Do nového roku vítězně! Dorostenci rozehráli druhou část extraligy v Olomouci výhrou 5:4

06.01.2024, Gabriela Juříková

První utkání O účast v play off odehráli porubští dorostenci v sobotu 6. ledna na ledě Olomouce a do této části Extraligy vstoupili vítězně. První a poslední gól zařídili nováčci v dresu Poruby.

Extraliga dorostu – Východ - 4.kolo so 6.1.12:00
HC Olomouc
HC RT TORAX Poruba
4:5(1:1, 1:2, 2:2)
Branky a nahrávky: 12. Kubát (Harásek, Kimak), 26. Prokop, 53. Prokop (T. Navrátil, Kalman), 60. Harásek (Holéczy, Kubát) – 2. Fasner (Bobok, Douda), 24. Ostřížek (Dragon, S. Stasjuk), 30. Indrst (Majkowski), 43. Dragon (Stryczek), 57. Douda (Skorochod, S. Stasjuk). Rozhodčí: Kroček – Konvička, Vojtásek. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 75. Střely na branku: 26:39 (7:6, 9:16, 10:17). Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:4, 3:4, 3:5, 4:5.
HC Olomouc: Žbánek – Přidal, Hubáček, Kalman, Holaň, V. Černý, Holéczy – T. Navrátil, Minář, Koryčanský – Chromý, Kimak, Kubát – Prokop, Harásek, Brym – Balog.
HC RT TORAX Poruba: Bernard – Majkowski, Noga, S. Stasjuk, Korbel, Michalík, Dragon – Skorochod, T. Vehovský, Ostřížek – Douda, Fasner, Bobok – Indrst, Stryczek, Dietrich.

Porubané úvodní buly vyhráli a drželi soupeře v pásmu a byli na kotouči i díky vyhraným soubojům na mantinelu a dobrému pohybu v útočné třetině. První gólová akce vznikla, když Bobok mezi kruhy přistrčil Doudovu nahrávku Šimonu Fasnerovi, který kličkou v brankovišti protlačil kotouč kolem pravé Žbánkovy tyče. Pro nedávno vítkovické hráče Doudu a Fasnera to byly první body v dresu Poruby.

První třetina byla střelecky skromná, ale vyrovnaná. Týmy hrály převážně ve středním pásmu a soupeři nedovolovaly výrazné útočné výpady. Až na začátku druhé poloviny třetiny se mohl prosadit Tobiáš Vehovský, Žbánek byl ovšem proti. Olomouc krátce nato využila komplikace na obranné modré, kdy se domácím podařilo dostat se za porubskou rozhozenou obranu, a nikým neatakován Alexej Kubát přijal na hranici brankoviště nahrávku Haráska zpoza brankové čáry a Bernarda prostřelil.


Druhou třetinu začala Mora lépe a mohla v tom pokračovat i v přesilovce kdyby se o ni nepřipravila. Více místa na ledě vyhovovalo víc Porubě, která mohla jít do vedení, kdyby Skorochod místo lapačky trefil prázdný prostor Žbánkovy klece. Co se ale nezdařilo ve 23. minutě, to nastalo o dvě minuty později, kdy byly týmy již v plném počtu. Dragonovu tvrdou střelu tečoval v levém kruhu stojící Jan Ostřížek, takže domácí brankář neměl šanci změnu směru vykrýt. Poruba šla podruhé do vedení.

Po dvou minutách na vteřinu přesně mohl RT TORAX vést o dva góly! Jenže Dragonovu nabídku poslal Indrst těsně nad horní tyč. No, a když nedáš, dostaneš! Nepovedená rozehrávka a Olomouc díky Vojtěchu Prokopovi, který puk zachytil mezi kruhy, opět vyrovnala.
Jenže hosté do vedení dostali i potřetí. Gól si připsal Jakub Indrst, když dorážel na hranici brankoviště Majkowského střelu. Gólman puk sice zastavil, ale nedržel pod kontrolou a jeden z obránců Mory při otočce puk poslal bruslí za brankovou čáru.

Hanáky vlastní gól opařil a na ledě vládl RT TORAX. Stanislav Žbánek si připisoval zákrok za zákrokem. Bernard se do permanence dostal jen v oslabení, které hosté ustáli bez ztráty vedení i díky obětavosti hráčů.


Olomouc se po přestávce vrátila do utkání aktivně. Porubané byli pod tlakem, přesto to byli oni, kdo se gólově prosadil. Dominik Dragon sebral za obrannou modrou puk a kolem levého mantinelu se protáhl až do střelecké pozice. Žbánek vystřelený puk přes obránce sklapnul mezi betony, ale střela byla tak prudká, že kotouč prošel až do olomoucké brány – 4:2.

Hanáci se dostali na kontaktní gól využitím přesilovky. Navrátilova střela se odrazila na hokejku Vojtěcha Prokopa a na druhý pokus dostal kotouč dorážkou za Bernarda. Ofenzivní nadechnutí Mory zastavilo vyloučení a tak si i Porubané připsali gól v přesilovce. Kombinaci po obvodu pásma zakončil střelou z první Skorochod, ale před brankovištěm puk ještě tečoval Jiří Douda.

Domácí se vrhli do útoku a těžili z něj přinejmenším střeleckou produktivitu. Bernard odolával, i tak se Hanákům podařilo dvacet vteřin před koncem základní hrací doby stav snížit. Dramatizaci zařídil Jakub Harásek samostatným únikem se zakončením nad lapačku. Po oddechovém čase trenéra Philippa hrála Mora zbývajících 14 vteřin bez gólmana, prodloužení si ale nevynutila.

Dorostenci HC RT TORAX Poruba tak do nového roku vstoupili vítězně a do tabulky druhé části extraligy, tedy O účast v playoff, si připsali první body.