Vítězné loučení v Kravařích! Poruba počtvrté skolila Vsetín, rozhodl oslavenec Tvrdoň

31.01.2024, Gabriela Juříková

A-tým RT TORAX Poruba odehrál poslední utkání v Buly Aréna Kravaře. Před televizními kamerami hostil v rámci 44. kola Chance ligy ROBE Vsetín, takže se hrálo jen o bodový rozdíl mezi lídrem soutěže a jeho pronásledovatelem. Vítěznou branku si nadělil k narozeninám Marek Tvrdoň, dvakrát se trefil Antonín Honejsek.

CHANCE LIGA - 44.kolo st 31.1.19:00
HC RT TORAX Poruba 2011
VHK ROBE Vsetín
4:3(2:0, 0:2, 2:1)
Branky a nahrávky: 17. Honejsek (Christov, Doudera), 18. Honejsek (Tvrdoň, Mrázek), 45. Gřeš (Doudera), 49. Tvrdoň (Honejsek, Lednický) – 22. Jonák (Rob, Klhůfek), 30. Hryciow (Holec, Dědek), 50. Rob (Klhůfek, Larsen). Rozhodčí: T. Veselý, T. Mejzlík – Komínek, Veselý. Vyloučení: 5:8. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1047. Střely na branku: 31:33. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 4:2, 4:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Dolejš – Doudera, Stehlík, Klimíček, Lemcke, Voráček, Gutwald – Razgals, Šoustal, Berisha – Christov, Střondala, Mrázek – Gřeš, Vachovec, Vehovský – Honejsek, Tvrdoň, Přibyl – Lednický.
VHK ROBE Vsetín: Porter – Smetana, Jenáček, Staněk, Ďurkáč, Kojo, Larsen, Hryciow – Jonák, Klhůfek, Rob – Holec, Dědek, Hrňa – Machala, Kern, Půček – Šuhaj, Bláha, Kratochvil.

První minuty byl hodně vidět Frenks Razgals. Ke střelám na Portera přidal trest, ale o oslabení nešlo. Vsetín měl trestnou lavici taktéž zaplněnou. Domácí byli na kotouči plných pět minut hry, až poté dovolili soupeři přiblížit se k Dolejšovi. Machalova střela ale skončila díky porubským betonům na zadním mantinelu. Porubané si mohli zvednout procenta využitých přesilovek, jenže gól Vojtěcha Střondaly nebyl uznán pro posunutí branky, když se vsetínský gólman od ní odrazil. Za což dostal trest a domácí borci tak hráli krátkou přesilovku pět na tři. Dál pokračovali přes minutu v klasické početní výhodě. Jenže paradoxně si gólové šance vytvořili hosté.

Daniel Dolejš si výrazně zachytal i v oslabení. Jenáčkovu střelu od modré dobře viděl a stejně dobře si pohlídal i nenadálé střely po soubojích v rozích. Bezbrankové skóre bylo i ve čtrnácté minutě po šanci Razgalse a na druhé straně střílel přes hráče Machala. Oba brankáři byli v zákrocích velmi jistí. RT TORAX dostal třetí přesilovku a po několikátém založení útoku od vlastní brány ji po minutě proměnil. Nahrávku Christova od mantinelu poslal Antonín Honejsek střelou zápěstím nad Porterovo levé rameno a po 136 minutách a osmnácti vteřinách ukončil gólový půst. Záhy dostala Poruba další početní výhodu, kterou po dvanácti sekundách ukončil opět Antonín Honejsek, když zůstal na hranici brankoviště a odražený puk po střele Marka Tvrdoně doklepnul za vsetínského gólmana.


Po přestávce byl Vsetín hodně aktivní, což zúročil na konci druhé minuty kontaktním gólem. Vít Jonák vyjel z rohu, nechal souboje spoluhráčům a vyčkal na vyplutí kotouče do prostoru. Zůstal tak sám před Dolejšem a zády k bráně vybruslil k levé porubské tyči, aby zakončil bekhendem nad beton. Pak se hrálo nahoru dolů, kdy RT TORAX víceméně rozbíjel vsetínské akce. Hosté se ale sami připravili o možnost vyrovnání, když akci dva na jednoho Machala ťukanou s Kernem nezakončil střelou, protože nechal kotouč za sebou. Ve třicáté minutě už ale ROBE vyrovnání oslavil! Michal Hryciow vypálil příklepem do levého horního rohu Dolejšovy brány při signalizovaném vyloučení.

