Slezské derby pro RT TORAX! Výhrou získal v základní části skvělých 115 bodů

01.03.2024, Gabriela Juříková

Poslední kolo základní části Chance ligy odehráli Porubané v Hale Polárka. Po první třetině vyhrávali jen 1:0, ale v prostředním dějství i díky trestnému střílení navýšili vedení na čtyři góly Christov. Nulu Dolejšovi sebral Macháček, ale co hosty opět zdobilo, byla oslabení. Nakonec z toho byla ve Frýdku-Místku výhra 5:1.

CHANCE LIGA - 52.kolo pá 1.3.17:00
HC Frýdek-Místek
HC RT TORAX Poruba 2011
1:5(0:1, 1:3, 0:1)
Branky a nahrávky: 36. Macháček (Ramik, Walega) – 2. Lemcke (Gutwald), 23. Berisha (Krenželok), 28. Šedivý (Klímek, Vachovec), 29. Christov (TS), 43. Střondala (Klimíček). Rozhodčí: Svoboda, Kostourek – Belko, Kotlík. Vyloučení: 0:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1118. Střely na branku: 31:27. Průběh utkání: 0:4, 1:4, 1:5.
HC Frýdek-Místek: Švančara (29. Mokry) – Homola, Haman, Výtisk, Hrachovský, Kowalczyk, Hrůzek – Doktor, Walega, Svačina – Cedzo, Haas, Veselý – Hotěk, Šuhaj, Martynek – Krajč, Macháček, Ramik.
HC RT TORAX Poruba 2011: Dolejš – Doudera, Stehlík, Klimíček, Voráček, Gutwald, Lemcke – Tvrdoň, Střondala, Christov – Šoustal, Vachovec, Razgals – Gřeš, Krenželok, Berisha – Šedivý, Klímek.

Porubané šli do vedení už ve druhé minutě po střele Justina Lemckeho, když si sjel mezi kruhy. Švančara byl sice na správném místě, puk betony ale nezachytil. Za dvě minuty ale pokryl Vachovcovu střelu z blízka. Hosté byli v ofenzivní činnosti aktivnější. V polovině třetiny se do tlaku dostali rysi, jenže hra se byla přerušena, protože Voráček zastavil kotouč svým obličejem. Samozřejmě nechtěně, necíleně. Poté minul Dolejšovu bránu několikrát Kowalczyk.

Po dalším porubském kolotoči nahrávek, střel a dorážek se do šance dostal střelou od modré Macháček. Dolejš udržel jednobrankové vedení i po střelách Hoťka, Haase i Svačiny. Tři minuty před přestávkou se nepodařilo navýšit vedení Šedivému. Švančara si levou tyč pohlídal. Frýdeckomístečtí mohli srovnat před odchodem do kabin v přesilovce, jenže RT TORAX je v oslabeních nejlepším týmem, takže to měli domácí hodně těžké.


V čase 22:20 domácí obránce neodhadl nahrávku o mantinel, kterou sebral Aaron Berisha. Po nahrávce Krenželokovi si sjel do brankoviště a kapitán Poruby mu puk naservíroval na krásnou střelu do odkryté poloviny brány, kde se Švančara nestihl dost rychle přesunout. Po možnostech domácích změnit stav, třeba z hole Hamana se dostal ke klouzavému kotouči na hranici brankoviště Ondrej Šedivý a ležícího gólmana přehodil. Po půlminutě se do úniku dostal Vít Christov, který byl ale hákován a nařízené trestné střílení s lehkostí poměnil ve čtvrtý porubský gól. Domácí trenéři si vybrali oddechový čas a do brány se postavil Mokry.
Porubskému brankáři odebrat nulu hodlal ve třicáté třetí minutě Oskar Haas. Dolejš měl ale dobrý výhled a neměl problém zakročit. V druhém oslabení vychytal Walegu, Hamana, ovšem na dorážku Štěpána Macháčka už klečíc na ledě, nedosáhl. Vstřelená branka dodala domácím vzpruhu a zbývající čtyři minuty byli aktivnější.


RT TORAX vstoupil i do třetího dějství útočně. Mokry měl co dělat, aby zkrotil dělovku Střondaly a posléze nečekaný únik Šoustala. Ve třetí minutě se už ale díval na puk za svými zády, když Vojtěch Střondala těsně za modrou čarou napřáhl a zamířil ze svého pohledu do pravého horního rohu. Byla to jeho dvacátá branka sezóny.
Nepřesnosti v rozehrávkách ale i v nahrávkách zastavovaly domácí tým v efektivnějším přechodu do útočné třetiny, čehož RT TORAX využíval v přechody do brejků. To RT TORAX předváděl i ve třetím oslabení, kdy měl Klimíček šanci navýšit vedení. Mokry nedovolil zlepšit Porubanům statistiku ve střelených brankách ve čtyřech, které by navýšili na devět.
Dolejš sedm minut před koncem základní hrací doby vykryl šikovné příležitosti Šuhaje a následně Martynka. Nepřišel si na něj ani Hotěk a v závěru třetiny ani porubský odchovanec Svačina, který se před porubskou brankou ocitl zcela sám. Dolejš vystrčil pravý beton rychlostí blesku.

Porubané získali výhrou 5:1 tři body a celkově po základní části jich získali skvělých 115 za 31 plnobodových výher, devět za dva body a čtyři prohry za bod. Jen 8 zápasů z 52 Režnarovi svěřenci nebodovali.

Ohlasy k utkání

Martin Hrnčár (HC Frýdek-Místek): Zápas nám nevyšel dnes nejen výsledkově, ale také i herně. Plán byl dnes absolutně jiný. Čtyřicet kol byl tento tým pod tlakem, konečně jsme si mohli zahrát uvolněný hokej a hlavně potěšit naše fanoušky. Navíc jsme měli s Porubou pozitivní bilanci, takže jsme si na ní věřili. No a to, že jsme měli zraněné hráče, tak na to se vymlouvat určitě nemůžeme. Náš přístup nebyl dobrý, dělali jsme individuální a hlavně triviální chyby, které nás stály zápas. I přesto, že jsme se zachraníli v minulém kole, tak jsem očekával, že se rozloučíme vítězstvím. Hlavně pro naše diváky. Nejsem absolutně spokojený, ale je to sport, Jsou to věci, které musí především zvládat hlava. Porubě gratuluji, ukázala ohromou zkušenost a kvalitu na všech postech. Hlavně byli silní na puku a věděli se prostorově orientovat. Naši jakoby se pak báli hrát, možná je to však způsobeno i tím, že se jednalo o poslední zápas. Nám, ani soupeři, už o nic nešlo, měl to být zkrátka hokejový svátek. Na tohle ale musí být dva týmy.

Jiří Režnar (HC RT TORAX Poruba 2011): Chtěli jsme se dostat po prohře s Prostějovem opět na tu vlnu, připravit se na první zápasy, které začnou za týden. Kluci k tomu přistoupili a výsledek parádní. Hra byla slušná, za týden to začne a až tam je to důležité. Moc děkuji i fanouškům, skvělá práce!