Poruba si poradila se Znojmem. Poslednímu týmu tabulky nasázela 4 góly

21.02.2024, Pavlína Vítková

49. kolo Chance ligy mělo na programu duel prvního týmu tabulky s tím úplně posledním. Do RT TORAX ARENY totiž zavítalo Znojmo, které zatím v letošním ročníku nasbíralo jen 54 bodů. A ani výjezd do Ostravy na tom nic nezměnil. Poruba totiž vyhrála rozdílem 4:1.

CHANCE LIGA - 49.kolo st 21.2.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Leram Orli Znojmo
4:1(0:0, 1:0, 3:1)
Branky a nahrávky: 25. Střondala (Stehlík, Klímek), 42. Vachovec (Berisha), 51. Mrázek (Christov, Krenželok), 53. Gutwald (TS) – 59. Hruška (Bartko, Zahradníček). Rozhodčí: Grygera, Šico – Veselý, Tvrdý. Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1572. Střely na branku: 33:19. Průběh utkání: 4:0, 4:1.
HC RT TORAX Poruba 2011: Bláha – Doudera, Sedlák, Klimíček, Voráček, Gutwald, Lemcke, Stehlík – Klímek, Střondala, Christov – Šoustal, Honejsek, Razgals – Gřeš, Vachovec, Berisha – Vehovský, Krenželok, Mrázek.
HC Leram Orli Znojmo: Groh – Zahradníček, Bartko, Štich, Bukač, Vala, Tejnor, Mareš – Svoboda, Šťovíček, Jenyš – Beránek, Lichanec, Berger – Kratochvíl, Hruška, Matuš – Sedláček, Sklenář, Adámek.

První perioda příliš hokejového vzrušení nenabídla. Na porubské straně měli solidní šance například Tomáš Gřeš, Tomáš Šoustal, Frenks Razgals či Maxim Vehovský, ani jeden z pokusů ovšem do znojemské brány nedoputoval. Znojmo mělo příležitost ke skórování zejména při vyloučení Antonína Honejska, stav zápasu se ovšem stejně neměnil. Do kabin se tedy šlo za průběžného výsledku 0:0.

V úvodu prostřední části se přesilovky dočkala také Poruba. Obránce Dominik Tejnor si totiž vykoledoval dvě minuty za hákování. Ani Ostravané nicméně nabídnutou výhodu nezužitkovali. Chvíli po jejím skončení už se ale RT TORAX ARENA mohla konečně radovat. V čase 24:58 se ke kotouči dostal Vojtěch Střondala a zapsal už sedmnáctý gól v této sezoně. Za hosty mohli posléze vyrovnat Kratochvíl, Adámek a Sklenář, jejich akce však k úspěchu nevedly. A nic na tom nezměnil ani trest pro Lukáše Douderu, jenž se dle sudích provinil krosčekem. Před koncem třetiny to zkoušeli ještě Svoboda a Šťovíček, puk ale skončil jen na Bláhově tyčce. Do koncovky šli tedy Ostravané s těsným náskokem.

Orli už museli v koncovce vyrazit do ofenzivy, v boji o záchranu se totiž hodí každý bod. Čáru přes rozpočet jim ovšem udělal Michal Vachovec, který v čase 41:58 propasíroval kotouč do Grohovy sítě a zapsal osmou letošní branku. Znojemští se přesto nevzdávali a snažili se napadat. Jejich aktivitu ale po chvíli přerušilo vyloučení Davida Šticha. Porubané sice z této přesilovky nic kloudného nevytěžili, jen o pár momentů později jim ovšem rozhodčí nabídli další. A tak v čase 50:44 stejně zvedali ruce nad hlavy. Třetí domácí gól vstřelil Petr Mrázek.

Následovalo provinění Tomáše Svobody, po němž bylo dokonce nařízeno trestné střílení. To si vzal na starost Michal Gutwald a navýšil na 4:0. Znojemské naděje se tak definitivně rozplynuly. V úplném závěru sice ještě snížil Jan Hruška a pokazil tak Bláhovi čisté konto. To už ovšem hostům nebylo nic platné. RT TORAX zapisuje do tabulky další tři body a celkem jich má už 110.

Ohlasy k utkání

Jiří Režnar (HC RT TORAX Poruba 2011): Věděli jsme, že to bude nepříjemný zápas, protože Znojmo hraje o všechno. Kluci byli nabuzeni, proto první čtyři minuty jsme byli pod tlakem. Pak jsme se z toho dostali a jak pro nás, tak pro diváky se hrál atraktivní hokej nahoru dolů, chvilkama bez defenzívy. Hlavně ve druhé třetině. Momentálně má Znojmo výborný mančaft, poslední zápasy nastupují extraligou otřískaní kluci, ale přišli bohužel asi už pozdě. Děkujeme divákům, že si našli cestu na porubský zimák a za skvělou podporu.

Václav Baďouček (HC LERAM Orli Znojmo): Dvě třetiny jsme živili naději na zisk bodů, ale neproměnili jsme šance, které se proměňovat mají. Nechtěli jsme Porubu pouštět do velkých šancí, snažili jsme se ty dvě třetiny počkat si na naše šance, které přišly, jen neproměnili a to je důvod, proč jsme prohráli. Rozhodující byl druhý inkasovaný gól, pak si to domácí dovedli pohlídat. Mají natolik zkušený a silný tým, že trestali jedno vyloučení a proměnili trestné střílení, čímž bylo z naší strany po zápase.