ZMĚNA V PRAVIDLECH! Kotouč v ochranné síti nebude vždy důvodem k přerušení hry

ZMĚNA V PRAVIDLECH! Kotouč v ochranné síti nebude vždy důvodem k přerušení hry

Gabriela Juříková, 12.08.2018
Restrukturalizace dorosteneckých soutěží a znovu zavedení juniorských týmů, a čtyřbodového systému u extraligy juniorů, nebyla pro sezónu 2018/2019 jedinou změnou, kterou si Český svaz ledního hokeje připravil. Dorostenci, hráči všech žákovských lig, rozhodčí a bezesporu i rodiče mladých hokejistů se budou sžívat s novým pravidlem pískání kontaktu puku s ochrannou sítí. Ale hlavně brankáři a jejich trenéři, kteří budou nuceni změnit své návyky.

Proč právě brankáři? Protože svaz chce docílit toho, aby se muži v masce naučili puk zastavit a rozehrát namísto toho, aby jej jen vyráželi do sítě a přerušovali tak hru. Změna byla proto probírána i brankářskou komisí. Šéftrenér ČSLH Slavomír Lener změnu pravidel hájí i tím, že by díky ní mohlo dojít ke zvýšení plynulosti hry a také k zvýhodnění aktivnějšího týmu.

Takže, kdy tedy nebudou rozhodčí, kteří budou muset být hodně pozorní, přerušovat hru při kontaktu kotouče s ochrannou sítí?
Když se puk ochranné sítě dotkne po kontaktu hokejek bránících hráčů nebo bude odražen od gólmana. A bude jedno, z kterého místa, jestli z útočné třetiny nebo ze středního pásma, bude kotouč do pásma soupeře poslán.

Hra nebude přerušena ani, když se kotouč dotkne sítě po odrazu od brankové konstrukce. Toto pravidlo bylo vyzkoušeno na turnaji osmých tříd a dle Slavomíra Lenera není vyloučeno, že se bude v budoucnu praktikovat i ve vyšších soutěžích.