Hattrick vysel ve vzduchu v čase 33:25, Honejsek byl ale v době zakončení hákován a tak se domácím naskytla další početní výhoda. Porter udržel porubské střelce na uzdě a připsal si několik zákroků. Výtečný zákrok předvedl Dolejš tři minuty před koncem druhé třetiny, kdy se bleskově přesunul s rychlou nahrávkou na Hrňu, který pálil bez přípravy. Stav se neměnil ani po Šoustalově akci s Berishou. Závěr druhé třetiny měla kotouč pod kontrolou Poruba a do kabin se šlo za stavu 2:2.

Ve 45. minutě hráči předvedli na mantinelu bojové umění, což ohodnotili rozhodčí trestnými minutami bez změny stavu hráčů ve hře. Buly před Porterem vyhrál Vachovec na Douderu, který po pár krocích mimo osu hřiště vypálil na bránu. Puk se ještě otřel o clonícího Tomáše Gřeše, takže puk změnil směr a RT TORAX slavil vedoucí branku poprvé ze hry pět na pět. Vyrovnání měl ve svých rukou Holec, kdyby ale neminul porubskou bránu. Ani druhý pokus v ještě větší šanci vsetínský snajpr neproměnil. To na druhé straně si sjel pro kotouč Honejsek, zasekl se na značce pro buly, aby počkal na vhodný čas nahrávky pro najíždějícího Marka Tvrdoně za vsetínskou obranu a zakončil tak do prázdné brány. Dal si krásný dárek k narozeninám!

Dvoubrankové vedení vydrželo Porubě jen minutu. Bleskovou akci v útočné třetině zakončil Luboš Rob mladší do levého horního rohu. Režnarovi svěřenci se o vedení strachovali při Mrázkovém vyloučení osm minut před koncem základní hrací doby. Poté si RT TORAX vypracoval několik šancí, přestože odehrál zakázaná uvolnění, byl trpělivý při nepřízni rozhodčích až si svou aktivitou v útočné třetině vysloužil další početní výhodu. Vsetínští ale hru vytlačili až k Dolejšovi a tak nemohla Poruba vedení pojistit.

Vsetínští poslední minutu hráli v šesti, a i když Porubané zahrávali neuváženě přes všechny čáry, hubené vedení Dolejš udržel i po dorážce Štěpána Bláhy. Po závěrečné siréně zaslouženě sklízel porubský gólman gratulace.

Ohlasy k utkání

Jiří Režnar (HC RT TORAX Poruba 2011): Do utkání jsme vykročili výborně a po první třetině vedli 2:0. Do druhé jsme naopak vstoupili špatně, prvních deset minut jasně patřilo Vsetínu, který vyrovnal. Ve třetí části jsme se zase zvedli a dali dva góly, následně sice kluci udělali hrubku a soupeř ji potrestal, ale vítězství už ukopali. Výborné rozloučení s Kravařemi, měli jsme tam skvělý azyl a je potřeba všem poděkovat. Od uklízeček až po majitele, že nám ve všem vyšli vstříc a vytvořili nám parádní podmínky. Cítili jsme se v Buly Aréně jako doma, mockrát všem díky, ale teď už se těšíme zpátky do Poruby.

Jiří Weintritt (VHK ROBE Vsetín): Měli jsme v utkání osm vyloučených hráčů, s takovým soupeřem je to hrozně moc. Vývoj zápasu určila první třetina, kterou jsme prohráli 0:2. Ve druhé jsme museli investovat velké množství sil, abychom srovnali. Ta část šla za námi, měli jsme tam další situace, kdy jsme mohli skóre překlopit na naši stranu. Ve třetí třetině jsme dostali gól a za stavu 3:2 měl Míra Holec jasnou gólovou šanci, kterou nevyužil. Pak se nám podařilo ještě snížit na 3:4 a závěr už byl vabank. Musím pochválit mužstvo, jak se vracelo do zápasu, nicméně příště musíme být ještě o gól, o dva lepší. Hrály proti sobě dva špičkové týmy soutěže a na kvalitě to bylo znát. Myslím si, že jsme ostudu neudělali. Kluci pracovali, jak jsme si ráno na mítinku řekli, ale srážela nás hra v oslabení. Když už jsme je ubránili, tak jsme přicházeli o hrozně moc sil.