Derby pro Frýdek-Místek. Poruba dvakrát vedla, v prodloužení ale rozhodl Svačina

17.01.2024, Pavlína Vítková

39. kolo Chance ligy mělo na programu derby. Do kravařské Buly Arény zavítali rivalové z Frýdku-Místku. A dle očekávání šlo a emotivní duel. O jeho výsledku muselo rozhodovat až prodloužení.

CHANCE LIGA - 39.kolo st 17.1.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Frýdek-Místek
3:4p(0:0, 2:2, 1:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 22. Razgals (Krenželok), 29. Christov (Mrázek, Lemcke), 41. Krenželok (Berisha) – 31. Havránek (Svačina, Veselý), 31. Veselý (Haas, Svačina), 53. Haas (Svačina, Havránek), 64. Svačina (Veselý). Rozhodčí: Šudoma, Maršálek – Veselý, Peluha. Vyloučení: 6:4. Využití: 0:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 586. Střely na branku: 37:26. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:4.
HC RT TORAX Poruba 2011: Bláha – Doudera, Stehlík, Lemcke, Voráček, Gutwald, Hlaváč – Tvrdoň, Střondala, Šoustal – Razgals, Krenželok, Berisha – Vehovský, Vachovec, Gřeš – Mrázek, Honejsek, Christov.
HC Frýdek-Místek: Mokry – Haman, Urbanec, Havránek, Výtisk, Teper, Hrachovský, Homola – Svačina, Veselý, Macháček – Martynek, Marosz, Doktor – Krajč, Haas, Cedzo – Hotěk, Matěj, Geidl.

Úvod zápasu nabídl vyrovnanou hru. Střelecky ale byli o něco aktivnější domácí, v první třetině vyslali na frýdeckou bránu dvanáct střel. Zkoušeli to například Petr Mrázek, Jakub Stehlík, Lukáš Doudera, Michal Vachovec či Tomáš Šoustal, ani jedna z porubských akcí však ke gólu nevedla a Mokry držel čisté konto. Za hostující stranu se v útoku ukázali třeba Geidl, Svačina a Martynek s Maroszem, ani oni ovšem neuspěli. Do kabin se tedy šlo za stavu 0:0.

Hned na startu prostřední části už se ale Buly Aréna gólu dočkala. V čase 21:05 se prosadil Lotyš Frenks Razgals, zapsal desátou branku v sezoně a poslal Porubu do vedení. Jen o chvíli později se navíc v solidní šanci ocitl i Maxim Vehovský, Mokry si ale tentokrát poradil. Petr Mrázek musel posléze putovat na trestnou lavici, jelikož se dopustil hry vysokou holí. RT TORAX však toto oslabení přečkal bez újmy. Jen pár vteřin po skončení trestu se naopak znovu radovala právě domácí strana. V čase 28:36 po dorážce skóroval Vít Christov a upravil na 2:0.

Následovala však další porubská vyloučení. Nejprve si totiž dvě minuty vykoledoval Aaron Berisha za nedovolené bránění, po něm pak také Tomáš Šoustal za krosček. A to už Frýdek-Místek potrestal. Dvojitou výhodu využil obránce Štěpán Havránek, pro kterého to byl první přesný zásah v ligovém ročníku. A za moment bylo dokonce vyrovnáno. Druhou branku hostů přidal Radek Veselý. Poté sice sudí trestali i na opačné straně, a to když se Oskar Haas dopustil sekání. To však Ostravané zužitkovat nedokázali.

Do třetí periody ale Režnarovi svěřenci naskočili opět skvěle. Hned v čase 40:50 zaúřadoval kapitán Lukáš Krenželok a vrátil vedení na porubskou stranu. Pak se zase vylučovalo. Trest si vykoledoval i Kanaďan Justin Lemcke, jenž zastavil soupeře jen díky hákování. Poruba tak opět musela zapnout defenzivní motory. Situaci ale přečkala bez větších problémů. Což poté platilo i při vyloučení Lukáše Krenželoka. Jenže tím porubské prohřešky nekončily. Na trestnou lavici tak zamířil i obránce Tomáš Voráček. A to už hosté využili a znovu srovnali stav klání. Autorem branky byl tentokrát Oskar Haas. Následovala pro změnu přesilovka pro domácí výběr. Ke změně výsledku to nicméně nevedlo. Gřeš trefil pouze tyč.

Zápas tedy dospěl i do prodloužení. V tom nakonec rozhodl velezkušený Vladimír Svačina a zařídil tedy výhru pro Frýdek-Místek.

Ohlasy k utkání

Lukáš Krenželok (kapitán HC RT TORAX Poruba 2011): Měli jsme převahu, zápas jsme měli ve svých rukách, vedli jsme 2:0, ale udělali jsme dva zbytečné fauly do tří, soupeř vyrovnal. A i když jsme odskočili na 3:2, tak opět faul – faul, což nás sráželo, navíc nám oslabení nevyšla a celé to pohřbilo náš výkon.

Martin Hrnčár (HC Frýdek-Místek): Hodnocení zápasu je výborné, vyhráli jsme v prodloužení už druhý zápas s Porubou, s mužstvem, které má obrovskou kvalitu, obrovskou sílu od obránců, přes útok až u gólmanů. Věděli jsme, co nás čeká, na tomto malém hřišti potvrzovali domácí svou kvalitu. Neměli jsme zcela ideální výkon, ale šli jsme si za tím. Přesilovka a oslabení rozhodlo o tom, že jsme vyhráli v prodloužení, ubránili jsme všechna oslabení, obětavostí a disciplínou v bránění, obětavými bloky a výborným výkonem gólmana. Na druhou stranu nám jdou přesilovky a ty dva speciály, které máme vytvořené, ať už je to Rosťa Marosz nebo Vláďa Svačina, kteří to řídí, rozhodly o tom, že jsme dali tři góly v přesilovkách. Toto rozhodlo o tom, že jsme vyhráli a že jsme si za tím šli. A to i přesto, že byl soupeř lepší, ale jednoduše na lepší se nehraje, v závěru jsme šli za body více než soupeř, a to rozhodlo. Jsme spokojení.