Starší dorostenci si poradili také s Opavou

02.03.2012, Kateřina Juříková

Starší dorost má v posledních dnech pořádně napnuté nervy. Těmto mladíkům jde totiž o hodně a potřebují každý bod. To se jim v dnešním zápase povedlo, i když je hráči z Opavy pořádně prohnali. Přestože hosté měli hodně mladý tým, odolávali domácímu útoku. První branka padla z holí domácích již v páté minutě první třetiny, ale hosté v desáté minutě odpověděli protiútokem. Záhy si domácí vzali vedení zpět. Od druhé třetiny byl zápas velice napínavý, přibyly osobní souboje a hra byla rychlejší a bojovnější. Opava ve druhé části vstřelila svůj druhý a zároveň poslední gól, ačkoliv se o další skórování pokoušela i nadále. Zato domácí měli větší štěstí a za celý zápas se do klece trefili celkem sedmkrát. Gelnar přispěl jednou brankou a dvěma nahrávkami a dvakrát se do sítě trefili Csomor a Michal Pelech. Další zápas sehrají starší dorostenci v neděli 4. března na ledě Prostějova.

Liga staršího dorostu - 34.kolo pá 2.3.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
Hokejový klub Opava
7:2(2:1, 2:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 5. Schwarz (Gelnar), 15. Pelech (Kaifáš, Mládek), 22. Csomor (Gelnar), 38. Pelech, 47. Gelnar (Csomor), 50. Pobuta (Havránek), 55. Csomor (Schwarz, Balcar) – 10. Rybka, 32. Borunský (Rybka). Rozhodčí: Fiedler – Laczko, Škrobák. Vyloučení: 2:1. Bez využití. Diváci: 102. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2, 7:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Mec – Schwarz, Demel, Chamrád, Síkora, Wolný, Balcar, Soukal, Bolek, Pelech, Štěpán, Mládek, Havránek, Kaifáš, Pobuta, Smrčka, Holáň, Csomor, Laryš, Gelnar, Juřík.
Hokejový klub Opava: Kostka – Hlaváček, Humplík, Nardelli, Slavík, Hlísta, Hudeček, Borunský, Volf, Otipka, Horák, Rybka, Rousek, Machač, Ostřanský, Matušek.

Hned v první minutě si oba celky zkusily vystřelit na gólmana. Góly z toho sice nepadly, ale zato se oba gólmani protáhli. Poté se domácí dostali do výhody, neboť rozhodčí svou zdviženou paží upozornil, že jeden opavský hráč bude vyloučen. Porubští sice tlačili na Kostku, ale ten byl neoblomný a tento nátlak ustál.

Domácí svou, jak se nakonec ukázalo, jedinou přesilovku zápasu nevyužili. Jakmile se však Machač vrátil z trestné lavice, doťukal Jakub Schwarz kotouč za brankářova záda.

Domácím se do krve vlila povzbuzující energie a stále opavské tlačili k jejich bráně. Hosté se stěží dostávali k puku, a když už se jim to podařilo, nemohli se dostat přes domácí obranu. Každou chvíli tak měl kotouč někdo jiný.

V páté minutě si vysloužil trest porubský Bolek a poslal svůj tým do oslabení. Každý by si jistě myslel, že v oslabení se hraje hůře, ale na domácím týmu to nebylo znát. Chvílemi se zdálo, že hosté mají problémy, neboť je domácí drželi v jejich obranném pásmu.

Většinu času se hrálo před Kostkou, který byl neustále v pohybu a neměl čas si odpočinout. Hosté se stále snažili prodrat před porubského gólmana. Mec neměl moc práce, ale když se hostům podařilo před něj dostat, pořádně mu zatopili.

Poté, co se vhazovalo v obranném pásmu Poruby po zakázaném uvolnění, využili hosté tuto příležitost a skórovali. Mezi Mecovy betony se trefil David Rybka. Stav byl tedy srovnán na 1:1, ale domácí tým boj nevzdal. Hra se znovu přesunula k opavské kleci. Zde měl velkou příležitost Holáň, který vystřelil tvrdou střelu z mezikruží. Kostka naštěstí stačil zakrýt škvírku, do které měl puk namířeno. Nakonec se však podařilo skórovat Michalu Pelechovi.

Poruba se dostala opět do čtyř, ale tak jako v prvním oslabení, tak i v tomto, nebylo vidno, že je Opava ve výhodě. Hosté se snažili dostat k puku a jakmile jej měli na hokejkách, tak nedokázali přejít přes domácí obranu nebo o kotouč záhy přišli.

O vyrovnání se pokusil Nardelli, ale Mec byl rychlejší a porubský kapitán Soukal mu již nedovolil šťourat gólmanovi mezi betony. První třetina tedy skončila stavem 2:1.

Po vhazování se puku ujali domácí a ve druhé minutě se jim podařilo vstřelit gól. Gelnar objel klec a nahrál již připravenému Martinu Csomorovi, který se trefil za nepozorného Kostku. Do opavských hráčů jakoby vjel blesk a začali více útočit. I hra byla napínavější, bojovnější a hráči šli více do osobních soubojů. Nardelli, Rybka a Borunský se snažili jeden po druhém střílet na Mece, ale porubský gólman ani jednu střelu za sebe nepustil.

