím chytil. Poté vybojoval puk u mantinelu Malát, poslal jej na Bernáta, který ihned pálil a dojel si i na dorážku. Gólman měl puk pod kontrolou, ale zlínský obránce Martínek to přehnal s důrazem a dostal trest. Za minutu se provinil proti pravidlům Stiksa a RT TORAX si zahrál přesilovku pěti proti třem. Csabala – Stach – Novák se snažili této výhody využít, ale nedařilo se. Naopak puk měl na hokejkách soupeř a dokázal držet Porubské v úctivé vzdálenosti od své branky.

Nakonec se k puku RT TORAX probojoval a protiútok nedokázal PSG zastavit. Kapitán Ivo Dohnal snížil střelou po ledě mezi betony – 1:3. Pak pokračovala klasická přesilovka, ale ta se domácím už tolik nepovedla. Přesilovku si zahrál i Zlín a gólmanku Peslarovou nenechal v klidu. Váňova střela od modré skončila díky teči brankářskou hokejkou v ochranné síti a Schmied se trefil do brankářské výstroje. Toto oslabení se RT TORAXu povedlo. Zato přesilovka v polovině zápasu už tak skvělá nebyla. Průběh početní výhody nenaznačoval nerovnoměrný počet hráčů. Zlín útočil i ve čtyřech a ukazoval svou herní převahu a celé oslabení přečkal v útočném pásmu.

Porubští se dostali pod tlak. Zmatek v obraně a špatná komunikace vedly ke čtvrtému zlínskému gólu z hokejky Nicolase Werbika. Chaos a zmatek ve hře si přinesli domácí i do třetí třetiny, kdy od začátku byla Peslarová v plné pohotovosti. Vše vyústilo ve zlínskou přesilovku, a když faulovala i gólmanka, hráli domácí ve třech. I tuto dvojnásobnou převahu dokázal PSG zúročit. Domácí si sice statečně lehali do střel, snažili se puk vyhodit ze třetiny, jenže Zlínu se pokaždé podařilo útočné pásmo udržet. Kosorin pálil, Peslarová vyrazila a na dorážku Jakuba Tomeška už nestihla včas zareagovat – 1:5.

Poruba byla ve svých přesilovkách bezzubá. Pálili jen obránci Dlouhý nebo Šípek, ale puky se k hostujícímu gólmanovi dostávaly sporadicky. Měli velké problémy s přejitím do útočného pásma, natož se v něm tzv. usadit. Hlavně byli málo důrazní a málo stříleli. PSG bylo sebevědomé mužstvo s velmi dobrou útočnou hrou. Na ledě dominovalo a body za výhru 1:5 si plně zasloužilo.

Ohlasy k utkání

Miroslav Bahník (HC RT TORAX Poruba): Gratuluji soupeři k vítězství. Od první třetiny šel tvrdě za svým cílem a zaslouženě vyhrál. První třetinu jsme zaspali, pak se hra trochu vyrovnala, ale tři góly jsme soupeři nabídli sami po hrubých chybách. S jedním gólem nemůžeme vyhrát zápas.

Radek Pšurný (HC PSG Zlín): Myslím, že jsme byli po celý zápas lepší, že jsme si zasloužili zvítězit. Trochu jsme si to zkomplikovali ve druhé třetině, kdy jsme začali vlažně, ale myslím, že jsme zápas ovládali. Jen mě mrzí, že jsme nedali více gólů.