Zápas rozhodly dvě minuty druhé třetiny, RT TORAX porazil Šumperk rozdílem šesti branek

23.09.2012, Gabriela Juříková

Hra obou mužstev, Šumperku i Poruby, byla v první třetině opatrná, jakoby nevěděli co od soupeře čekat. Oba týmy své úvodní zápasy vyhrály. Šumperk zvítězil na půdě Techniky Brno a Poruba v Uherském Hradišti. Po první třetině vedli hosté přesilovkovým gólem Jančaříka. Ve druhém dějství se povedlo domácím během dvou minut vstřelit tři branky. Vyrovnávací dal Tomáš Gřeš, na další dvě přihrál. Po druhé třetině vedl RT TORAX rozdílem tří gólů, v té poslední přidali nejdříve dvě trefy, poté hosté díky Zouhara snížili, ale pak dovršil dvěma góly hattrick Tomáš Gřeš a domácí tak vyhráli nad houževnatým soupeřem 8:2. Po gólu a dvou asistencích si připsali Bartoň s Mládkem a dva body si zapsal Havránek.

Liga staršího dorostu - 2.kolo ne 23.9.13:30
HC RT TORAX Poruba 2011
DRACI PARS ŠUMPERK
8:2(0:1, 4:0, 4:1)
Branky a nahrávky: 22. Gřeš (Mládek, Bartoň), 34. Bartoň (Gřeš), 34. Mládek (Gřeš), 35. Štěpán (Bartoň, Mládek), 41. Kotas, 43. Havránek (Gola), 53. Gřeš (Šípek), 60. Gřeš (Gola, Havránek) – 18. Jančařík (Daniš), 52. Zouhar (Kužílek). Rozhodčí: Fiedler – Štefková, Barteček. Vyloučení: 6:9. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 75. Průběh utkání: 0:1, 6:1, 6:2, 8:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Maček – Štěpán, Kotas, Šípek, Síkora, Kovaljov, Hranoš – Havránek, Gola, Holaň – Bartoň, Mládek, Gřeš – Knopp, Sacher, Boleslavský – Kurnik.
DRACI PARS ŠUMPERK: Macek – Kužílek, Adam, Uporsky, Zouhar, Eviák, Kukula, Podepřel, Jančařík, Ondráček, Kubíček, Daniš, Smolka, Bochánek, Vlach, Zindulka, Polách, Janík, Hromádka.

Brzy po začátku poslaly zahajovací formace střelecké pozdravy gólmanům. Za Porubu to byl Síkora a za Šumperk Hromádka. A jak běžel čas, více práce začal mít hostující gólman Tadeáš Macek. Několik slibných šancí měl Havránek, Gřeš chtěl puk protlačit mezi lapačku a tyč a pozdější jeho střelu brankář vyrazil. Snad největší šanci dostat puk za brankovou čáru měla třetí formace, jenže Knopp, Sacher i Boleslavský minuli kotouč na brankovišti.

Do střeleckých pozic se dostával samozřejmě i Šumperk. Překonat Marka Mačka se pokusil po přihrávce z rohu Kužílek a z protiútoku se hodlal prosadit Adam. Střelu Ondráčka stačil domácí gólman Maček vyrazit a Uporského střela prověřila tuhost betonů. V patnácté minutě se poprvé vylučovalo. Přesilovku si zahrál RT TORAX. Šumperk se zdatně bránil, měl puk na hokejkách a nešťastné vyhození mimo ledovou plochu znamenalo hru pěti proti třem. Porubský obránce Štěpán třikrát promáchl střelu z voleje, po čtvrté se trefil, ale jeho střela neměla patřičnou razanci. Šumperští přesilovkový vzorec přečetli a už nedovolili další střelbu.

Porubští přesilovku nevyužili a o tu klasickou se sami připravili, když špatně střídali. V době, kdy byl Šumperk již v plném počtu, dostala se do tří i Poruba. Daniš pálil od modré, puk se odrazil od betonů, ale další Danišovu střelu dorazil Tomáš Jančařík a Šumperk vedl 1:0. V klasické přesilovce se domácí pokusili útočit, ale zbytečným útočným faulem se dostali opět do tří. Maček čelil několika střelám, ale jedna k němu nedorazila. Puk skončil pod ležícím Štěpánem. Poté se do útoku vydal Gola, ale vyrovnat se mu nepovedlo.

