RT TORAX si čtvrtý skalp Slavie nepřipsal! Navíc druhé utkání bez vstřeleného gólu

27.01.2024, Gabriela Juříková

Poslední lednovou sobotu navštívili Porubané hlavní město. Od 15 hodiny totiž rozehráli 43. kolo Chance ligy v Edenu proti předposlední Slavii, s níž mají kladnou bilanci tří výher se skóre 12:8. Tentokrát si domácí od 21. minuty hlídali hubené vedení 1:0, takže se stalo to, že Režnarům tým nevstřelil 120 minut gól.

CHANCE LIGA - 43.kolo so 27.1.15:00
HC Slavia Praha
HC RT TORAX Poruba 2011
1:0(1:0, 0:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 20. Strnad (Všetečka, Klikorka). Rozhodčí: Valenta, Zeliska – Sýkora, Maňák. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1245. Střely na branku: 34:32. Průběh utkání: 1:0.
HC Slavia Praha: Hölsä – Žovinec, Klikorka, Hrdinka, Holý, Kajínek, Křepelka, Kremláček – Matě. Beran, Kulda, Guman – Průžek, Knotek, Strnad – Všetečka, Slavík, J. Brož – J. Půček, Kucharčík, Slavíček.
HC RT TORAX Poruba 2011: O. Bláha – Doudera, J. Stehlík, Klimíček, Lemcke, Voráček, Gutwald, Hlaváč – Christov, Střondala, P. Mrázek – Klímek, Berisha, Razgals – Gřeš, Vachovec, Vehovský – Brodek, Honejsek, Přibyl.

Poprvé se otřásla Slavistická branka v první minutě, kdy domácí brankář po rozehrání od zadního mantinelu zkřížil jízdou vzad cestu Berishovi a po střetu s brankovou konstrukcí si porubský útočník kontroloval pevnost žeber. Porubané byli střelecky aktivnější. Bláha si poprvé sáhnul na kotouč až v začínající sedmé minutě. Hrál se hokej nahoru dolů, ovšem dramatizace přišla v druhé polovině třetiny, kdy Slavistické střely končily blokované a do samostatného úniku se následně dostal Petr Mrázek po Střondalově nahrávce. Hölsä útočníka kopíroval a když se dostal Mrázek už na bekhendovou střelu, ležel na ledě, ale stačil zvednout betony do poloviny brány a kotouč vytěsnit na břevno.

Vzápětí se do vyložené šance dostal Guman, ovšem i porubský brankář se blýskl vynikajícím zákrokem. Po pár minutách vychytal dělovku na ose hřiště z hole Všetečky. Na konci třinácté minuty hostující gólman nedobře rozehrál a jen díky moc rychlého manévru Berana nepadla úvodní branka.
Domácí byli blízko vstřelení gólu v přesilovce, jenže Beran nedokázal ani dvěma dorážkami puk za Bláhovy betony dostat. Což se nezadařilo ani porubskému kapitánu Christovi, který ujel v oslabení po pravém křídle. Sotva se Brodek vrátil do hry, hrála Poruba opět ve čtyřech! Berishův trest zkrátil Lukáš Strnad o minutu a sedm vteřin lehkou tečí před brankovištěm.

Porubané čelili početní převaze i po přestávce, a dá se říct, že dvojnásobné, protože Vachovec poměrnou část oslabení odehrál bez hokejky. Ondřej Bláha střely ze všech úhlů vykrýval, čímž Režnarův tým oslabení ustál. RT TORAX se postupně dostával do zakončení a gólmana Hölsä držel ve střehu. Oproti prvního dějství se hra hodně kouskovala, protože se na každém centimetru ledu odehrávaly souboje a kotouč odskakoval, byl hrán rukou nebo se celky dostávaly do ofsajdů.

Ve 33. minutě se naskytla přesilovka Porubě. Mrázkovu dělovku gólman vytěsnil pravým betonem, Berishovu střelu Hölsä vytěsnil kolem druhé tyče a Klimíčkovu střelu zadržel v lapačce. V předposlední minutě druhé třetiny se za porubskou obranu dostal Jaroslav Brož díky zajímavému odrazu puku o mantinel, vítězem souboje jeden na jednoho byl ovšem porubský gólman Bláha. Po střele Berana a případné dorážce Gumana bylo před porubskou svatyní malé bojiště, rozhodčí si trestné minuty ponechali v kapsách.

Do třetího dějství vešli Porubané s velkým odhodláním s nepříznivým stavem brzy něco udělat. Mrázek, Razgals, Gřeš, Honejsek nebo Vachovec gólové střely neměli. Hölsä jako by byl všude. Domácí byli pod souvislým tlakem, dech nabírali jen za cenu vyhození přes všechny čáry několikrát za sebou. Vachovec překvapil střelbou z bule a dělovky obránců domácí brankář odvracel betony.

Nepřekonal jej ve slibné pozici ani Gutwald. Porubané byli usazeni v pásmu a dávali vyniknout slavistickému brankáři. Po oddechovém čase sáhli trenéři už tři a půl minuty před koncem základní hrací doby po hře bez brankáře. Dramatické chvíle a porubské akce vyústili v přesilovku minutu a půl před šedesátou minutou. Finský gólman ale v brankovišti čaroval a vyrovnání Porubě nedopřál. I Mrázkovu střelu mezi hráče dokázal najít a puk ukrýt pod lapačkou. RT TORAX si v závěru utkání vytvořil nespočet šancí dostat zápas do prodloužení, střeleckou produktivitou utkání vyrovnali, ale i přesto, že nepustili soupeře ze třetiny, podruhé za sebou prohráli fotbalovým výsledkem 0:1. Poslední gólovou oslavu měli v Kolíně v šedesáté minutě po Mrázkovém gólu.

Ohlasy k utkání

Aleš Totter (HC Slavia Praha): Do první komerční pauzy to vypadalo, že jsme přijeli my autobusem a hraje se v Porubě, protože soupeř byl jasně lepší. Pak jsme se trošku zklidnili a pomohl nám první gól. Ve druhé třetině jsme tam měli nějaké šance a mohli zvýšit na 2:0, ale Poruba také hrozila. Ve třetí třetině Poruba dobývala naši branku a my bránili. Ukázal se charakter a taková vůle toho týmu. Jsem na něj pyšný. Jinak jsem rád, že máme z tohohle týdne ze tří zápasů šest bodů a dvakrát jsme udrželi čisté konto.

Jiří Režnar (HC RT TORAX Poruba 2011): My jsme jako Jánošík. Darujeme body týmům z horší části tabulky. Jinak nás postihlo to, co na začátku sezony Vsetín. Máme v novém roce hodně nemocných a zraněných hráčů a ti, co by měli dokazovat, že jsou plnohodnotnou náhradou, do toho ještě nedorostli. Takže bohužel.