Starší dorostenci přejeli v jednoznačné partii Prostějov

10.02.2012, Adam Bagar

Další dohrávané utkání sehráli starší dorostenci tentokrát na svém ledě, kam přiletěli prostějovští Jestřábi. Těm jakoby někdo před zápasem přistřihnul křídla. Poruba totiž od úvodního buly jasně dominovala a zápas se tak měnil spíše v exhibici. Především v první polovině střetnutí byla k vidění řada pohledných akcí a sedm branek v prostějovské síti. Brankostroj domácích se poté zasekl, přesto v závěru přidala Poruba další dva góly. Vytoužené desítky se už ovšem nedočkala, skóre se tak zastavilo na výsledku 9:2. Dvakrát se shodně trefili útočník Jakub Schwarz a obránce Patrik Demel. U tří branek byl také Martin Csomor. Další pátek sehrají svěřenci trenéra Petra Rambouska důležitý mač s vedoucím Přerovem.

Liga staršího dorostu - 26.kolo pá 10.2.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
LHK Jestřábi Prostějov
9:2(3:1, 4:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 5. Csomor (Schwarz), 10. Baca, 19. Schwarz (Csomor), 23. Demel (Gelnar), 26. Havránek (Holáň), 29. Schwarz (Baca, Csomor), 33. Stanke (Chamrád, Smrčka), 56. Pobuta (Pelech), 56. Demel (Balcar) – 10. Čamek (Dočkal), 36. Tomek (Krček). Rozhodčí: Langer – Hrubec, Urbánek. Vyloučení: 6:6. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 102. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 7:1, 7:2, 9:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Maček (od 41. Mec) – Baca, Demel, Chamrád, Vrána, Balcar, Soukal, Stanke – Gelnar, Schwarz, Pobuta, Havránek, Gola, Kaleta, Smrčka, Holáň, Kaifáš, Csomor, Pelech.
LHK Jestřábi Prostějov: Hejnisch (od 29. Vysloužil) – Hradil, Zavřel, Galeta, Melka, Zbořilák, Maška, Pán, Markl, Tomek, Krček, Gatěk, Vybíral, Čamek, Dočkal, Wind.

Dohrávku s Prostějovem začala Poruba tradičně velmi aktivně. Už po čtyřech minutách se dočkala zasloužené vedoucí branky. Martin Csomor po buly ve vlastním obranném pásmu vystartoval, nabral rychlost a před prostějovským gólmanem chladnokrevně bekhendovým pokusem zavěsil. RT TORAX měl následně výhodu dlouhé přesilovky pět na tři. Tu nesehrál úplně ideálně a trestalo se tudíž již v klasickém vlastním oslabení na druhé straně. Michal Čamek měl před Mačkem až příliš prostoru a střelou o tyč překvapivě vyrovnal.

Radost z remízového stavu vydržela Jestřábům pouhých devatenáct vteřin. V přesilové hře si sjel drze před branku obránce Jakub Baca a pohotově pod ležícím gólmanem skóroval. Navýšit vedení mohli Schwarz a Csomor, ale ztroskotali na betonu, respektive mrštné lapačce gólmana. Skóre se neměnilo ani po Pelechově střele, která orazítkovala jen tyč. Až v další početní výhodě se domácí dočkali. Csomorova střela skončila na tyči a touš dopadl těsně před brankovou čáru, kde jej doklepl do branky Jakub Schwarz.

Také v závěru třetiny pokračoval mohutný porubský nápor. Kaleta trefil z dobré pozice jen hruď Hejnische a dobře bruslící Gelnar při individuální akci netrefil po blafáku prostor tří tyčí. RT TORAX svého soupeře v první dvacetiminutovce přestřílel 26:4 a výsledek 3:1 byl tedy pro hosty ještě velice milosrdný.

Ve druhé části pokračovala porubská exhibice. Oku lahodící akci předvedlo duo Csomor - Gelnar, když druhý jmenovaný svou tečí jen těsně minul pravou tyč. Až Patrik Demel protrhl krátké střelecké trápení domácích, když si počkal na správný okamžik a trefil se přesně pod víko. Za tři minuty musel Hejnisch lovit ze své klece již pátý touš. Krásně jej na brankovišti vykoupal Martin Havránek.