I domácím se nedařilo naplnit poslání a puk ne a ne skončit v síti. Velkou šanci trefit se za brankářova záda měl Mládek, který stál před klecí, přihrávku však nezachytil. Druhou velkou šanci měl Schwarz. Opavský bek chtěl vyhodit kotouč z pásma, ale nahození zachytil Schwarz a než stačili oba obránci zareagovat, vypálil prudkou střelu. Zazvonila pouze horní tyč.

Rčení "Nedáš, dostaneš" se v tomto zápase potvrdilo. Gelnar, Csomor ani Schwarz nepřekonali opavského obra, takže vzápětí ukořistili puk hosté a David Borunský skóroval.

Dlouho se pak domácí a hosté přetahovali o kotouč a hrálo se chvíli před Mecem a chvíli před Kostkou. Ke konci třetiny se hrálo už jen před opavskou bránou, kde domácí dělali peklo. Holáň a Chamrád měli pár šancí, ale nevyužili je. Nakonec objel bránu Michal Pelech a vystřelil přímo mezi otevřené betony. Po druhé třetině byl stav 4:2.

V poslední části ještě nebylo rozhodnuto, ale domácí si už s hosty hráli na kočku a myš. Porubští hráči předváděli neuvěřitelné kličky a obhazovačky, které se jim vždy povedly. Kostka také předváděl neuvěřitelné kousky ve své kleci, ale při jeho výšce to bylo možná i na škodu. Po tvrdých střelách Csomora dorazil puk do klece Jakub Gelnar.

Další šanci na gól měli ve společné akci Mládek s Pelechem, ale Kostku nepřekonali. Opavský obránce je dojel a přihrávky zablokoval svým vlastním tělem. Ale tlak ze strany Poruby nepolevoval a hráči Opavy, ač s mladým týmem, jim byli dobrými soupeři.

Domácí se na čas uhnízdili v útočném pásmu a pořádně hostím zatopili pod kotlem. Hloučkem, který se před opavskou klecí utvořil, prohodil Pavel Pobuta svou střelu a gólman jen pozoroval puk, jak letí kolem něj.

Na tento gól chtěl odpovědět Borunský. Ujížděl k Mecovi a jedinou překážkou mu byl Síkora, který jej poté dostal až k mantinelu a zabránil mu ohrozit bránu. Hosté se poté na pár minut usadili v útočném pásmu, ale jejich střely nebyly úspěšné.

Domácí opět zaútočili v 55. minutě. Opavský gólman se opět snažil neinkasovat, ale po jednom ze svých zákroků se nestačil sesbírat z ledu a toho využil Martin Csomor a zasunul kotouč do odkryté klece.

Do konce utkání již žádná branka nepadla, i když se Borunský málem trefil do nekrytého prostoru. Šancí bylo za celý zápas mnoho, ale brankáři předvedli parádní výkony. Díky Kostkovi padlo do jeho svatyně jen sedm puků a Mec dokázal, že je kdykoliv schopen zastoupit porubskou jedničku Mačka.

Ostatní výsledky 34. kola LSD – sk. Východ

HK MD Šumperk – HC Orlová NEHRÁNO, soupeř se včas nedostavil k utkání
HC Zubr Přerov – HC Uherské Hradiště 9 : 1
HC Frýdek-Místek – SK Karviná 6 : 7
SHKm G-mont Hodonín – LHK Jestřábi Prostějov 8 : 11

Ohlasy k utkání

Petr Rambousek (HC RT TORAX Poruba): Myslím si, že zápas měl z obou stran náboj. Opavu jsme celou sezonu přehrávali ve všech třech zápasech, ale bylo na nich vidět, že jsou houževnatí. Šancí dnes bylo hodně. Za stavu 3:2 a 4:2, kdy to ještě vypadalo, že Opava myslí na dobrý výsledek, tak jsme si v některých akcích dovolili hrát profesorsky, což jsme klukům vytkli. Za stavu, kdy je to o gól či o dva, by se mělo střílet z mezikruží a vyvíjet tlak do branky. Fintičky si hráči mohou dovolit až když je stav o pět, šest gólů. Sestavy se teď často mění. Někteří naši hráči chodí do juniorky, my zkoušíme hráče z mladšího dorostu. Výkonnostně se kluci posouvají. Jde to také vidět na Opavě, měli teď mladé kluky. Takže v tomhle směru už ty zápasy nejsou takové, jaké byly uprostřed sezony. Stále jdeme za svým cílem, i když ztrácíme teoreticky tři body na Přerov, ale do posledního utkání chceme všechno vyhrát. Když se tam nedostaneme, tak se tam dostane ten lepší a to bude Přerov.

Jaroslav Planovský (HC Slezan Opava): Čekali jsme větší nářez, protože jsme tady jeli s velice mladým mančaftem. Naši kvalitní a dobří hráči mají zranění a jsou nemocní. Mladé musím pochválit, že odehráli dobrý zápas. Škoda jen poslední třetiny, kdy jsme dostali tři góly.