Ze starších dorostenců se stali horníci, výhru nad Frýdkem-Místkem vydolovali

11.12.2011, Gabriela Juříková

Poslední zápas roku 2011 sehrál RT TORAX proti Frýdku-Místku. Hosté propagovali defenzivní hru, což dělalo domácí útočné skvadře velké problémy vsítit nějaký ten gól. Do útočného pásma se dostávali poměrně lehce, ale překonat obranný val vytvořený před brankářem Beranem nebylo snadné. Poprvé se povedlo skórovat Martinu Havránkovi z otočky mezi kruhy. Do přestávky přidali ještě jednu trefu. V druhé třetině hosté snížili přesilovkovým gólem z hole Radka Ďurička. Výhru pak v polovině zápasu pojistil Jakub Gelnar. Další ligový zápas je na programu až za čtyři týdny - 6. ledna. Ale je možné, že starší dorostenci sehrají nějaká přátelská utkání, aby si udrželi zápasové tempo.

Liga staršího dorostu - 20.kolo ne 11.12.13:30
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Frýdek-Místek
3:1(2:0, 1:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 8. Havránek (Baca), 10. Pobuta (Pelech, Gola), 31. Gelnar (Baca) - 27. Ďuriček (Rykala, Czylok). Rozhodčí: Sír - Jureček, Rychlý. Vyloučení: 3:2. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 100. Střely na branku: 49:16 (16:8, 16:6, 17:2). Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1.
HC RT TORAX Poruba 2011: Maček - Soukal, Stanke, Baca, Demel, Chamrád, Balcar - Havránek, Wolný, Kaleta - Csomor, Schwarz, Gelnar - Gola, Pobuta, Pelech - Laryš, Smrčka, Holáň.
HC Frýdek-Místek: Beran - Blažek, Flegr, Galvas, Kána - Alina, Carbol J., Carbol O., Ceniga, Czylok, Ďuriček, Rykala, Volný.

Na porubský led vyjel další soupeř s prořídlou sestavou. Frýdek-Místek na rozdíl od Hodonína, minulého soupeře, byl však tvrdší oříšek. Do útočného pásma se domácí dostávali poměrně lehce, ale překonat obranný val vytvořený před brankářem Beranem nebylo snadné. Kaleta vyprášil jen gólmanovy betony, Chamrád pálil nad horní tyč, Holáň dvakrát střelecky neuspěl, a i když Havránkova střela vypadla Beranovi z lapačky, nebyl tam nikdo na dorážku.

Na druhé straně si brzy osahal puk i gólman Maček. Nejdřív pálil Flegr a posléze puk jen těsně minul pravou tyč po střele Ďurička. Byly to však ojedinělé pokusy, protože se více herního času trávilo před frýdeckou brankou. Dát Beranovi gól, resp. celé pětce, nebylo jednoduché. Podařilo se až v osmé minutě, po zásluze Jakuba Baci, který udržel pásmo a okamžitě poslal puk do volného prostoru mezi kruhy, kde si najel od branky Martin Havránek a s obráncem na zádech z otočky poslal puk do brány.

Do dvou minut se RT TORAXu podařilo Berana překonat podruhé. Tak dlouho si domácí v útočné třetině nahrávali, až se puk dostal k Pavlu Pobutovi, který se projel kolem brankoviště a ležícího brankáře překonal – 2:0. Spoustu šancí domácí nepochopitelně spálili. Frýdecké jednoznačně přestříleli, přesto z šestnácti střel dokázali jen dvakrát skórovat. Hosté velmi dobře bránili, přistupovali rychle k protihráčům a dokázali hodně střel zblokovat. Ale dokázali být i nepříjemní z rychlých brejků.

V druhé třetině ujel Alina. Soukal mu stačil včas nadzvednout hokejku a posléze se Ondřej Carbol neprosadil střelou přes obránce. Hostům se povedlo snížit v sedmé minutě druhé třetiny, když využili přesilovku. Skákavý puk se Maček snažil schovat pod lapačku, ale rychlejší byl Radek Ďuríček. Plácl do kotouče a ten obloučkem přeletěl přes klečícího Mačka do brány. Pak si vypracovali hosté další tlak, domácí závar před bránou ustáli a z následného protiútoku si vzali dvoubrankové vedení zpět.

Když Jakub Gelnar viděl, že nemůže střílet, objel branku a snažil se puk zasunout do brankoviště. Možná by to gól nebyl, ale puk se šťastně pro domácí, nešťastně pro hosty odrazil od gólmanových zad za brankovou čáru a bylo to 3:1. V druhé třetině měli domácí dvě přesilovky, měli v nich několik šancí, ale ani jednu neproměnili. Zahráli si i oslabení, v kterém se dostal do úniku Josef Wolný. Byl zastaven za cenu trestného střílení, které neproměnil. Zazvonila levá tyč.

Ve třetí třetině se hrálo jen na jednu branku, kterou strážil Dominik Beran. Domácí stříleli slepými patronami. Ze sedmnácti střel, které na Berana vyslali, se žádná neujala jako gólová. Hosté v poslední třetině zaznamenali jen dvě střely. Ondřej Carbol nastřelil spojnici a Josefa Alinu Maček vychytal. Poslední tercie byla pro hosty terno. Dokázali kvalitním střelcům Poruby zápas znepříjemnit do takové míry, že netrefili ani prázdnou branku a to mnohokrát za sebou. Frýdek-Místek si sice odváží porážku, ale dost slušný výsledek na to, s kolika hráči utkání odehráli.

Další výsledky 20. kola LSD – sk. Východ:

HK MD Šumperk – SK Karviná 4 : 1
HK Jestřábi Prostějov – HC Plus Oil Orlová 11 : 2
SHKm G-mont Hodonín – HC Zubr Přerov 4 : 5
HC Slezan Opava – HC Uherské Hradiště 2 : 4

Ohlasy k utkání

Petr Rambousek (HC RT TORAX Poruba): Dneska to nebylo tak jednoduché jako v minulých zápasech. Neměli jsme rychlé a pohotové střely, soupeř nám hodně blokoval hokejky a rychle pokrýval hráče. Obránci sice stříleli, ale nebyly tam žádné teče, žádné clonění. Několikrát jsme netrefili prázdnou branku, neproměnili šance dva na jednoho. Soupeř hodně kousal, měl šance z brejků, ale ve třetí třetině jsme si výsledek pohlídali. Nebylo to jednoduché utkání, Frýdek - Místek urputně bránil, ale zvládli jsme to.

Martin Kurajský (HC Frýdek - Místek): Hodnotí se to těžko, přijeli jsme v omezeném počtu hráčů, máme dost zraněných. Vše jsme proto podřídili obranné taktice. Věděli jsme, že Poruba je po hokejové stránce daleko před námi. Přesto si myslím, že jsme uhráli docela slušný výsledek. Je pravda, že Poruba zahodila hodně gólových šanci, ale na ty se nehraje.