Na ledě existoval prakticky jen jeden tým. Poruba výborně bruslila a vytvářela si jednu šanci za druhou. Z poměrně těžkého úhlu se dokázal prosadit již podruhé v utkání Jakub Schwarz, když kotouč jen tak tak doskákal za brankovou čáru. Hejnisch již přenechal své místo Vysloužilovi, který měl zpočátku i velké štěstí. Chamrád totiž nastřelil břevno a o další dvě minuty později Gelnar tyč. Při hře čtyři na čtyři přišla sedmá branka. Vojtěch Stanke napřáhl a jeho střela skončila až v prostějovské kleci.

Svou šikovnost následně předvedl Gola, jenž se svými kličkami dostal až před Vysloužila, kde ovšem neuspěl. Hanáci se dostali na chvíli do hry díky dlouhé přesilovce pět na tři. Tu dokázali bleskově zužitkovat. Z předbrankového prostoru zamířil přesně k tyči Jakub Tomek. Domácí již v závěru periody neměli takový tlak, a tak výsledek po čtyřiceti minutách hry byl 7:2.

Ve třetí třetině již výrazně ubylo šancí. Přesto byl RT TORAX nadále lepším celkem a Mec, který vystřídal Mačka, tak měl minimum práce. Gólově dokázali domácí svou převahu vyjádřit až po patnácti minutách hry. To Pelech ukázkovým sólem nakonec připravil stoprocentní gólovku pro Pavla Pobutu, který se do prázdné svatyně nemohl mýlit. Za pouhých osmnáct vteřin přišel devátý zásah do černého. Patrik Demel byl při chuti a střelou nad lapačku přidal svou druhou branku v zápase.

Poruba ucítila šanci na desítku. Nejblíže k ní měl Havránek, ten měl odkrytou celou horní část branky, přesto Vysloužil dokázal jeho střelecký pokus vyrazit. Jestřábi již své hnízdo do závěrečné sirény uhlídali a RT TORAX se tak mohl ve zcela jednoznačném klání radovat z vysokého vítězství 9:2.

Ohlasy k utkání

Petr Rambousek (HC RT TORAX Poruba): S Prostějovem jsme sehráli již dvě utkání. Doma jsme vyhráli vysoko 8:1 a u nich jsme prohráli 3:4, což nás nakonec může mrzet a možná to budou ty dva body, které o všem rozhodnou. Proto jsme se na soupeře dobře připravovali a chtěli jsme jim tu porážku oplatit, v duchu jsme uvažovali i o desítce. Doma hráli houževnatě, ale dnes mi přišli takoví odevzdaní, navíc nepřijeli v kompletní sestavě. Myslím si, že kluci podali dobrý výkon. Byly tam i pěkné akce. Po první třetině jsme sice vedli 3:1, ale náš náskok mohl být výrazně vyšší. Sehráli jsme špatně přesilovku čtyři na tři a pět na tři, pak jsme navíc sami dostali gól. Po druhé třetině jsme udělali nějaké změny v sestavě, aby si všichni zahráli. Od té doby, co se nám vrátili z Vítkovic Gola, Gelnar a Demel, tak trénujeme ve formacích, ve kterých hrajeme i zápasy, což je velké pozitivum. Myslím si, že naši vítěznou šňůru udržíme až do konce soutěže a věříme tomu, že za sedm kol Přerov někde může klopýtnout. Může se rozhodnout již v pátek. Kdybychom s nimi prohráli, tak už by asi bylo rozhodnuto. Celý týden se na ně budeme soustředit a připravovat. Věřím, že proti Přerovu nastoupíme v plné sestavě. Jakub Baca dostal pořádného koňara a může se stát, že nebude k dispozici, což by bylo obrovské oslabení, protože nám hraje velmi dobře a hraje dobře i v juniorce.

Ivo Horák (LHK Jestřábi Prostějov): Domácí byli jasně lepším týmem, přehrávali nás ve všech herních činnostech a zvítězili tudíž zaslouženě. Blahopřeji jim k vítězství a přeji jim, aby ještě zamotali boj o první místo. Nebyli jsme tady úplně v kompletní sestavě, ale na to se určitě nechci vymlouvat. Přestože jsme dostali devět branek, tak musím pochválit oba gólmany, protože pochytali několik dalších šancí soupeře. Ve hře se nám příliš nedařilo, protože soupeř byl důraznější a lépe bruslil.