Po první třetině RT TORAX prohrával 0:1. V dvaadvacáté minutě bylo vše jinak. Gřeš pálil ze středního pásma jen do gólmana Macka a následný tlak vyústil ve vyrovnávací branku, kterou vsítil ve spolupráci s Bartoněm a Mládkem právě Tomáš Gřeš. Vzít si zpět vedení chtěl v šumperských barvách Janík. Totéž chtěl udělat v barvách RT TORAXu Havránek. Byl držen, přesto nastřelil tyč a vybojoval svému týmu přesilovku. Ta byla narušena bolestivým naražením na mantinel šumperského hráče Adama, který musel být z ledové plochy odnesen na nosítkách za potlesku diváků a burácení hokejek o mantinel či led.

Hra pokračovala a střelu Kovaljova brankář Macek s obtížemi vyrazil. Jeho protějšek Maček si lehce poradil se střelami Bochnáka a Smolky. Zlomovým okamžikem zápasu byla čtyřiatřicátá minuta. Během deseti vteřin obdržel Šumperk dvě branky. První z protiútoku Gřeše a Radka Bartoně a druhý hned po středovém buly a opět byl u toho Gřeš nahrávající Jonáši Mládkovi. Trenéři hostí si vzali oddechový čas a po zahájení hry se dostali do oslabení. Početní převahu domácí využili a v 35. minutě vedli díky Matěji Štěpánovi již 4:1. Následně si přesilovku zahrál Šumperk a domácí brankář musel být ve střehu proti střelám Bochána, Vlacha a Jančaříka. Hosté přesilovku nedokázali využít a při následné hře čtyři na čtyři nedokázal snížit další slibnou střelou Tomáš Jančařík.

Z poslední třetiny bylo odehráno pouhých dvacet vteřin, když Dan Kotas vsítil pátou domácí branku. Uporský samostatným útočným výpadem Mačka nepřelstil. Na druhé straně Martin Havránek ve 43. minutě šumperského Macka přelstil vzdušným lobem a Poruba vedla 6:1. Šumperská obranná hra nefungovala, jak by měla. Špatně si hlídali hráče, domácím nechávali hodně prostoru a v útoku byli hosté bezzubí. Chyběla jim častější střelba, puk chtěli dovést až do brány. Příkladem byl Zindulka, který se propracoval přes domácí obranu a tak dlouho míchal kotoučem, až byl za brankou.

Přesto se našla skulina v obraně domácích, kterou hosté dokonale využili. Filip Kužílek střílel od levého mantinelu, Maček si proti střele lehl a dorážku Michala Zouhara už nedokázal zastavit. Šumperk snížil na 6:2. Hostující Macek se blýskl zákrokem proti Boleslavskému. Pak si poradil se střelou Mládka i Šípka, ale na dorážku Tomáše Gřeše v leže už nestačil. Poruba sedm minut před koncem třetí třetiny vedla 7:2. Další domácí pokusy dokázal šumperský gólman likvidovat, ale jeho spoluhráči v útoku nedokázali přetavit útočné výpady v góly. Desátý gól zápasu, osmý Poruby a třetí Tomáše Gřeše padl v poslední minutě utkání. Gřeš si sjel ze střídačky na nabídku Patrika Goly od zadního mantinelu a završil výhru nad Šumperkem na konečných 8:2.

Výsledky ostatních zápasů Ligy SD – Východ:

HK Jestřábi Prostějov – VSK Technika Brno 5 : 1
HC Slezan Opava – HC Frýdek-Místek 2 : 3 sn
SHKm Hodonín – SK Karviná 7 : 3
HC Uherské Hradiště – HCM Warrior Brno 3 : 2

Ohlasy k utkání

Petr Rambousek (HC RT TORAX Poruba): První třetina byla opatrná z obou stran. Nevyužili jsme přesilovku pět na tři, kterou jsme nedávno trénovali, ale dnes jsme měli jiné hráče než ve čtvrtečním zápase. Soupeř přesilovku pět na tři využil. Od druhé třetiny jsme ovládli hru, kluci si myslím, že zahráli výborně, přišel nám pomoct Vojta Šípek z mladšího dorostu. Moc šikovný hráč. Máme hodně nemocných hráčů, sestava se nám trochu rozpadla, a v obranných řadách máme jen mladé hráče. Jsem rád, že kluci dokáží hrát na každém postu, že se umí zastoupit a to je důležité. Zápas jsme zvládli.

Ivan Alka (HK MD Šumperk): Z mého pohledu jsme soupeři stačili jen v první třetině. Od druhé třetiny byla Poruba jasně lepší. A i když jsme dostali góly z našich chyb, oni nás přehráli bruslařsky a i herně byli silnější a zaslouženě vyhráli.